Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. januára 2022, 8:25
Čas čítania 0:32
Ema Stanovská TASR

Vedci z Wu-chanu objavili potenciálne nebezpečnejší variant koronavírusu. Je vraj smrteľnejší a prenosnejší než všetky doterajšie

Vedci z Wu-chanu objavili potenciálne nebezpečnejší variant koronavírusu. Je vraj smrteľnejší a prenosnejší než všetky doterajšie
Zdroj: Getty Images/James MacDonald/Bloomberg
NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

WHO verejnosť upokojuje, aby nepanikárila, kým nebudú vykonané ďalšie štúdie.

Vedci v čínskom Wu-chane objavili nový a potenciálne nebezpečnejší koronavírus, ktorý je zatiaľ známy ako NeoCoV.


Podľa čínskych expertov je vírus smrteľnejší a prenosnejší než doposiaľ známe varianty SARS-CoV-2, ktoré spôsobujú ochorenie covid-19. Vírus bol objavený v netopieroch v Juhoafrickej republike. Na človeka sa však zatiaľ nepreniesol, podľa čínskych vedcov je pravdepodobné, že sa tak môže stať.

Očkovanie by bolo neúčinné

Štúdia zaoberajúca sa NeoCoV zatiaľ neprešla recenziou a odborníci dodávajú, že v tejto oblasti bude potrebný ešte ďalší výskum.


NeoCoV by mal mať nadväznosť na koronavírus MERS-CoV, čo by znamenalo, že protilátky získané prekonaním ochorenia covid-19 či očkovaním by boli proti novému variantu neúčinné a nedokázali by ho zastaviť.


Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však verejnosť upokojuje, aby nepanikárila, kým nebudú vykonané ďalšie štúdie. „Či bude novoobjavený vírus predstavovať riziko pre ľudstvo, zistia až ďalšie štúdie,“ tvrdí WHO.

Domov
Zdieľať
Diskusia