Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. januára 2022, 16:53
Čas čítania 1:08
Viktor Kniš

Najbližšie dva týždne Rusko nezaútočí, odhadujú predstavitelia Ukrajiny po rokovaní. Zlou správou je, že sa nič nezmenilo

Najbližšie dva týždne Rusko nezaútočí, odhadujú predstavitelia Ukrajiny po rokovaní. Zlou správou je, že sa nič nezmenilo
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Po tom, ako Rusko nazhromaždilo v blízkosti hraníc Ukrajiny desaťtisíce vojakov, začali narastať obavy medzinárodného spoločenstva, že Moskva chystá inváziu.

Ukrajina vo štvrtok privítala pokračovanie rokovaní s Ruskom, ktoré vníma ako znak toho, že Moskva je odhodlaná nájsť diplomatické riešenie súčasnej krízy, informovala agentúra AFP.

Dobrá aj zlá správa

„Dobrou správou je, že poradcovia sa dohodli, že sa o dva týždne stretnú v Berlíne, čo znamená, že najmenej ďalšie dva týždne Rusko pravdepodobne ostane na diplomatickej ceste,“ uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v Kodani po rokovaní so svojím rezortným kolegom Jeppem Kofodom z Dánska. Reagoval tak na výsledok stredajších rokovaní v normandskom formáte v Paríži.


„Zlou správou je, že sa nič nezmenilo... Nanešťastie najzávažnejšou požiadavkou Ruska je, aby sa Ukrajina zapojila priamo do rokovaní so splnomocnencami Donecka a Luhanska namiesto rokovania s Ruskom. To sa však nestane, je to otázka princípov,“ citovala Kulebu agentúra Reuters.

Dmytro Kuleba (vpravo).
Dmytro Kuleba (vpravo). Zdroj: TASR/AP

Chcú viac hrubej sily

Kuleba počas tlačovej konferencie v Kodani zároveň vyzval Západ, aby posilnil vojenskú a obrannú spoluprácu s Kyjevom.


„Aj keď som fanúšikom mäkkej sily, obávam sa, že toto je čas na použitie hrubej sily... Silná Ukrajina je sama osebe najlepšou zastrašujúcou metódou,“ uviedol Kuleba.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023, 14:16

Kuleba zároveň ocenil, že Spojené štáty hovorili najskôr s Ukrajinou a až potom s Ruskom, ale zdôraznil, že Ukrajina nedovolí nikomu, „ani svojim priateľom, aby o nás rozhodovali“.


Po tom, ako Rusko nazhromaždilo v blízkosti hraníc Ukrajiny tisíce vojakov, začali narastať obavy medzinárodného spoločenstva, že Moskva chystá inváziu do tejto bývalej sovietskej krajiny.


Rusko poprelo, že plánuje napadnúť Ukrajinu. Žiada však od USA a NATO bezpečnostné garancie, v rámci ktorých požaduje aj to, aby sa Ukrajina nestala súčasťou Aliancie. V reakcii na túto skutočnosť viedli USA a spojenci NATO v uplynulých týždňoch intenzívne rokovania s Ruskom a poskytli Ukrajine vojenskú podporu. USA zároveň v stredu doručili Rusku písomnú odpoveď na návrh bezpečnostných záruk.

ukrajina
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia