Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. januára 2022, 19:42
Čas čítania 1:00
Ivan Koribanič

Ukrajina chce samit Biden – Putin – Zelenskyj. Traja lídri majú odvrátiť hrozbu ruskej invázie

Ukrajina chce samit Biden – Putin – Zelenskyj. Traja lídri majú odvrátiť hrozbu ruskej invázie
Zdroj: TASR/AP
POLITIKA JOE BIDEN UKRAJINA VLADIMIR PUTIN
Uložiť Uložené

Návrh uskutočniť rokovanie prichádza v čase, keď svet sleduje začiatok možnej vojenskej invázie ruských vojsk na Ukrajinu.

Ukrajina navrhla trojstranné rokovania medzi ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, prezidentom USA Joeom Bidenom a prezidentom Ruska Vladimirom Putinom.

Návrh na štart rokovaní prichádza v čase, keď rastie napätie a riziko možnej vojenskej invázie ruských vojsk na Ukrajinu. Informáciu priniesol šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

„Prezident Zelenskyj to navrhol prezidentovi Bidenovi a myslíme si, že by bolo možné zorganizovať trilaterálne stretnutie – možno formou videokonferencie – medzi prezidentmi Bidenom, Zelenským a Putinom,“ vyhlásil Jermak.

„Stále čakáme, domnievam sa, na reakciu ruskej strany. Naši americkí partneri však na náš návrh reagovali so záujmom,“ uviedol Jermak na pôde Atlantickej rady, think-tanku so sídlom vo Washingtone.

Odporúčané
18-ročná Ukrajinka žijúca na Slovensku: Ak to bude nevyhnutné, zoberiem zbraň a pôjdem brániť Ukrajinu. My sa nikoho nebojíme 18-ročná Ukrajinka žijúca na Slovensku: Ak to bude nevyhnutné, zoberiem zbraň a pôjdem brániť Ukrajinu. My sa nikoho nebojíme 14. januára 2022, 9:30

Už v utorok Zelenskyj vyzval na usporiadanie samitu za účasti predstaviteľov Francúzska, Nemecka a Ruska. Biden s Putinom už absolvovali dva telefonáty s cieľom zmierniť súčasné napätie na ukrajinských hraniciach.

Pri ukrajinských hraniciach sa v posledných mesiacoch zhromaždilo približne 100-tisíc ruských vojakov. Biden šéfa Kremľa varoval, že ak by Rusko napadlo Ukrajinu, Spojené štáty zavedú voči Moskve rozsiahle ekonomické sankcie. 

Jermak ocenil Bidenovu snahu Ukrajinu pravidelne informovať o tohtotýždňových diplomatických aktivitách. Tie okrem iného zahŕňali pondelkové rokovania predstaviteľov USA a Ruska v Ženeve. Zároveň dodal, že Ukrajina musí byť do takýchto rozhovorov zapojená priamo. „Ak sa diskutuje o bezpečnostnom systéme v Európe, je nevyhnutné zapojiť do toho aj Ukrajinu,“ povedal.

Putin popiera, že by Rusko plánovalo zaútočiť na Ukrajinu, v tejto súvislosti však predložil viaceré požiadavky vrátane garancií, že sa NATO nebude viac rozširovať smerom na východ. Spojené štáty túto požiadavku Moskvy odmietli. Prejavili však ochotu rokovať o krokoch na zmiernenie napätia medzi Ruskom a Západom.

Domov
Zdieľať
Diskusia