Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. januára 2022, 14:02
Čas čítania 0:53
Viktor Kniš

Prečo sa cena bitcoinu a akcií výrazne prepadla? Za noc stratila kryptomena 10 % hodnoty

Prečo sa cena bitcoinu a akcií výrazne prepadla? Za noc stratila kryptomena 10 % hodnoty
Zdroj: Getty Images/Dan Kitwood
TECH BITCOIN
Uložiť Uložené

Nepokojne v Kazachstane, rozhodnutia federálnych úradov aj nestabilita.

Najpopulárnejšia kryptomena bitcoin zaznamenala v stredu večer obrovský prepad zo 47-tisíc na hodnotu približne 43-tisíc za jeden token. Cena pozvoľna klesá naďalej aj počas štvrtka. Pokles o približne 3 až 7 % zaznamenali aj najväčšie spoločnosti na akciovom trhu, dôvody sú pritom pravdepodobne totožné, keďže investorov vystrašilo naraz hneď niekoľko faktorov. 

Za poklesom stojí najmä správa Federálneho rezervného systému (FED). Úrad, ktorý je možné  prirovnať k centrálnej banke USA, zverejnil informácie z decembrového zasadnutia, z ktorého vyplýva potenciálne rýchle zvyšovanie úrokových sadzieb.

Za posledných 24 hodín podľa analytických portálov predali veľkí držitelia termínovaných kontraktov na bitcoin (tzv. futures) za približne 800 miliónov dolárov. Informuje o tom portál Coindesk. Predávať začali v dôsledku strachu z negatívnych informácií aj zo samotného prepadu ceny aj bežní investori.

Okrem rozhodnutia FED je v neprospech bitcoinu aj aktuálna situácia v Kazachstane, kde vypukli obrovské nepokoje pre enormný nárast cien pohonných hmôt. Útočníci obsadili budovy patriace vláde, ktorá je blízko rozpadu. O život už pri nepokojoch prišli stovky demonštrantov aj niekoľko policajtov, bývalej sovietskej krajine ponúka pomocnú ruku aj Rusko. 

Odporúčané
Bitcoin by podľa Greenpeace jednoduchou zmenou kódu znížil spotrebu energie o 99 %. Odborník na kryptomeny vraví, že je to možné Bitcoin by podľa Greenpeace jednoduchou zmenou kódu znížil spotrebu energie o 99 %. Odborník na kryptomeny vraví, že je to možné 11. apríla 2022, 14:30

Práve táto krajina sa v posledných mesiacoch aj v súvislosti s reštrikciami v Číne stala obzvlášť populárnou destináciou na ťažbu kryptomien. Keďže v Kazachstane najväčšie telekomunikačné spoločnosti pristúpili k rozhodnutiu odpojiť krajinu od internetu, ťažbu museli zastaviť. Portál Bloomberg už v decembri 2021 upozorňoval na ťažobný kryptomenový boom v Kazachstane.

kryptomeny
Zdroj: Alpha bot
Domov
Zdieľať
Diskusia