Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. decembra 2021, 17:22
Čas čítania 0:42
Kamila Šebestová

Taliban opäť úraduje: afganské ženy nesmú cestovať na dlhšie vzdialenosti bez mužského príbuzného

Taliban opäť úraduje: afganské ženy nesmú cestovať na dlhšie vzdialenosti bez mužského príbuzného
Zdroj: TASR/AP/Mariam Zuhaib
NEWS AFGANISTAN TALIBAN
Uložiť Uložené

Toto usmernenie nariaďuje ministerstvo pre šírenie cností a prevenciu nerestí.

Afgankám Taliban opäť komplikuje život. Odteraz nebudú môcť bez mužského príbuzného cestovať na vzdialenosť dlhšiu než 72 kilometrov. Počas cesty musia mať na sebe hidžáb, inak im neponúknu odvoz. Toto usmernenie dnes nariadilo ministerstvo pre šírenie cností a prevenciu nerestí. 

„Ženám, ktoré cestujú ďalej než 72 kilometrov, by nemal byť ponúknutý odvoz, pokiaľ ich nesprevádza blízky rodinný príbuzný,“ oznámil médiám hovorca ministerstva, ktorý zároveň uviedol, že príbuzný musí byť mužského pohlavia.

Hnutie Taliban komplikuje afganským ženám život takmer každý týždeň. Odkedy jeho vodcovia prevzali v Afganistane moc, zaviedli viaceré obmedzenia, a to napriek sľubu, že ich vláda bude tentoraz miernejšia než v 90. rokoch.

Aktivistka Zarmina Kararová plače pre návrat Talibanu. Keď mala rok, matka ju vzala von, aby si kúpila zmrzlinu. Bojovník militantného hnutia jej matku zbičoval, pretože jej na pár minút odhalila tvár.
Aktivistka Zarmina Kararová plače pre návrat Talibanu. Keď mala rok, matka ju vzala von, aby si kúpila zmrzlinu. Bojovník militantného hnutia jej matku zbičoval, pretože jej na pár minút odhalila tvár. Zdroj: TASR/AP/Mariam Zuhaib

Nové usmernenie vyšlo iba niekoľko týždňov po tom, ako ministerstvo pre šírenie cností a prevenciu nerestí požiadalo afganské televízne kanály, aby prestali vysielať drámy a telenovely, v ktorých hrajú ženy. Vyzvalo i televízne reportérky, aby si počas vysielania obliekli hidžáb.

Odporúčané
Na amerických vojakov v Afganistane údajne zaútočila tajomná bytosť: monštrum pripomínajúce obra zabilo jedného z nich kopijou Na amerických vojakov v Afganistane údajne zaútočila tajomná bytosť: monštrum pripomínajúce obra zabilo jedného z nich kopijou 31. marca 2024, 9:30

Nie je však jasné, ako si Taliban hidžáb predstavuje. Môže mať totiž rôzne podoby — od jednoduchej šatky určenej na prekrytie vlasov či závoja zahaľujúceho tvár až po odev, ktorý zakrýva celé ženské telo.

Domov
Zdieľať
Diskusia