Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. decembra 2021, 8:18
Čas čítania 0:42
Viktor Kniš TASR

Čaká nás najvyššie zdražovanie za posledných 20 rokov, oznámila Národná banka Slovenska

NEWS EKONOMIKA
Uložiť Uložené

Nízka zaočkovanosť obyvateľstva a nízka miera dodržiavania nariadených pravidiel majú dosahy nielen na zdravie a životy ľudí, ale aj na výkonnosť ekonomiky.

Nezamestnanosť na Slovensku síce klesá, platy obyvateľov však nedobiehajú zdražovanie, ktoré avizuje na nasledujúci rok Národná banka Slovenska. Zdražovanie bude najvyššie za posledných približne 20 rokov, inflácia sa v roku 2022 priblíži k siedmim percentám. 

Zdražovanie sa prejaví v bežnom živote Slovákov, v obchodoch s potravinami, službách, drahšie budú stavebné materiály aj ďalšie produkty, bez ktorých si život nevieme predstaviť, upozorňuje TV Markíza

Zároveň naďalej platí, že výkon slovenskej ekonomiky v najbližšom období by mohol byť ešte o čosi slabší, pričom rast cien ešte o čosi vyšší. Nízka zaočkovanosť obyvateľstva a nízka miera dodržiavania nariadených pravidiel majú dosahy nielen na zdravie a životy ľudí, ale aj na výkonnosť ekonomiky. Ide hlavne o odvetvie služieb.

Zhoršenie ekonomického vývoja by malo byť iba dočasné. Ekonomika by vplyvom priaznivého vývoja u obchodných partnerov slovenských výrobcov mala nabehnúť na dráhu, ktorú analytici očakávali ešte pred pandémiou.

Odporúčané
Hypotéky môžu byť ešte drahšie. V prípade vyššieho zdanenia bánk by nemuselo dostať úver až 20-tisíc Slovákov Hypotéky môžu byť ešte drahšie. V prípade vyššieho zdanenia bánk by nemuselo dostať úver až 20-tisíc Slovákov 15. novembra 2023, 9:00

Inflácia sa bude eventuálne spomaľovať na bežné úrovne okolo dvoch percent. Zlepšiť sa musí situácia v zdravotníctve, ale aj v automobilovom sektore, ktorý ráta s normalizáciou dodávok komponentov. Pomôže aj čerpanie prostriedkov z európskych fondov.

supermarket, potraviny
Zdroj: Unsplash/Hobi industri
Domov
Zdieľať
Diskusia