Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
11. decembra 2021, 16:45
Čas čítania 1:30
Tímea Krauszová

V centre Viedne protestuje vyše 40-tisíc ľudí. Nepáči sa im povinné očkovanie ani ostatné opatrenia proti koronavírusu

V centre Viedne protestuje vyše 40-tisíc ľudí. Nepáči sa im povinné očkovanie ani ostatné opatrenia proti koronavírusu
Zdroj: TASR/AP
NEWS KORONAVÍRUS VIEDEŇ
Uložiť Uložené

Protest zvolala strana FPÖ po tom, čo vláda oznámila, že zvažuje povinné očkovanie.

Na demonštráciu proti pandemickým opatreniam v rakúskej metropole Viedeň prišlo v sobotu na námestie Heldenplatz podľa odhadov polície približne 44-tisíc ľudí. Šéf opozičnej pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Herbert Kickl vyzval na odpor voči povinnému očkovaniu proti koronavírusu, ktoré má v Rakúsku začať platiť od februára budúceho roka. Informovali o tom agentúry APA a DPA.

Bez rúšok proti povinným vakcínam

Plánovanú povinnú vakcináciu voči covidu, ako aj časovo neobmedzený lockdown pre neočkovaných nazval Kickl „útokom na ľudskosť“. „Táto vláda koná sadisticky,“ uviedol populistický politik pred svojimi prívržencami.

Na fotke predseda Slobodnej strany Rakúska Herbert Kickl.
Na fotke predseda Slobodnej strany Rakúska Herbert Kickl. Zdroj: TASR/AP

Napriek prítomnosti polície väčšina protestujúcich nemá na tvári rúško, ktoré je v súčasnosti v Rakúsku povinné na hromadných podujatiach podobne ako na Slovensku. Na transparentoch protestujúcich sú heslá ako „Nie nútenému očkovaniu“, „Ruky preč od našich detí“ či výzvy na odstúpenie vlády. Po prejavoch politikov z FPÖ sa začal v centre Viedne protestný pochod.

Odporúčané
Za odmietnutie očkovania im hrozí pokuta 600 eur. Rakúska vláda tvrdo bojuje proti covidu Za odmietnutie očkovania im hrozí pokuta 600 eur. Rakúska vláda tvrdo bojuje proti covidu 6. decembra 2021, 11:37

Na viedenskom proteste zasahuje až 1 400 policajtov. Niekoľkých ľudí zadržali, pretože používali pyrotechniku a nedodržiavali povinnosť nosiť rúško, informuje Der Standard. Dav na prítomných novinárov hádzal snehové gule či kusy ľadu.

Na proteste vystúpil predseda strany FPÖ Herbert Kickl, ktorý urazil niekoľkých členov vlády. Ministra zdravotníctva nazval Frankensteinom a ministerke kultúry odkázal, že má nas*até na hlave, cituje denník Der Standard. Reagoval tak na jej výroky, v ktorých Kickla pre jeho vystúpenia proti opatreniam kritizovala a povedala, že má na rukách krv ľudí, ktorí covidu podľahnú pre ľahostajnosť. Okrem Kickla na proteste vystupujú známi rakúski antivaxeri.

protest Viedeň
Zdroj: TASR/AP
protest Viedeň
Zdroj: TASR/AP

Ak Rakúsko návrh zákona schváli, bude prvou krajinou na svete s povinným očkovaním proti koronavírusu. Za porušenie by ľuďom hrozila pokuta vo výške 600 eur. Ľudia by pokuty mohli dostať opakovane každé tri mesiace, až kým sa nedajú zaočkovať. Najvyššia možná sankcia je 3 600 alebo 2 400 eur ročne. Ak návrh zákona prejde, očkovanie by bolo povinné od februára 2022.

Výnimky z povinného očkovania majú mať podľa aktuálneho návrhu deti mladšie ako 14 rokov, tehotné ženy, ľudia, ktorí ochorenie covid-19 prekonali počas 180 dní od pozitívneho testu, ako aj osoby, ktoré si nemôžu dať pichnúť dávku vakcíny zo zdravotných dôvodov. Povinné očkovanie by zahŕňalo podanie až troch dávok proti koronavírusu.

Odporúčané
Sydney Sweeney, Ana de Armas a Vanessa Kirby si zahrajú femme fatale v sexy thrilleri od oscarového režiséra Rona Howarda Sydney Sweeney, Ana de Armas a Vanessa Kirby si zahrajú femme fatale v sexy thrilleri od oscarového režiséra Rona Howarda 31. októbra 2023, 15:08

V uplynulých týždňoch sa vo Viedni konali viaceré demonštrácie odporcov opatrení vlády zameraných na boj proti pandémii covidu-19. Minulý týždeň protestovalo v centre Viedne vyše 40-tisíc ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia