Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. decembra 2021, 11:37
Čas čítania 1:21
Tímea Krauszová TASR

Za odmietnutie očkovania im hrozí pokuta 600 eur. Rakúska vláda tvrdo bojuje proti covidu

Za odmietnutie očkovania im hrozí pokuta 600 eur. Rakúska vláda tvrdo bojuje proti covidu
Zdroj: TASR/AP
NEWS OČKOVANIE RAKÚSKO
Uložiť Uložené

Výška pokuty sa môže vyšplhať aj na 3 600 eur ročne.

Rakúsko tvrdo bojuje proti covidu a popri opatreniach chce pridať aj povinnosť dať sa očkovať. Podľa informácií verejnoprávnej ORF v novom návrhu zákona dokonca navrhujú pokuty pre ľudí, ktorí povinné očkovanie odmietnu. Výška pokuty sa môže vyšplhať aj na 3 600 eur. Proti opatreniam protestovali počas víkendu tisícky ľudí, podľa aktuálnych dát ešte nie je zaočkovaných viac ako 30 % obyvateľov.

Pravidelné pokuty

Pokuta za nedodržanie povinnosti dať sa zaočkovať by mala byť vo výške 600 eur a miestni ju môžu dostať opakovane každé tri mesiace, až kým sa nedajú zaočkovať. Najvyššia možná sankcia je 3 600 alebo 2 400 eur ročne. Zákon by mal platiť od 1. februára 2022 pre všetkých ľudí starších ako 14 rokov. Rezort zdravotníctva však znenie tohto návrhu nepotvrdil a uviedol, že konečnú verziu chce zverejniť tento týždeň.

Výnimky z povinného očkovania majú mať podľa aktuálneho návrhu deti mladšie ako 14 rokov, tehotné ženy, ľudia, ktorí ochorenie covid-19 prekonali počas 180 dní od pozitívneho testu, ako aj osoby, ktoré si nemôžu dať pichnúť dávku vakcíny zo zdravotných dôvodov. Povinná vakcinácia zahŕňa podanie prvej, druhej i tretej dávky. Druhá sa má podávať najskôr 14 a najneskôr 42 dní po prvej. Tretia zase najskôr 120 dní a najneskôr 270 dní po predošlej dávke. V Rakúsku sa uznávajú vakcíny od spoločností Pfizer-Biontech, Moderna, Astrazeneca a Johnson & Johnson.

Odporúčané
Ako zažiť budget-friendly Alpy v Rakúsku: pohodlná cesta vlakom z Bratislavy a MHD úplne zdarma (Reportáž) Ako zažiť budget-friendly Alpy v Rakúsku: pohodlná cesta vlakom z Bratislavy a MHD úplne zdarma (Reportáž) 23. septembra 2023, 9:30

Ešte pred pokutou príde Rakúšanom najskôr písomná výzva dať sa očkovať, ktorú rozošle ministerstvo zdravotníctva tým, ktorí na začiatku februára ešte zaočkovaní nebudú. Okresné úrady majú od 15. marca začať udeľovať prvé pokuty v prípade porušenia očkovacej povinnosti. Vyzbierané peniaze majú putovať do miestnych zdravotníckych zariadení.

Proti aktuálnym opatreniam cez víkend protestovalo vo Viedni viac ako 40-tisíc ľudí. V dôsledku protestných zhromaždení došlo v rakúskej metropole aj k dopravným obmedzeniam.  Často bolo v dave vidieť transparenty typu „Nie nútenému očkovaniu“, veľká časť demonštrantov mala rakúske či štajerské vlajky, ale aj vlajky cudzích krajín. Ojedinele sa objavovali aj symboly zástancov konšpiračných teórií z hnutia QAnon. V Rakúsku v súčasnosti platí lockdown pre nezaočkovaných, ktorí okrem obchodov, lekární a nemocníc nemôžu nikam ísť.

Domov
Zdieľať
Diskusia