Scoop Gelato
Otváracie hodiny: pondelok – nedeľa od 11.00 do 20.00 h
Hodnotenie na Googli: 4,8 z 5
Zmrzlináreň Scoop založil v roku 2016 Dávid Repkovský, ktorý sa recept na tradičné talianske gelato naučil od majstra v Bologni. Na tomto mieste zmrzlinu „z prášku“ nečakaj. Majiteľ postavil filozofiu svojho podniku na kvalitných, skutočných surovinách bez pridaných stabilizátorov.
Sorbety, ktoré Dávid vyrába, sú z naozajstného ovocia a cukrového sirupu. Nepoužíva žiadne konzervačné látky, farbivá ani priemyselné polotovary. Vegánsku zmrzlinu pripravuje z mandľového mlieka. Zmrzlináreň je otvorená celoročne – v lete si môžeš na terase vychutnať túto mrazenú pochúťku, palacinky či prosecco, v zime ťa zas vnútri „pohostia“ teplým punčom a sladkými vafľami. Priestranná tyrkysová terasa je skutočnou pastvou pre oči a najmä v lete musí pravdepodobne vytvárať skvelú atmosféru.

Čoje si vybral „miestny hit“ slaný karamel a Denisa ochutnala vegánsku kešu čokoládu. Zmrzlina mala podľa Čoje-ho krásnu krémovú konzistenciu bez nežiaducich zamrznutých kryštálikov. Za jeden kopček zaplatíš 1,20 eura, čo je podobná cena, akú dáš za poctivú remeselnú zmrzlinu v centre nášho hlavného mesta.

Bowden Cycling Space
Otváracie hodiny: pondelok – sobota od 10.00 do 18.00 h
Hodnotenie na Googli: 4,9 z 5
Po jedle (a štyroch chodoch zvlášť) ti asi nič nepadne lepšie než dobrá káva. V Žiline sa dá nájsť viacero kvalitných kaviarní, Bowden Cycling Space je však unikátna tým, že spája kávu, concept store a cyklistiku. Objednať si tu môžeš vynikajúce batch brew, ktoré nie je ešte úplne bežné ani v Bratislave, mliečne kávy, škandinávske sypané čaje či vína a limonády.
Keďže je to aj concept store, v prevádzke si môžeš navyše kúpiť rôzne produkty starostlivo vybrané majiteľkou podniku – od prírodnej kozmetiky, dizajnových drobností, škótskych sviečok, lesklých magazínov až po zrnkové kávy aj baristické pomôcky na alternatívnu prípravu kávy.

V časti Cycling Space si môžeš vybrať z aktuálnej kolekcie prémiového cyklistického oblečenia a doplnkov značiek Isadore Apparel a Café du Cycliste. Moderný minimalistický interiér dokresľujú krásne monstery, tak ak si milovník rastlín, budeš sa tu cítiť ako doma.

Vulcano restaurant
Otváracie hodiny: nedeľa – štvrtok od 8.00 do 23.00 h, piatok – sobota od 8.00 do 00.00 h
Hodnotenie na Googli: 4,4 z 5
Predsudky o zlej pizzi v menších slovenských mestách v tejto reštaurácii určite zahodíš. Reštaurácia a pizzeria Vulcano, ktorá je otvorená už od roku 2007, sa zameriava na špeciality tirolskej, talianskej a nemeckej kuchyne, ale najmä na pizzu, ktorej základ tvoria originálne talianske suroviny.
Najviac si tu pochutia milovníci extra tenkých „thin crust“ pízz, ktorí si cesto spájajú s poriadnou chrumkavosťou. Doobjednať si môžeš aj byvoliu mozzarellu, ktorá dá každej pizzi ten správny „cveng“. Nad cenami by sa mohol závistlivo pozastaviť nejeden Bratislavčan – za margheritu zaplatíš len 4,90 eura. Treba však rátať s tým, že cesto je naozaj tenké, a tak zješ aj o niečo menšiu porciu, na akú si možno zvyknutý. Najdrahšia pizza tu stojí 11,90 eura a obsahuje dva druhy mozzarelly, slaninu, pikantnú salámu, cherry paradajky, rukolu a parmezán.

Zaujímavosťou reštaurácie Vulcano je aj denné menu, v rámci ktorého si zákazník môže vyskladať kombináciu polievok, cestovín a hlavných jedál podľa vlastných preferencií. Reštaurácia okrem toho ponúka aj týždenné menu pozostávajúce najmä z cestovín, mäsových špecialít a pizze.

Žilina rozhodne má čo ponúknuť aj vyberavejším „hladošom“ či zanieteným kávičkárom. Okrem vyššie spomenutých podnikov však za vyskúšanie určite stoja aj ďalšie prevádzky, na ktoré však naša dvojica už nemala čas.
Napríklad pouličné street foody pre mäsožravcov Street Foodie a Butcher’s Bits, steaková reštaurácia Manzo a blízkovýchodná reštaurácia Habibi. Z kaviarní nevynechaj štýlovú Café Republiku a elegantnú Novú synagógu, ale dobré občerstvenie nájdeš aj v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie.