Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
5. novembra 2021, 9:30
Čas čítania 4:54
Ema Stanovská

6 podnikov v Žiline, ktoré stoja za to

6 podnikov v Žiline, ktoré stoja za to
Zdroj: Refresher/Mikuláš Bado
GASTRO GASTROPRIEMYSEL ŽILINA
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Čoje Bratislava sa spolu s Denisou vybral do Žiliny, aby ochutnali to najlepšie, čo toto stredoslovenské mesto ponúka.

Bratislava rozhodne nie je jediné slovenské mesto, ktoré ponúka vynikajúcu gastronómiu a kaviarne. Foodbloger Čoje sa spolu s našou moderátorkou Denisou Bodkovou tentoraz rozhodol ukázať, že aj stredné Slovensko má čo ponúknuť. Ich kroky smerovali do Žiliny, kde ochutnali to najlepšie, čo toto mesto ponúka.

Podniky vyberal Čoje spolu so svojimi followermi. Tí mu odporučili prevádzky, ktoré podľa nich jednoznačne stoja za to. Či už miluješ poriadne šťavnaté mäso, originálne španielske tapas, poctivé kysnuté koláče, alebo si chceš dopriať poriadnu pizzu, z tohto zoznamu si určite vyberieš. Videoreportáž si môžeš pozrieť na tomto linku.

Spago

Adresa: Antona Bernoláka 8
Otváracie hodiny: pondelok – piatok od 8.00 do 22.00 h, sobota – nedeľa od 9.00 do 23.00 h
Hodnotenie na Googli: 4,7 z 5

Prvou zastávkou bola proseccheria Spago, ktorá okrem talianskeho prosecca ponúka aj francúzske palacinky crêpes a španielske tapas. Čoje s Denisou vyskúšali palacinky, ktoré ti tu pripravia na sladko s domácou šľahačkou (od 4,50 eura za 240 g) alebo na slano (od 5,90 eura za 240 g). Ak si „bezlepkáč“, vypýtať si môžeš aj bezlepkové cesto.

Odporúčané
Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) 15. apríla 2024, 14:30

Príjemným prekvapením boli aj tapas, ktoré si však nepredstavuj ako malé chlebíčky – skutočné tapas sú niečo ako malé jedlá, ktoré ti naservírujú naraz a môžeš si z nich postupne zobkať. Čoje s Denisou vyskúšali empanadas – plnené pečené pirôžky –, falafel s hummusom, grilované krevety, hovädzie guľôčky s ovčím syrom a hranolky so španielskou sušenou šunkou jamón ibérico, ktorá, mimochodom, visela priamo v podniku. Cena týchto drobných špecialít sa pohybuje od 2 eur do 13,90 eura. 

spago
Zdroj: Refresher/Mikuláš Bado

Do Spaga môžeš prísť aj na raňajkové menu, z ktorého si môžeš objednať napríklad lievance s javorovým sirupom (3,90 eura za 200 g), francúzske bagety so syrom či sušenou šunkou (5,90/6,90 eura), sendviče (4,90/5,90 eura) či Bacon & Eggs (4,50 eura za 180 g). Veľkým plusom tejto prevádzky je podľa Denisy aj pôsobivý interiér, pekné servírovanie pokrmov a príjemný personál. S pohárom prosecca či vychladeného vínka v ruke si ho vychutnáš ešte viac.

spago
Zdroj: Refresher/Mikuláš Bado

Porkbelly Gastrohouse

Adresa: Antona Bernoláka 9
Otváracie hodiny: pondelok – sobota od 10.00 do 23.00 h, nedeľa od 10.00 do 21.00 h
Hodnotenie na Googli: 4,7 z 5

Po výdatných „raňajkách“ nebola príležitosť na pretrávenie, pretože ďalšia prevádzka zo zoznamu sa nachádzala hneď vedľa, a to doslova. Porkbelly Gastrohouse je novootvorená gastroprevádzka s juhoamerickou tex-mex kuchyňou. To znamená, že tam nájdeš mix americkej a mexickej kuchyne, predovšetkým burgery, tacos a rebierka.

Odporúčané
Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť 13. apríla 2024, 14:30

Čoje s Denisou vyskúšali „Tacos Pastor“ s citrónovými mexickými škvarkami, mangovou salsou, červenou kapustou a koriandrom (4,95 eura) a „Taco Camarone“ s grilovanými jumbo krevetami, guacamole, ľadovým šalátom a koriandrom (6,95 eura). Pri Tacos Pastor nečakaj žiadne mäkké „mäsko“, ale poriadne škvarky, ktoré tvrdosťou nemusia každému vyhovovať. Kombináciu sladkokyslej chuti však zvládli dokonale.

porkbelly
Zdroj: Refresher/Mikuláš Bado

Čoje s Denisou nemohli obísť ani americkú kuchyňu, tak si objednali dvojitý burger „Porkbelly“ so syrom, s paradajkami, nakladanými uhorkami, nakladanou cibuľou a domácou omáčkou (7,95 eura bez hranoliek). Tento burger sa nedal označiť iným slovom než poriadny „junk“.

porkbelly
Zdroj: Refresher/Mikuláš Bado

Anjelské koláče

Adresa: Horný Val 32
Otváracie hodiny: pondelok – piatok od 8.00 do 16.00 h
Hodnotenie na Googli: 4,9 z 5

Po mäsových hodoch prišiel čas na dezert. Príjemná malá predajňa s názvom Anjelské koláče vyzerá na prvý pohľad nenápadne, no podľa Čojeho followerov je v Žiline absolútnou legendou. Kúpiš tam neuveriteľne voňavé, teplé moravské koláče, pričom vybrať si môžeš z množstva sladkých aj slaných náplní. Za jeden poriadne sýty 220-gramový koláč zaplatíš 1,50 eura. Čoje s Denisou vyskúšali napríklad marhuľový koláč s tvarohom či orechový s džemom. 

Čoje o týchto moravských koláčoch povedal, že sú „doslova anjelské“, a prirovnal ich k muránskym buchtám. Podľa jeho slov také dobré v živote nejedol, boli úplne mäkké a jemné. Veľmi milým prekvapením bola aj sympatická predavačka, ktorá našej dvojici dala dva koláče zadarmo. Priestor na posedenie však nehľadaj – Anjelské koláče sú naozaj len predajňou. Garantujeme ti však, že nevydržíš do príchodu domov a pustíš sa do nich ešte na ulici.

anjelske kolace
Zdroj: Refresher/Mikuláš Bado

Scoop Gelato

Adresa: Sládkovičova 187/2
Otváracie hodiny: pondelok – nedeľa od 11.00 do 20.00 h
Hodnotenie na Googli: 4,8 z 5

Zmrzlináreň Scoop založil v roku 2016 Dávid Repkovský, ktorý sa recept na tradičné talianske gelato naučil od majstra v Bologni. Na tomto mieste zmrzlinu „z prášku“ nečakaj. Majiteľ postavil filozofiu svojho podniku na kvalitných, skutočných surovinách bez pridaných stabilizátorov.

Odporúčané
Čiližrút: Dostaneš posledný dezert a neexistuješ. To je jedna z chýb slovenského finediningu Čiližrút: Dostaneš posledný dezert a neexistuješ. To je jedna z chýb slovenského finediningu 10. apríla 2024, 18:00

Sorbety, ktoré Dávid vyrába, sú z naozajstného ovocia a cukrového sirupu. Nepoužíva žiadne konzervačné látky, farbivá ani priemyselné polotovary. Vegánsku zmrzlinu pripravuje z mandľového mlieka. Zmrzlináreň je otvorená celoročne – v lete si môžeš na terase vychutnať túto mrazenú pochúťku, palacinky či prosecco, v zime ťa zas vnútri „pohostia“ teplým punčom a sladkými vafľami. Priestranná tyrkysová terasa je skutočnou pastvou pre oči a najmä v lete musí pravdepodobne vytvárať skvelú atmosféru.

scoop
Zdroj: Refresher/Mikuláš Bado

Čoje si vybral „miestny hit“ slaný karamel a Denisa ochutnala vegánsku kešu čokoládu. Zmrzlina mala podľa Čojeho krásnu krémovú konzistenciu bez nežiaducich zamrznutých kryštálikov. Za jeden kopček zaplatíš 1,20 eura, čo je podobná cena, akú dáš za poctivú remeselnú zmrzlinu v centre nášho hlavného mesta.

scoop
Zdroj: Refresher/Mikuláš Bado

Bowden Cycling Space

Adresa: Pivovarská 1069
Otváracie hodiny: pondelok – sobota od 10.00 do 18.00 h
Hodnotenie na Googli: 4,9 z 5

Po jedle (a štyroch chodoch zvlášť) ti asi nič nepadne lepšie než dobrá káva. V Žiline sa dá nájsť viacero kvalitných kaviarní, Bowden Cycling Space je však unikátna tým, že spája kávu, concept store a cyklistiku. Objednať si tu môžeš vynikajúce batch brew, ktoré nie je ešte úplne bežné ani v Bratislave, mliečne kávy, škandinávske sypané čaje či vína a limonády.

Keďže je to aj concept store, v prevádzke si môžeš navyše kúpiť rôzne produkty starostlivo vybrané majiteľkou podniku – od prírodnej kozmetiky, dizajnových drobností, škótskych sviečok, lesklých magazínov až po zrnkové kávy aj baristické pomôcky na alternatívnu prípravu kávy.

bowden
Zdroj: Refresher/Mikuláš Bado

V časti Cycling Space si môžeš vybrať z aktuálnej kolekcie prémiového cyklistického oblečenia a doplnkov značiek Isadore Apparel a Café du Cycliste. Moderný minimalistický interiér dokresľujú krásne monstery, tak ak si milovník rastlín, budeš sa tu cítiť ako doma.

bowden
Zdroj: Refresher/Mikuláš Bado

Vulcano restaurant

Adresa: Za plavárňou 1
Otváracie hodiny: nedeľa – štvrtok od 8.00 do 23.00 h, piatok – sobota od 8.00 do 00.00 h
Hodnotenie na Googli: 4,4 z 5

Predsudky o zlej pizzi v menších slovenských mestách v tejto reštaurácii určite zahodíš. Reštaurácia a pizzeria Vulcano, ktorá je otvorená už od roku 2007, sa zameriava na špeciality tirolskej, talianskej a nemeckej kuchyne, ale najmä na pizzu, ktorej základ tvoria originálne talianske suroviny. 

Odporúčané
Z korporátu prešli do gastra: Miška a Joff sú majiteľmi bistra Kaliforňan, ktorý je dnes už známym lovebrandom (Rozhovor) Z korporátu prešli do gastra: Miška a Joff sú majiteľmi bistra Kaliforňan, ktorý je dnes už známym lovebrandom (Rozhovor) 2. apríla 2024, 12:30

Najviac si tu pochutia milovníci extra tenkých „thin crust“ pízz, ktorí si cesto spájajú s poriadnou chrumkavosťou. Doobjednať si môžeš aj byvoliu mozzarellu, ktorá dá každej pizzi ten správny „cveng“. Nad cenami by sa mohol závistlivo pozastaviť nejeden Bratislavčan – za margheritu zaplatíš len 4,90 eura. Treba však rátať s tým, že cesto je naozaj tenké, a tak zješ aj o niečo menšiu porciu, na akú si možno zvyknutý. Najdrahšia pizza tu stojí 11,90 eura a obsahuje dva druhy mozzarelly, slaninu, pikantnú salámu, cherry paradajky, rukolu a parmezán.

pizza
Zdroj: Refresher/Mikuláš Bado

Zaujímavosťou reštaurácie Vulcano je aj denné menu, v rámci ktorého si zákazník môže vyskladať kombináciu polievok, cestovín a hlavných jedál podľa vlastných preferencií. Reštaurácia okrem toho ponúka aj týždenné menu pozostávajúce najmä z cestovín, mäsových špecialít a pizze.

pizza
Zdroj: Refresher/Mikuláš Bado

Žilina rozhodne má čo ponúknuť aj vyberavejším „hladošom“ či zanieteným kávičkárom. Okrem vyššie spomenutých podnikov však za vyskúšanie určite stoja aj ďalšie prevádzky, na ktoré však naša dvojica už nemala čas. Napríklad pouličné street foody pre mäsožravcov Street Foodie a Butcher’s Bits, steaková reštaurácia Manzo a blízkovýchodná reštaurácia Habibi. Z kaviarní nevynechaj štýlovú Café Republiku a elegantnú Novú synagógu, ale dobré občerstvenie nájdeš aj v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie.

Domov
Zdieľať
Diskusia