Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. októbra 2021, 15:31
Čas čítania 1:03
Richard Balog

Oblé stropy, množstvo dreva a jednoduchosť. Pri pohľade na túto rekonštrukciu zabudneš na všetky novostavby v okolí

Oblé stropy, množstvo dreva a jednoduchosť. Pri pohľade na túto rekonštrukciu zabudneš na všetky novostavby v okolí
Zdroj: Alex Shoots Buildings
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Bývanie v historickej časti malého mesta, v rámci ktorého architekti prepojili susedné objekty, zbavili sa všetkých nevhodných zásahov a navrhli čistú a ohľaduplnú rekonštrukciu, ktorá stojí za pozornosť.

Kvalitnej architektúry v Českej republike už dávno nie je ako šafranu. Sú však projekty a stavby, ktoré svojou výnimočnosťou tie ostatné prevyšujú. Dokonalým príkladom je zrekonštruované bývanie z mestečka Trhové Sviny od architektov zo štúdia Atelier 111. Ide o manželský pár Weinzettlovcov, ktorý svoj vlastný dom zmenil na nepoznanie a zároveň ponechal stavbe pôvodnú tvár. 

„V historickej časti malého mesta vznikol náš nový domov. Prepojili sme susediace objekty, zbavili ich nevhodných zásahov, čisto a ohľaduplne sme ich zrekonštruovali,“ vravia Weinzettlovci.

Odporúčané
Dom, aký si ešte nevidel. Má 1 000 štvorcových metrov, vlastné stajne, pristávaciu plochu aj vnútorný bazén   Dom, aký si ešte nevidel. Má 1 000 štvorcových metrov, vlastné stajne, pristávaciu plochu aj vnútorný bazén 8. októbra 2021, 15:30

Nehnuteľnosť s podlažnou plochou 288 štvorcových metrov sa nachádza v historickej časti mesta a majiteľov si aj napriek zanedbanému pôvodnému stavu získala atmosférou a potenciálom. Dom je v úzkych uličkách perfektne izolovaný od rušnej dopravy a zároveň ponúka kompletnú občiansku vybavenosť na dosah ruky, čo je pre manželov dôležité.

Objekt na bývanie vznikol prepojením dvoch susedných domov, pričom jeden z nich prešiel začiatkom tisícročia výraznou stavebnou úpravou a druhý sa nachádzal v neobývateľnom stave. Počas jednotlivých fáz rekonštrukcie a zariaďovania manželia rešpektovali základné tvary, materiály a hmotu pôvodného domu. 

V interiéri tak môžeš vidieť biele kamenné steny či oblé stropy obložené drevom. Všetko v dokonalom kontraste s moderným dizajnom vrátane veľkých sklených plôch, schodiska či izieb v škandinávskom štýle. Za spomenutie stojí aj podkrovná časť s atypickým krovom a druhá kúpeľňa v svetloružových tónoch. 

Projekt a následná realizácia prebiehali medzi rokmi 2014 až 2021, musíme však uznať, že finálny vzhľad stojí za to. Už dávno sa nám nestalo, aby nás rekonštrukcia starého domu takto nadchla. Teraz si už vychutnaj zábery v galérii od fotografky so pseudonymom Alex Shoots Buildings.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka News.

Alex Shoots BuildingsAlex Shoots BuildingsAlex Shoots BuildingsAlex Shoots Buildings
Zobraziť galériu
(36)
Domov
Zdieľať
Diskusia