Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. októbra 2021, 19:30
Čas čítania 5:06
Adam Novosad

Bitcoin expresne prefrčal cez hranicu 50-tisíc dolárov. Vlastní ho už aj miliardár George Soros, NFT hry sa stávajú veľkým trendom

ZAUJÍMAVOSTI KRYPTOMENY
Uložiť Uložené

Kryptomeny chystajú po utlmenom lete silný návrat, predbiehajú sa analytici vo svojich predpovediach.

Trh s kryptomenami opäť ožil. Od uplynulej jari sa nasledujúce leto nieslo v znamení stagnácie, keď digitálne mince strácali hodnotu alebo ju minimálne nezískavali naspäť po strmom prepade z prelomu apríla a mája. 

Teraz však situácia vyzerá oveľa prívetivejšie. Bitcoin sa vrátil nad hranicu 50-tisíc dolárov, ba čo viac, sebavedomo prekročil aj 55-tisíc, opäť do astronomických výšin vyskakujú hodnoty mémových mincí, ktoré často len skopírovali slávnejšie kryptomeny ako v prípade shiba inu, a analytici sa predbiehajú v tom, kto odhadne vyššiu cenu za jeden bitcoin na konci roka 2021. 

Ba čo viac, verejnosť sa dozvedela, že do svojho investičného portfólia už bitcoin pridal aj známy fond miliardára Georgea Sorosa, a tak trhy reagujú optimisticky. Uvidíme po rokoch znovu bláznivý záver roka?

V tomto článku si prečítaš:
  • Že bitcoin vyskočil nad hranicu 50-tisíc po týždňoch stagnácie.
  • Akú hodnotu dosiahne bitcoin podľa analytikov do konca roku 2021.
  • Ako bitcoin už do svojho portfólia zaradil aj miliardár George Soros.
  • Čo sľubuje chystaná NFT hra, vďaka ktorej sa budú dať zarábať peniaze.
  • Ako kryptomena shiba inu vyrástla o 250 percent za posledný týždeň.
  • Prečo Elon Musk spustil nárast tejto mince fotkou svojho šteniatka.
Bitcoin.
Bitcoin. Zdroj: TASR/AP/Rick Bowmer

Skončilo sa potácanie bitcoinu pod 50-tisíc dolármi

Vo svete kryptomien sa z týždňa na týždeň zvykne meniť sentiment, či bude trh pokračovať v závratnom raste, alebo sa rastová fáza skončila a hodnoty všetkých digitálnych mincí sa opäť prepadnú.

V tejto chvíli to znovu vyzerá tak, že najznámejšia kryptomena bitcoin nastoľuje smer, ktorým sa bude trh uberať.

Po niekoľkých týždňoch, keď sa bitcoin potácal pod hranicou 50-tisíc dolárov za jednu mincu, sa mu podarilo prešvihnúť cez túto psychologickú bariéru a nateraz zostáva vo fáze, kde analytici predpokladajú, že minimálne do konca roka možno prekoná svoje doterajšie historické maximum. Atakuje už hranicu 57-tisíc dolárov a optimizmus sa valí z každej strany.

George Soros
Zdroj: TASR/AP Photo/Andrea Comas

Bitcoin už vlastní aj George SorosO tom, že bitcoin sa dostáva do popredia a záujmu investorov zo staršej generácie, svedčí fakt, že najnovšie vlastníctvo najznámejšej kryptomeny potvrdil už aj fond Georgea Sorosa, uvádza CNBC.

Odporúčané
Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? 17. mája 2023, 14:30

Aj keď Čína pred pár týždňami zakázala všetky kryptomenové transakcie a obchodníkom s digitálnymi mincami sa vyhráža väzením, v Spojených štátoch amerických sa podľa všetkého rovnaký prístup nechystá, a tak sa trh stabilizoval a mohol si vytvoriť základ na terajší rast.

Analytik Nick Spanos očakáva, že bitcoin aj ethereum budú do konca roku 2021 prekonávať rekordy. Bitcoin svoje maximum dosiahol v apríli, keď sa obchodoval za 63-tisíc dolárov, a tak Spanos odhaduje, že by mohol pokoriť magickú hranicu 100-tisíc dolárov. V prípade najväčšej konkurencie v podobe kryptomeny ethereum Spanos očakáva nárast nad 10-tisíc dolárov, pričom momentálne sa obchoduje za viac ako 3,5-tisíc.

NFT, Bitcoin, top shot,
Zdroj: Pexels/NBA Top Shot

Svet NFT neprestáva udivovať umením aj hrami

Vďaka technológii blockchain sa amatérskym aj profesionálnym umelcom otvoril nový spôsob, ako svoje výtvory speňažiť. Najnovšie dokonca fenomén NFT dorazil na Slovensko vďaka raperovi Majkovi Spiritovi.

Obchodovať so zberateľskými kúskami vo forme unikátnych NFT tokenov nikdy nebolo jednoduchšie ako dnes, ale trend sa postupne posúva od umenia až k hrám. Už viac nemusíš ako NFT zbierať len umenie alebo digitalizované kartičky basketbalistov, pretože vďaka Play-To-Earn alias GameFi hrám vieš vlastníctvo herných predmetov vziať do vlastných rúk.

Warena
Zdroj: WARENA

Warena chce inovovať NFT hryHra Warena chce skombinovať trend Play-To-Earn, takže získané herné predmety budeš vďaka blockchainu vlastniť ty sám a žiadny vývojár ani spoločnosť ti ich z inventára nedokážu vziať. Tento aspekt by sa mal preukázať ako užitočný v neskoršej fáze hry, keď budeš s nazbieranými hernými predmetmi môcť obchodovať a získané kryptomeny pokojne premeniť na eurá v priebehu pár minút. 

Odporúčané
Karpiš z INESS-u: Zažívame dlhopisovú bublinu. Je matkou všetkých bublín a nie náhodou (Rozhovor) Karpiš z INESS-u: Zažívame dlhopisovú bublinu. Je matkou všetkých bublín a nie náhodou (Rozhovor) 16. novembra 2022, 12:30

V úvodnej 2D fáze hry sa budeš musieť postaviť zombíkom, kde v boji podľa tvorcov využiješ nazbierané skúsenosti, jednotlivé doplnky a vychytávky, ktoré získaš a vložíš do rúk či inventára svojho bojovníka.

V druhej fáze plánuje Warena spustiť svoju 3D fázu, ktorá by mala zlepšiť celú hernú mechaniku aj zážitok, vytvoriť priestor na spustenie vlastnej hernej ekonomiky a umožniť šikovným obchodníkom zarábať na tom, že sa v hre dostali najďalej alebo jej pravidlá pochopili najefektívnejšie. Hra je už dostupná.

Stredobodom pozornosti medzitým naďalej zostávajú nové blockchainové hry ako chystané tituly Star Atlas, Illuvium či už dnes fungujúce Axie Infinity, kde sa síce rast tržieb a aktivity jemne spomalil, ale ako jedna z prvých veľkých kryptomenových hier má stále kopu priestoru na rozvoj. 

Elon MuskDogecoin
Zdroj: TASR/AP, Twitter

Keď skopíruješ dogecoin

Bitcoin nie je jediná kryptomena, ktorej sa v poslednom čase darí. Odkedy na jar tohto roku vizionár Elon Musk verejne donekonečna propagoval dogecoin, ktorého cenu sa mu pred pádom krátko po vystúpení v šou Saturday Night Live podarilo vystreliť až skoro k jednému doláru, vznikajú najrôznejšie kryptomeny snažiace sa napodobniť úspech svojho slávneho psieho súrodenca.

Odporúčané
Známa kryptomena sa za deň prepadla o 99 %. Niekto na ňu zaútočil „na štýl Georgea Sorosa“ a ľudia prišli o životné úspory Známa kryptomena sa za deň prepadla o 99 %. Niekto na ňu zaútočil „na štýl Georgea Sorosa“ a ľudia prišli o životné úspory 12. mája 2022, 17:30

Najlákavejšou investičnou príležitosťou pre amatérskych obchodníkov je v tejto chvíli zrejme kryptomena shiba inu, ktorá nielenže skopírovala nápad dogecoinu, ale vo svojom názve jednoducho využila rasu psa, ktorý je tvárou slávnej mince. 

Samotní tvorcovia shiba inu pritom svoj projekt nazývajú experimentom v tom, ako sa dnes dá spontánne vybudovať decentralizovaná komunita nadšencov. Experti napriek tomu varujú, aby do mince ľudia svoje peniaze vôbec neinvestovali, pretože naozaj nejde o projekt so žiadnou pridanou hodnotou, alebo skúsili investovať len miniatúrnu časť svojho portfólia.

Ako Elon Musk ľuďom zarobil peniaze fotkou svojho psaAnalytici síce tvrdia, že trh s kryptomenami ukázal svoju silu v čase, keď pred začiatkom leta Elon Musk prestal v spoločnosti Tesla prijímať bitcoin, pretože sa mu znepáčil dosah kryptomeny na životné prostredie, ale Musk znovu potvrdil, že obchodníci s digitálnymi mincami môžu byť verejnosti tak trochu na smiech.

Na svoj Twitter pridal fotografiu svojho šteniatka rasy shiba inu, ktoré nazval Floki Frunkpuppy, čo vyvolalo ošiaľ na trhu a minca shiba inu okamžite narástla o desiatky percent. Celkový výsledok? Za posledných 7 dní si shiba inu pripísala nárast už o 250 percent.

Odporúčané
KOMENTÁR: Investorské FOMO v kryptomenách a NFT alebo ako ovládať svoje emócie a nepanikáriť KOMENTÁR: Investorské FOMO v kryptomenách a NFT alebo ako ovládať svoje emócie a nepanikáriť 11. mája 2022, 17:30

Musk si pritom štvornohého chlpáča zadovážil už v septembri, keď sa o novom prírastku do rodiny dozvedela verejnosť, ale do spomínaného príspevku na Twitteri ľudia vedeli len toľko, že šteniatko sa volá Floki. 

NFT
Zdroj: Trosley/Twitter

Keď sedemdesiatnik z Hustlera kreslí unikátne NFT

Možno najbizarnejší NFT projekt súčasnosti dostal názov Jungle Freaks a kombinuje nečakané spojenie medzi svetom kryptomien, zberateľských kúskov a čiperného dôchodcu Georgea Trosleyho. Toto meno ti zrejme nič nehovorí, ale Trosley sa posledných 50 rokov živí ako karikaturista pre magazín s obsahom pre dospelých Hustler.

V súčasnom ošiali však súhlasil s tým, že spojí sily so svojím synom a vo veku nad 70 rokov sa pustí do ručného kreslenia 220 unikátnych postavičiek, z ktorých napokon technológia vygeneruje 10-tisíc rozdielnych NFT zberateľských kúskov.

Odporúčané
Takto policajti rozbili najväčšiu burzu dark webu Hydru z Ruska, kde sa dal kúpiť čistý kokaín z Peru aj nová identita Takto policajti rozbili najväčšiu burzu dark webu Hydru z Ruska, kde sa dal kúpiť čistý kokaín z Peru aj nová identita 6. apríla 2022, 19:30

Na sociálnej sieti Twitter v reakcii na svoj nový projekt nazbieral Trosley vyše 20-tisíc followerov a pravidelne svojich fanúšikov zásobuje fotografiami z kreatívneho procesu.

Tentoraz nejde o žiadny projekt, v ktorom by umenie bolo vytvorené vo Photoshope, ale Trosley sedí celé hodiny za svojím stolom a každú z 220 postavičiek poctivo kreslí vlastnými rukami. A popritom vytvára jednotlivé doplnky, ktoré budú náhodne generované na jednotlivé postavy.

Domov
Zdieľať
Diskusia