Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. októbra 2021, 18:52
Čas čítania 0:51
Adam Novosad

Viac ako 3 000 pedofilov v katolíckej cirkvi za posledné desaťročia. Vo Francúzsku vypočítali, koľko kňazov zneužívalo deti

NEWS CIRKEV ZNÁSILNENIA A SEXUÁLNE ZLOČINY
Uložiť Uložené

Komisia, ktorú francúzska katolícka cirkev založila v roku 2018, vypracovala rozsiahlu správu o pedofílii vo svojich radoch.

V katolíckej cirkvi vo Francúzsku pôsobili od roku 1950 tisícky pedofilov, ktorí zneužívali deti. K takýmto záverom dospela nezávislá komisia po viac ako dvojročnom skúmaní cirkevných archívov, rozhovorov s obeťami a so svedkami, ale aj analyzovaní súdnych a policajných dokumentov. Na analýze sa podieľalo 22 právnikov, lekárov, historikov, teológov či sociológov, uvádza NDTV.

Oficiálna správa nezávislej komisie by mala uzrieť svetlo sveta v utorok 5. októbra, ale jej výsledky sa dostali na verejnosť v predstihu, keď jej šéf Jean-Marc Sauve informoval médiá o závažnosti zistení. Na základe dvojročného výskumu objavili členovia komisie 2 900 až 3 200 pedofilov medzi kňazmi aj ostatnými členmi cirkvi.

Cirkev (Ilustračná fotografia)
Cirkev (Ilustračná fotografia) Zdroj: TASR

Aj keď tieto čísla vyznievajú zarážajúco, Sauve skonštatoval, že ide len o minimálny odhad. V skutočnosti tak mohlo byť číslo pedofilných cirkevných hodnostárov výrazne vyššie, avšak o zneužívaní maloletých detí nemusel nikdy vzniknúť akýkoľvek záznam.

Domov
Zdieľať
Diskusia