Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
26. septembra 2021, 18:48
Čas čítania 0:42
Martin Adam Pavlík TASR

Švajčiari v referende odobrili manželstvá osôb rovnakého pohlavia

Švajčiari v referende odobrili manželstvá osôb rovnakého pohlavia
Zdroj: TASR/AP/Michael Buholzer/Keystone
ZAUJÍMAVOSTI LGBT+ ŠVAJČIARSKO
Uložiť Uložené

Registrované partnerstvá sú vo Švajčiarsku legálne od roku 2007, k čomu došlo taktiež na základe výsledkov referenda.

Keď švajčiarsky parlament v decembri minulého roka schválil zákon o zavedení manželstiev osôb rovnakého pohlavia, jeho odporcovia okamžite iniciovali referendum, aby dosiahli zrušenie tejto legislatívnej úpravy. Odporcovia homosexuálnych sobášov z radov zástancov takzvanej tradičnej rodiny vystupujú najmä proti tomu, aby bolo gayom a lesbám priznané právo na umelé oplodnenie či adopciu detí.

Švajčiarski voliči však podľa prvých odhadov, ktoré v nedeľu zverejnil Inštitút pre prieskum verejnej mienky Gfs.bern., v najnovšom referende významnou väčšinou podporili uzákonenie manželstiev osôb rovnakého pohlavia. Informovala o tom agentúra AFP.

LGBT.
LGBT. Zdroj: TASR/AP/Francisco Seco

Približne 64 percent voličov podporilo zákon, ktorý umožňuje vo Švajčiarsku uzatvárať manželstvá osobám rovnakého pohlavia. Opačný názor prišlo vyjadriť 36 percent voličov. Väčšina Švajčiarov ešte pred nedeľným referendom odovzdala svoj hlas poštou, volebné miestnosti sa zatvorili na pravé poludnie.

Registrované partnerstvá sú vo Švajčiarsku legálne od roku 2007, k čomu došlo taktiež na základe výsledkov referenda. Vo väčšine krajín západnej Európy sú manželstvá osôb rovnakého pohlavia legálne. Švajčiari v nedeľu hlasovali aj o návrhu na zvýšenie daní pre bohatých, ktorý predložili mladí socialisti. Podľa predbežných odhadov sa proti tomuto návrhu vyslovilo 66 percent ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia