Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. septembra 2021, 12:24
Čas čítania 1:13
Viktor Kniš

Lengvarský: Povinné očkovanie je na stole, ale nevieme, ako penalizovať tých, ktorí ho odignorujú. Máme ich vyhadzovať?

NEWS VLADIMÍR LENGVARSKÝ
Uložiť Uložené

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský tvrdí, že povinné očkovanie by bolo na Slovensku aktuálnou témou, ak by sa situácia zásadne zhoršila. Zatiaľ ho neplánujú.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský tvrdí, že téma povinného očkovania na Slovensku je komplikovaná. Väčším problémom ako samotné spustenie pre časť kritickej infraštruktúry by bola následná vymožiteľnosť.

Lengvarský nevie, čo by robili s tými, ktorí by sa museli dať povinne zaočkovať, ale napriek tomu by povinnosť odignorovali. Otázne sú dve roviny. „Prvá je právna, kde by nemal byť problém. Druhá je vynútiteľnosť očkovania. Pokiaľ sa niekto z tých skupín, ktoré určíme, nedá zaočkovať, napríklad zdravotníci, akým spôsobom ich budeme penalizovať?“ pýtal sa v relácii V politike na TA3. Dodáva, že momentálne vláda nemá v pláne rozbehnúť povinné očkovanie, ale ak by sa situácia značne zhoršila, nevylučuje túto alternatívu. 

Lengvarský tvrdí, že očkovacia lotéria je odmenou pre zaočkovaných, ale sprostredkovateľský bonus reálne funguje a motivoval približne 100-tisíc Slovákov, aby sa dali zaočkovať. 

„Nechceme ľudí obmedzovať ani zavádzať núdzový stav. Chceme, aby si uvedomili, že je to na ich rozhodnutí,“ zdôraznil s tým, že zaočkovaním chránia ľudia seba, svoje okolie a prispievajú k tomu, aby sa nenaplnili nemocnice. Povedal, že niektorí si to neuvedomujú a aj preto asi bude musieť prísť k sprísneniu opatrení. Nárast počtu prípadov ochorenia covid-19 na Slovensku ho pri súčasnom percente zaočkovanosti neprekvapil.

Minister zdravotníctva si myslí, že kampaň antivaxerov je čoraz silnejšia. Rezort eviduje už aj napadnutia očkovacích tímov v teréne a aj ľudí, ktorí mali o vakcínu záujem. Tvrdí, že na situáciu je vláda pripravená a tretiu vlnu očakávala, a dodáva, že kým nebude záujem o očkovanie vyšší, treba rátať so zhoršenou situáciou. Naznačil, že v hre je aj núdzový stav a prepnutie zdravotníctva do tzv. červenej fázy, keď nebude možné vykonávať bežné vyšetrenia. 

Lengvarský upozorňuje, že práve okresy s najnižšou zaočkovanosťou sú dnes sfarbené do bordova. Vysvetľuje, že práve vinou nezaočkovaných sú ohrození aj zaočkovaní a môže byť obmedzená bežná zdravotná starostlivosť. 

V slovenských nemocniciach je momentálne viac ako 84 % nezaočkovaných s koronavírusom. 

Vladimír Lengvarský.
Vladimír Lengvarský. Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia