Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. septembra 2021, 23:00
Čas čítania 0:49
Ema Stanovská TASR

Muž dostal za pokus o znásilnenie nezvyčajný trest. Musí pol roka prať ženám oblečenie

NEWS INDIA
Uložiť Uložené

Približne 2 000 žien v severoindickom štáte Bihár bude mať o pranie postarané. Vraj ide o „historický“ krok, ktorý posilní rešpekt k ženám.

Inda obvineného z pokusu o znásilnenie prepustili v stredu na kauciu pod podmienkou, že všetkým ženám vo svojej dedine bude šesť mesiacov prať a žehliť oblečenie. Informovala o tom TASR.


Podľa nariadenia súdu bude musieť 20-ročný Lálan Kumár kúpiť prací prostriedok a ďalšie položky potrebné na poskytnutie polročných bezplatných služieb práčovne približne 2 000 ženám v obci Madžhor v severoindickom zväzovom štáte Bihár. Kumára, ktorý si na živobytie zarába praním oblečenia, zatkli v apríli pre viaceré obvinenia vrátane pokusu o znásilnenie.

Rozhodnutie má posilniť rešpekt k ženám

„Všetky ženy v dedine sú s rozhodnutím súdu spokojné,“ povedala Násima Chatúnová, ktorá stojí na čele tamojšej obecnej rady. Podľa nej ide o „historický“ krok, ktorý posilní rešpekt k ženám. Podľa žien v dedine malo súdne nariadenie pozitívny vplyv, keďže násilie páchané na ženách sa stalo v ich komunite predmetom diskusie.

Zásadným zlomom vo vnímaní fenoménu násilia páchaného na ženách v Indii bol prípad z roku 2012, keď v Naí Dillí skupina mužov brutálne znásilnila jednu mladú ženu cestujúcu v autobuse. India v nadväznosti na tento čin schválila nové zákony proti sexuálnemu násiliu vrátane trestu smrti za znásilnenie v určitých prípadoch.


Napriek prísnym zákonom naďalej dochádza k páchaniu takýchto trestných činov. Na subkontinente bolo v roku 2020 hlásených viac ako 28-tisíc znásilnení.

Domov
Zdieľať
Diskusia