Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. septembra 2021, 8:46
Čas čítania 0:52
Daniel Mikolášik

Energetické spoločnosti s fosílnymi palivami žalujú vlády po celom svete o 15 miliárd eur. Klimatická politika ohrozuje ich zisky

NEWS KLIMATICKÁ ZMENA
Uložiť Uložené

Výroba energie z uhlia a zo zemného plynu sa v Európskej únii v roku 2020 znížila až o 18 %.

Veľké energetické spoločnosti využívajúce fosílne palivá žalujú vlády po celom svete o viac ako 15 miliárd eur. Klimatické opatrenia, ktoré v rámci zelenej politiky zavádzajú viaceré krajiny, totiž ohrozujú ich zisky. Súdiť sa chcú firmy TC Energy, RWE, Uniper, Rockhopper a Ascent Resources, informujú Sky News na základe výskumu skupiny Global Justice.

Výroba energie z uhlia a zo zemného plynu sa v Európskej únii v roku 2020 znížila až o 18 %. Členské štáty čoraz viac získavajú elektrickú energiu prevažne z obnoviteľných zdrojov. Využívanie fosílnych palív zažíva pokles v každej krajine, ktorá na výrobu elektriny využíva energetický mix.

„Stalo sa prvýkrát, že obnoviteľné zdroje predbehli fosílne palivá, ktorých spotreba klesla o 37 %. Toto je dôležitý míľnik v rámci prechodu na čistú energiu v Európe. Na úrovni jednotlivých krajín dosiahli tento míľnik prvýkrát aj Nemecko, Španielsko a Spojené kráľovstvo,“ uviedol Michal Kolimár zo spoločnosti PPA Power DS.

Domov
Zdieľať
Diskusia