Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Pondelok 18. 10. 2021 meniny má Lukáš

hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Gastro - Prevádzky

Len tri týždne po otvorení ich pozvali ako čestných hostí na brazílsku ambasádu. Toto je nový brazílsky street food Cariocas

Andrej a Martin sú dlhoroční kamaráti z detstva. Martin varil v luxusnej reštaurácii Sky Bar & Restaurant, Andrej pracoval v reklamnej agentúre. Momentálne je ich jediným zdrojom zárobku spoločný gastrobiznis, ktorý rozbehli pred pár týždňami.

Ema Stanovská
20. september 2021, 9:30 Čas čítania: 7:50
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Len tri týždne po otvorení ich pozvali ako čestných hostí na brazílsku ambasádu. Toto je nový brazílsky street food Cariocas
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková
Gastro - Prevádzky
0
Ema Stanovská
20. september 2021, 9:30
Čas čítania: 7:50

Len tri týždne po otvorení ich pozvali ako čestných hostí na brazílsku ambasádu. Toto je nový brazílsky street food Cariocas

Andrej a Martin sú dlhoroční kamaráti z detstva. Martin varil v luxusnej reštaurácii Sky Bar & Restaurant, Andrej pracoval v reklamnej agentúre. Momentálne je ich jediným zdrojom zárobku spoločný gastrobiznis, ktorý rozbehli pred pár týždňami.

Ema Stanovská
20. september 2021, 9:30
Čas čítania: 7:50
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Len tri týždne po otvorení ich pozvali ako čestných hostí na brazílsku ambasádu. Toto je nový brazílsky street food Cariocas
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Andrej a Martin sú kamaráti z detstva, obaja pôsobili v kedysi vychýrenej bratislavskej reštaurácii Rio. Ich cesty sa však na nejaký čas rozdelili – Martin varil v luxusnej reštaurácii Sky Bar & Restaurant a v Rakúsku, Andrej pracoval na televíznych projektoch a v reklamnej agentúre.

 

Brazílska kuchyňa ich však pred rokom a pol opäť spojila, tentoraz pri príprave vlastného streetfoodového konceptu Cariocas. Rozhodli sa, že budú Slovákom servírovať tradičné brazílske jedlá, no vo vlastnom stvárnení. O kvalite ich jedál vypovedá fakt, že len tri týždne po otvorení ich brazílska ambasáda pozvala ako čestných hostí na oslavu pri príležitosti výročia oslobodenia Brazílie.

 

Zakladatelia street foodu Andrej Kupka a Martin Bernik (ich tretí kolega Filip Gucman sa na rozhovore nezúčastnil) nám prezradili, čo ich na brazílskej kuchyni fascinuje, prečo otvorenie trvalo tak dlho, čo má slovenská kuchyňa spoločné s tou brazílskou a kde môžeš ich jedlá ochutnať.

 

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo ich na brazílskej kuchyni fascinuje natoľko, že sa rozhodli postaviť si na nej živobytie.
  • Ako je možné, že sa dostali ako čestní hostia na brazílsku ambasádu.
  • Na čo sa ich zákazníci zatiaľ najviac sťažovali.
  • Čo má slovenská kuchyňa spoločné s tou brazílskou.
  • Akú najzvláštnejšiu chuťovú kombináciu u nich môžeš ochutnať.
  • Čo im prekáža na bratislavskej streetfoodovej scéne.

 

Čomu ste sa venovali predtým, ako ste založili Cariocas? Mali ste predošlú skúsenosť s gastrobiznisom?Martin: Ja som vyštudoval strednú odbornú školu gastronómie a hotelových služieb. Počas školy som brigádoval v brazílskej reštaurácii Rio na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, po škole som tam začal pracovať. Vtedy bola táto reštaurácia na dosť vysokej úrovni, varili sme steaky aj brazílske jedlá. Neskôr som pôsobil v ázijskej reštaurácii Sky Bar & Restaurant. Ázia ma zaujala natoľko, že som odišiel na mesiac do Thajska, kde som spoznával tamojšiu gastronómiu. Napokon som zakotvil v hotelovej reštaurácii v Rakúsku, kde som strávil dva a pol roka.

 

Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

 

Andrej: Moja prvá skúsenosť s gastrom bola v 15 rokoch, keď som pracoval v bufete na kúpalisku v Lamači. Bol to dosť vychýrený bufet, od rána do večera sme sa nezastavili. Po letnej sezóne som začal pracovať v Rio Grande Restaurant. Môj brat tam totiž robil predtým barbacka a dohodil mi rovnakú pozíciu. Nie som však vyučený kuchár/čašník, študoval som strednú umeleckú školu v Ružinove a neskôr som pracoval v odbore, ktorý som vyštudoval – audiovízia, tvorba videí. Pracoval som aj na televíznych projektoch a v reklamnej agentúre. Došlo mi však, že to nie je práca pre mňa – človek ňou musí žiť, venovať sa jej aj po robote a ja nie som typ, ktorý dokáže sedieť za počítačom šestnásť hodín v kuse.


Kde ste sa vlastne spoznali?A.: Sme dlhoroční priatelia z detstva. Vyrastali sme v rovnakej štvrti a už ako malí chlapci sme sa vídavali na ulici. Neskôr sme sa lepšie spoznali v deviatom ročníku na základnej škole, keď nás oboch rodičia prihlásili na doučovanie. Môj veľmi dobrý kamarát potom nastúpil na tú istú strednú školu ako Martin, tak sme sa znovu dali dokopy. Dnes sme najlepší kamaráti a dokonca aj susedia. 


Prečo ste sa vtedy rozhodli pracovať práve v brazílskej reštaurácii?

M.: Keď som mal sedemnásť rokov, chcel som získať prax na zaujímavom mieste a reštaurácia Rio bola vtedy veľmi populárna. Na Tripadvisore patrila medzi päť najlepších reštaurácií v Bratislave. Kuchári, ktorí boli o pár rokov starší odo mňa, mi poskytli prvotné skúsenosti a ukázali mi, ako to funguje v skutočnej zážitkovej kuchyni, nielen vo vývarovni. Do dnešného dňa sa s nimi stretávam a som nesmierne rád, že mi Ivan Kuchár dal možnosť pracovať po jeho boku.

Článok pre predplatiteľov REFRESHER+
PRIDAJ SA K PREDPLATITEĽOMUŽ MÁM PREDPLATNÉ: PRIHLÁSIŤ SA
alebo Odomkni 1 článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 103479 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo namiesto varenia robili tesne pred svojou premiérou na Street Food Parku.
  • Ako ich pri rozbiehaní biznisu ovplyvnila pandémia.
  • Ako zatiaľ Slováci reagujú na brazílsky street food (a na čo sa sťažujú).
  • Čo všetko u nich môžeš ochutnať.
  • Ako je možné, že sa dostali ako čestní hostia na brazílsku ambasádu.
  • Kde ich najbližšie nájdeš.

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Refresher/Paulína Ščepková
NAHOR
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy gastro
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Dnes populárne články
Gábor Boráros oznámil veľkú novinu, s priateľkou čakajú dieťa Gábor Boráros oznámil veľkú novinu, s priateľkou čakajú dieťa
Na derby Slovana a Trnavy sa ultras ohadzovali svetlicami a bili, zasahovali aj zdravotníci Na derby Slovana a Trnavy sa ultras ohadzovali svetlicami a bili,…
Michal odišiel z bratislavského korporátu inštalovať okná na mrakodrapoch v Kanade: Tvrdú drinu si tu vážia oveľa viac (Rozhovor) Michal odišiel z bratislavského korporátu inštalovať okná na…
Priviesť domov prvého frajera je ťažké. Ešte ťažšie, ak si chalan. Zisťovali sme, ako randia mladí queer Slováci Priviesť domov prvého frajera je ťažké. Ešte ťažšie, ak si chalan.…
Ste príliš krásna na to, aby ste rozumeli energetike, naznačil Putin americkej reportérke Ste príliš krásna na to, aby ste rozumeli energetike, naznačil Putin…
Mia Khalifa: Bola som naivná, zraniteľná a ovplyvniteľná. Pornokariéru vraj ľutuje a chce pomôcť chrániť ženy Mia Khalifa: Bola som naivná, zraniteľná a ovplyvniteľná.…
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.
Zatvoriť