Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
20. septembra 2021, 9:30
Čas čítania 7:50
Ema Stanovská

Len tri týždne po otvorení ich pozvali ako čestných hostí na brazílsku ambasádu. Toto je nový brazílsky street food Cariocas

Len tri týždne po otvorení ich pozvali ako čestných hostí na brazílsku ambasádu. Toto je nový brazílsky street food Cariocas
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková
GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Andrej a Martin sú dlhoroční kamaráti z detstva. Martin varil v luxusnej reštaurácii Sky Bar & Restaurant, Andrej pracoval v reklamnej agentúre. Momentálne je ich jediným zdrojom zárobku spoločný gastrobiznis, ktorý rozbehli pred pár týždňami.

Andrej a Martin sú kamaráti z detstva, obaja pôsobili v kedysi vychýrenej bratislavskej reštaurácii Rio. Ich cesty sa však na nejaký čas rozdelili – Martin varil v luxusnej reštaurácii Sky Bar & Restaurant a v Rakúsku, Andrej pracoval na televíznych projektoch a v reklamnej agentúre.

Brazílska kuchyňa ich však pred rokom a pol opäť spojila, tentoraz pri príprave vlastného streetfoodového konceptu Cariocas. Rozhodli sa, že budú Slovákom servírovať tradičné brazílske jedlá, no vo vlastnom stvárnení. O kvalite ich jedál vypovedá fakt, že len tri týždne po otvorení ich brazílska ambasáda pozvala ako čestných hostí na oslavu pri príležitosti výročia oslobodenia Brazílie.

Zakladatelia street foodu Andrej Kupka a Martin Bernik (ich tretí kolega Filip Gucman sa na rozhovore nezúčastnil) nám prezradili, čo ich na brazílskej kuchyni fascinuje, prečo otvorenie trvalo tak dlho, čo má slovenská kuchyňa spoločné s tou brazílskou a kde môžeš ich jedlá ochutnať.

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo ich na brazílskej kuchyni fascinuje natoľko, že sa rozhodli postaviť si na nej živobytie.
  • Ako je možné, že sa dostali ako čestní hostia na brazílsku ambasádu.
  • Na čo sa ich zákazníci zatiaľ najviac sťažovali.
  • Čo má slovenská kuchyňa spoločné s tou brazílskou.
  • Akú najzvláštnejšiu chuťovú kombináciu u nich môžeš ochutnať.
  • Čo im prekáža na bratislavskej streetfoodovej scéne.

Čomu ste sa venovali predtým, ako ste založili Cariocas? Mali ste predošlú skúsenosť s gastrobiznisom?Martin: Ja som vyštudoval strednú odbornú školu gastronómie a hotelových služieb. Počas školy som brigádoval v brazílskej reštaurácii Rio na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, po škole som tam začal pracovať. Vtedy bola táto reštaurácia na dosť vysokej úrovni, varili sme steaky aj brazílske jedlá. Neskôr som pôsobil v ázijskej reštaurácii Sky Bar & Restaurant. Ázia ma zaujala natoľko, že som odišiel na mesiac do Thajska, kde som spoznával tamojšiu gastronómiu. Napokon som zakotvil v hotelovej reštaurácii v Rakúsku, kde som strávil dva a pol roka.

cariocas
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Andrej: Moja prvá skúsenosť s gastrom bola v 15 rokoch, keď som pracoval v bufete na kúpalisku v Lamači. Bol to dosť vychýrený bufet, od rána do večera sme sa nezastavili. Po letnej sezóne som začal pracovať v Rio Grande Restaurant. Môj brat tam totiž robil predtým barbacka a dohodil mi rovnakú pozíciu. Nie som však vyučený kuchár/čašník, študoval som strednú umeleckú školu v Ružinove a neskôr som pracoval v odbore, ktorý som vyštudoval – audiovízia, tvorba videí. Pracoval som aj na televíznych projektoch a v reklamnej agentúre. Došlo mi však, že to nie je práca pre mňa – človek ňou musí žiť, venovať sa jej aj po robote a ja nie som typ, ktorý dokáže sedieť za počítačom šestnásť hodín v kuse.


Kde ste sa vlastne spoznali?A.: Sme dlhoroční priatelia z detstva. Vyrastali sme v rovnakej štvrti a už ako malí chlapci sme sa vídavali na ulici. Neskôr sme sa lepšie spoznali v deviatom ročníku na základnej škole, keď nás oboch rodičia prihlásili na doučovanie. Môj veľmi dobrý kamarát potom nastúpil na tú istú strednú školu ako Martin, tak sme sa znovu dali dokopy. Dnes sme najlepší kamaráti a dokonca aj susedia. 


Prečo ste sa vtedy rozhodli pracovať práve v brazílskej reštaurácii?

M.: Keď som mal sedemnásť rokov, chcel som získať prax na zaujímavom mieste a reštaurácia Rio bola vtedy veľmi populárna. Na Tripadvisore patrila medzi päť najlepších reštaurácií v Bratislave. Kuchári, ktorí boli o pár rokov starší odo mňa, mi poskytli prvotné skúsenosti a ukázali mi, ako to funguje v skutočnej zážitkovej kuchyni, nielen vo vývarovni. Do dnešného dňa sa s nimi stretávam a som nesmierne rád, že mi Ivan Kuchár dal možnosť pracovať po jeho boku.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 103479 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo namiesto varenia robili tesne pred svojou premiérou na Street Food Parku.
  • Ako ich pri rozbiehaní biznisu ovplyvnila pandémia.
  • Ako zatiaľ Slováci reagujú na brazílsky street food (a na čo sa sťažujú).
  • Čo všetko u nich môžeš ochutnať.
  • Ako je možné, že sa dostali ako čestní hostia na brazílsku ambasádu.
  • Kde ich najbližšie nájdeš.
Domov
Zdieľať
Diskusia