Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok vznikol ako súčasť mediálnej spolupráce so spoločnosťou Telekom.
23. septembra 2021, 16:30
Čas čítania 3:32
refresher team

Ako sa stať digitálnym tvorcom? Využívaj potenciál technológií naplno a môžeš zmeniť svoj život, radí Gogo.

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Nebuď len konzumentom, staň sa tvorcom. Objav, aký potenciál skrývajú technológie.

Technológie nám každodenne uľahčujú život. Vďaka mobilu vo vrecku, ktorý je prakticky nonstop pripojený na internet, máš prístup k nekonečnej studnici informácií. Aké bude zajtra počasie? Koľko českých korún je jedno euro? Je miliarda prvočíslo? Koľko kilometrov je to do hlavného mesta Turecka? Za aký dlhý čas sa tam dostanem? 

Smartwatch
Zdroj: Pexels.com

Nie je to však len o zisťovaní informácií. Technológie ti pomáhajú zvládnuť či spríjemniť a zjednodušiť tvoj deň. Vďaka hudbe v slúchadlách ti cesta uplynie rýchlejšie, so smart hodinkami vieš, kedy a ako si odcvičil, s mobilom si odfotíš parádny výhľad, v aplikácii fotku upravíš a prostredníctvom mobilného internetu sa o ňu podelíš s kamošmi. 

Technologie
Zdroj: Pexels.com

Každý deň pritom vzniká nespočet nových technologických vychytávok a riešení, vďaka ktorým zlepšujeme, zefektívňujeme a na míle vpred posúvame život, ako ho poznáme. Len niektorí z nás však používajú technológie do hĺbky a využívajú ich maximálny potenciál. To, kam sa môžeš dostať, ak sa technológiami obklopíš a budeš ich študovať a riadne využívať, ti prezradí napríklad aj Gogov príbeh.

Začínal v detskej izbe

Každý úspešný príbeh má podobný začiatok a začínal sa zväčša doma v detskej izbe, garáži či pivnici. V prípade dnes už mimoriadne známeho youtubera a režiséra Daniela Goga Štraucha to nebolo inak. Pred takmer deviatimi rokmi zavesil na Youtube svoje prvé video, čomu však predchádzal herecký a neskôr mediálny krúžok, kde sa Gogo naučil okrem hrania aj strihať v Adobe Premier. To mu dopomohlo k tomu, aby prešiel na vlastnú tvorbu.

Po niekoľkých úspešných tzv. Let's Play videách (video, kde youtuber hrá hru a komentuje ju) prišiel s novým konceptom, keď pripravoval videá zo svojho každodenného života. To, že sa naučil nielen nahrávať, ale aj strihať, pracovať so zvukom a uploadovať videá, mu dopomohlo k raketovému nárastu fanúšikov. „Notebook, slúchadlá, kondenzátorový mikrofón, na ktorého statív nezostali peniažky, tak som ho mal spočiatku zapichnutý v pohári, fotoaparát (pri hrách webkamera) a, samozrejme, optický internet. Nechýbal ani nápis na bielej A4 nalepenej na dverách detskej izby – Don't disturb, recording in progress,“ spomína Gogo na svoje youtubové začiatky v detskej izbe.

Technológie, ako napríklad spomínaný fotoaparát, ktorý dostal od otca, či znalosti nahrávacieho a strihacieho softvéru sú presne tie zručnosti, vďaka ktorým sa Gogo živí tým, čo ho baví„Používal som viacero toolsov z Adobe Creative Suite, Photoshop, Premiere Pro, Audacity na nahrávanie hlasu a nespočet iných softvérov a plug-inov. Od začiatku som chcel mať všetko oficiálne, tak som zdieľal licenciu s otcom a z prvých ‚Youtube money‘ som si ich začal platiť sám,“ dodal Gogo.

Začiatky vraj neboli ľahké, no mnoho vecí sa Daniel alias Gogo naučil sám„Chodil som na krúžok masmediálnej tvorby, kde som sa naučil úplné základy strihu. Ovládať Lightroom a Photoshop ma naučil otec. Ak som niečo nevedel, vždy som si hľadal online tutoriály, aj keď vtedy ich ešte ani zďaleka nebolo toľko ako teraz,“ hovorí a budúcim tvorcom ďalej radí: „Využite tú možnosť, venuje sa tomu dnes obrovské množstvo šikovných ľudí, ktorí svoje skills radi zdieľajú.“

Dnes sa Gogo venuje vlastným youtubovým videám len sporadicky a skôr ako pred kamerou stojí za ňou. Z pozície režiséra a šéfa produkčnej firmy Deadline hodnotí: „Prirodzene, ten skok bol náročný, pretože je to biznis. A biznis je tvrdý. Už to nebolo len o tom, že sa mi samy otvárali dvere, kam som prišiel. Najviac som sa učil počas rokov, keď sme robili veľké komerčné projekty, kde boli na pľaci profesionáli, od ktorých som sa učil. Škola života a prax sú viac, ako sedieť roky v lavici. A hlavne, učíme sa celý život.“

Technológie, vďaka ktorým môžeš zmeniť svoj život aj ty

To, že využívaš technológie, ešte neznamená, že ich vždy využívaš efektívnym spôsobom. Ako môžeš vidieť na Gogovom prípade, keď sa raz do toho ponoríš, vďaka technológiám zrazu dokážeš fungovať úplne inak a dokonca meniť svet – svoj či ten okolo seba. 

Aj preto sa mnohé spoločnosti snažia poukázať na to, že medzi využívaním technológií a ich potenciálom je ešte stále obrovská priepasť. Podobnú filozofiu razí aj Telekom, ktorý chce pomôcť zmierniť tento rozdiel a zároveň chce pomôcť mladým ľuďom využívať technológie čo najlepšie a v ich prospech. 

Práve preto vznikol projekt ENTER, vďaka ktorému sa môžeš aj ty a tvoja škola učiť informatiku zábavným a interaktívnym spôsobom. Využívať moderné a inovatívne nástroje, ako je micro:bit, ktorými sa informatika úspešne vyučuje v Dánsku, vo Veľkej Británii a v ďalších krajinách.

Technologie
Zdroj: Pexels.com

Tu sa to však len začalo. Tento rok Telekom stredoškolákom a vysokoškolákom umožnil spoznať ich vášeň a silné stránky, ktoré ocenia na budúcom trhu práce. Podpora digitálneho vzdelávania a motivácia využiť digitálne technológie na maximum je totiž dlhodobá iniciatíva značky Telekom. Rôznymi aktivitami a netradičnou komunikáciu sa Telekom snaží túto tému čo najviac priblížiť mladým ľuďom.

Telekom Enter
Zdroj: Telekom

V Telekome totiž chcú dosiahnuť, aby si mladí ľudia uvedomili, že skutočný potenciál technológií nie je v ich konzumácii, ale v tom, že sa vďaka nim môžeš stať tvorcom – v hudbe, umení, modelovaní či dizajne.

Konferencia ENTER je pritom ďalšou platformou, kde môžeš načerpať motiváciu v oblasti nových technológií. Moderovať ju bude práve Gogo, ktorý, ako si sám videl, má za sebou úspešný príbeh premeny svojej kariéry vďaka technológiám. Práve tu sa teda dozvieš z prvej ruky, ako si môžeš plniť svoje sny či ako ti technológie pomôžu zlepšiť vzdelávanie, alebo čo ťa čaká v budúcnosti a ako sa na to pripraviť. Viac sa o projekte ENTER dozvieš na webstránke.

Chcem vedieť viac
Späť
Zdieľať
Diskusia