Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
22. augusta 2021, 9:02
Čas čítania 0:36
Kamila Šebestová

Vzrušené morské hady útočia na ľudí, dokazuje výskum

NEWS ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Útoky môžu byť smrteľné.

Oceán je nevyspytateľný. Okrem žralokov v ňom žijú aj nebezpečné morské hady, ktoré občas zaútočia na potápačov. Podľa výskumu sú to najmä samce. Vedci sa snažili zistiť, prečo to tak je, a dospeli k prekvapivému záveru.

Hady si môžu mýliť potápačov so svojimi sokmi a myslia si, že aj oni sa chcú páriť so samičkami. K útokom došlo aj vtedy, keď had stratil kontakt so samičkou, ktorú sa chystal oplodniť, alebo v situáciách, keď sa potápač snažil od neho ujsť.

„Ak hady útočia preto, že si pomýlia identitu človeka, najlepšia stratégia je nechať hada, aby potápača preskúmal, najmä aby preskúmal chemické zloženie jeho kože jazykom. Neuštipne ho, pokiaľ nie je zranený alebo vystrašený,“ píšu vedci v štúdii.

Hady útočili najmä v zime, keď mali obdobie párenia. Obeťami sú predovšetkým rybári, no zaútočiť môžu aj na plavcov či potápačov. Aj keď had obeť neuštipne, jej život môže ohroziť aj záchvat paniky, ktorý z hada dostane. 

Odporúčané
Grécko dokončilo 40-kilometrový múr na hranici s Tureckom. Erdoğan varuje pred ďalšou migračnou krízou Grécko dokončilo 40-kilometrový múr na hranici s Tureckom. Erdoğan varuje pred ďalšou migračnou krízou 21. augusta 2021, 21:38
Domov
Zdieľať
Diskusia