Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. augusta 2021, 14:35
Čas čítania 1:05
Viktor Kniš

Slovák Robo, ktorý dostal 12,5 roka za pár gramov marihuany, bol blízko podmienečného prepustenia. Prokurátorka ho zastavila

NEWS MARIHUANA
Uložiť Uložené

Róbert Džunko si odpykáva vysoký trest za to, že mu v čase podmienky našli 7 gramov marihuany.

Prípad mladého Slováka Roba, ktorý si odpykáva 12,5 roka za marihuanu, je už mnohým dobre známy. Nedávno bol blízko toho, aby sa dostal na slobodu vďaka podmienečnému prepusteniu, pokus mu však zmarila prokurátorka. Okresný súd síce súhlasil s podmienečným prepustením, prokurátorka však podala sťažnosť a krajský súd jej vyhovel. 

O prípade informuje na svojej sociálnej sieti europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Podľa jej slov odsúdeného Roba motivovali k podaniu sťažnosti aj odborníci na trestné právo, ktorí poukazovali na nezmyselne drakonické tresty za držbu marihuany. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková dlhodobo hovorí, že najneskôr na jeseň predstaví novelu zákona, ktorá začne rozlišovať užívateľov od dílerov. Samotná novela však zatiaľ nemá jasnú podobu a zrejmé nie je ani to, či bude mať dostatočnú podporu v koalícii. 

„Napriek tomu sa Robo domnieval, že by ho z väzby mohli podmienečne prepustiť s tým, že by si trest odpykával doma s monitorovacím náramkom a pod dohľadom probačného úradníka. Chalan je totiž v base za to, že mal v podmienke pri sebe 7 gramov trávy. Nikoho nezabil, nikoho neznásilnil,“ skonštatovala europoslankyňa. 

Odporúčané
Fico nahneval susedov, vzácnu motorku parkuje v spoločných priestoroch. Nechali mu odkaz na kartóne Fico nahneval susedov, vzácnu motorku parkuje v spoločných priestoroch. Nechali mu odkaz na kartóne 1. augusta 2021, 8:11

„Takto vyzerá spravodlivosť? Za držbu marihuany vyšší trest ako za zabitie, vraždu či znásilnenie? Takto vyzerá nápravnovýchovný systém?“ pýtala sa na Facebooku. 

Prezidentka Zuzana Čaputová pred týždňom udelila podmienečnú milosť 56-ročnému mužovi, ktorý bol súdom právoplatne odsúdený za zaobstaranie a prechovávanie marihuany na trest odňatia slobody desať rokov.

Prezidentka odpustila mužovi z trestu jeho časť vo výmere osem rokov pod podmienkou, že odsúdený počas dvoch rokov od svojho prepustenia z výkonu trestu odňatia slobody nespácha úmyselný trestný čin. „Prezidentka pri posudzovaní žiadosti o milosť zohľadnila okrem právnych aspektov najmä mimoriadne okolnosti prípadu, ako aj skutočnosť, že odsúdený s návykovou látkou neobchodoval,“ vysvetlil hovorca prezidentky. 

Domov
Zdieľať
Diskusia