Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
26. júla 2021, 9:30
Čas čítania 6:50
Martin Adam Pavlík

10 najlepších filmov Stevena Spielberga

10 najlepších filmov Stevena Spielberga
Zdroj: Cinemart
FILMY A SERIÁLY 10 NAJLEPŠÍCH FILMOV HOLLYWOODSKYCH REŽISÉROV STEVEN SPIELBERG
Uložiť Uložené

Jeho meno pozná prvák na základnej škole aj dôchodca. Nakrútil kopec výborných a úspešných filmov, no ktoré sú tie úplne najlepšie?

Plachý introvert s umeleckou dušou zanietený pre film. Má sedemdesiatštyri rokov a nakrútil tridsaťtri celovečerných filmov tých najrôznejších žánrov od animovaných rozprávok až po krvilačné horory. 

V detstve bol šikanovaným outsiderom, dnes sa už nemusí starať o peniaze, poznajú ho miliardy ľudí po celom svete a na jeho nový film celkom určite pôjdeš zase do kina. Získal uznanie všetkých, bežných divákov aj prísnych kritikov.

Vybrali sme pre teba desať tých úplne najlepších filmov oscarového vizionára Stevena Spielberga, avšak je jasné, že keďže ide o veľmi subjektívny rebríček, môžeš naň mať pokojne úplne odlišný názor. Nezabudni nám ho, keď tak, napísať do komentárov pod článok.

10. Mníchov (2005)

Tento politický triler rozpráva príbeh zasadený do roku 1972, keď sa v Mníchove konali olympijské hry, pričom ich priebeh narušili maskovaní teroristi palestínskej teroristickej organizácie Čierny september a zabili jedenásť izraelských športovcov a členov olympijského tímu. Po tomto tragickom incidente izraelská vláda poverila tajnú spravodajskú službu Mosad tým, aby vypátrala a zneškodnila Palestínčanov zodpovedných za vražedný útok.

Odporúčané
Onlyfans modelka na vôdzke aj skladba venovaná vagíne interpretky: toto je 7 najviac cringe klipov, ktoré pohoršili Slovákov Onlyfans modelka na vôdzke aj skladba venovaná vagíne interpretky: toto je 7 najviac cringe klipov, ktoré pohoršili Slovákov 2. októbra 2023, 9:30

„Chcel som, aby ľudia pochopili, že Mníchov stelesňuje problémy dnešného sveta, ktoré ohrozujú nás všetkých. História je sama sebe pripomienkou, ako zlé to môže byť. Mníchov je modlitba za mier. Za tvrdo vydrený mier,“ vyjadril sa o svojom veľmi odvážnom, melancholickom a drsnom filme americký režisér v biografickom dokumente Spielberg z roku 2017 od Susan Lacy.

Hoci nejde o až také známe dielo, Mníchov je špičkový, napínavý triler s množstvom šokujúcich momentov, katarzným záverom a výbornými hereckými výkonmi Erica Banua či Daniela Craiga. 

Odporúčané
Recenzia: Space Jam Nová legenda Recenzia: Space Jam Nová legenda 14. júla 2021, 13:30

9. Blízke stretnutia tretieho druhu (1977)

Jedno z najzásadnejších diel režiséra z Ohia a prvý film, ku ktorému si písal scenár, aj keď mu pomáhali Hal Barwood, Matthew Robbins a Jerry Belson. 

Ide zároveň o film, ktorý navždy zmenil vizuálne, špeciálne efekty. Spielberg dal svojim nasledovníkom krásny návod, ako to robiť. Zabudni na šialené výbuchy, streľby a krvavé boje s mimozemšťanmi. Stretnutie týchto dvoch svetov poňal Spielberg úplne inak, citlivejšie a poetickejšie, než neskôr jeho režijní kolegovia, ktorí spravili z podobných tém hlavne vojnové filmy.

Toto je skôr komorná dráma, ku ktorej má slávny režisér mimoriadne osobný vzťah aj preto, že ním nadväzoval na jeden zo svojich vôbec prvých hraných filmov, konkrétne Firelight (1964) o UFO. 

Odporúčané
„Máte 30 sekúnd, aby ste opustili kino.“ Režisér po tejto hláške vo filme zachytil, ako mäsiar brutálne zavraždí vlastnú dcéru „Máte 30 sekúnd, aby ste opustili kino.“ Režisér po tejto hláške vo filme zachytil, ako mäsiar brutálne zavraždí vlastnú dcéru 14. júla 2021, 9:30

8. Ríša slnka (1987)

Christian Bale a John Malkovich vo filme Ríša slnka.
Christian Bale a John Malkovich vo filme Ríša slnka. Zdroj: Warner Bros.

Spielbergov nenápadný, takmer zabudnutý klenot. Druhá svetová vojna prezentovaná detskou optikou. Ide o adaptáciu autobiografického bestselleru J. G. Ballarda, ktorý spomína na svoje zážitky z japonského zajateckého tábora.

Kamera plávajúca nad mŕtvolami v obrovských výpravných scénach, krásna práca s rekvizitami – malými lietadlami – a fantastický výkon vtedy ešte len trinásťročného Christiana Bala v hlavnej úlohe. Práve ten v spomínanom dokumente Spielberg s odstupom času o filme vraví: „Je to úžasný príbeh o detskej húževnatosti. Tento detský preživší má v sebe oveľa viac sily než všetci dospelí okolo.“ 

Mnoho emotívnych scén mierne kazí len trochu prepálená minutáž (154 minút), vďaka ktorej film bohužiaľ miestami stráca tempo. Stále však ide o dielo, ktoré si bezpochyby zaslúži miesto v tomto rebríčku.

Odporúčané
10 českých a slovenských filmov, ktoré by mal každý vidieť 10 českých a slovenských filmov, ktoré by mal každý vidieť 17. marca 2021, 13:49

7. Most špiónov (2015)

Most špiónov
Zdroj: Cinemart

Päťdesiate a šesťdesiate roky minulého storočia, studená vojna medzi ZSSR a USA, tvrdý boj o moc, machinácie FBI, CIA a jeden silný príbeh o lojalite, rešpekte, priateľstve a krutých rozhodnutiach, ktorý úprimne dojme aj tých najcynickejších. 

Americký režisér ukázal, že aj v neskoršom období svojej kariéry dokáže nakrútiť výnimočný film. Opäť išiel na istotu a spojil sily so skvelým Tomom Hanksom. Ten stvárnil tentoraz uznávaného právnika z Brooklynu Jamesa Donovana. Dostane neľahkú úlohu, obhajovať sovietskeho špióna Rudolfa Abela – nepriateľa štátu. 

Odporúčané
10 najočakávanejších hororov roka 2021 10 najočakávanejších hororov roka 2021 20. decembra 2020, 16:30


Elegantná, no zároveň neúprosná hra vysokopostavených patriotov v pomalom tempe a s množstvom dialógov. Ďalší zo Spielbergových vážnych politických filmov s komornou atmosférou. Precízny, gradujúci, miestami až priam depresívny a mrazivý. 

6. Indiana Jones a Chrám skazy (1984)

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 100618 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Vďaka ktorému filmu mal zrazu Spielberg absolútnu autorskú voľnosť.
  • Ktorý Spielbergov film zmenil systém označovania diváckej prístupnosti. 
  • Ktoré filmy Spielberga inšpirovali pri tvorbe jeho najzásadnejších diel.
  • Aké zážitky z nakrúcania Spielbergových filmov majú slávni herci.
Domov
Zdieľať
Diskusia