Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júla 2021, 12:46
Čas čítania 1:45
Viktor Kniš TASR

Matovič naložil Lengvarskému za očkovaciu kampaň a nedal mu ani cent. Rezort zdravotníctva prosí Matoviča o peniaze opäť

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Ministerstvo zdravotníctva doplnilo potrebné údaje k žiadosti o zvýšenie finančných zdrojov na podporu očkovacej kampane.

Minister financií Igor Matovič sa počas uplynulého týždňa obul do svojho kolegu z rezortu zdravotníctva. Povedal, že dôvodom, prečo jeho rezort zatiaľ neodobril finančné prostriedky určené na mediálnu podporu očkovacej kampane, je to, že strážia efektivitu vynakladania verejných prostriedkov.

Očakával väčšie nasadenie 

 Z tohto dôvodu sa rezort financií obrátil na ministerstvo zdravotníctva, aby informovalo, v akých médiách a s akými vyrokovanými zľavami bude poskytnutý reklamný priestor na očkovaciu kampaň. „Osobne by som od neho očakával naozaj výrazne väčšie nasadenie od začiatku,“ odkázal v relácii TA3 V politike. 

Ministerstvo zdravotníctva doplnilo potrebné údaje k žiadosti o zvýšenie finančných zdrojov na podporu očkovacej kampane. Tie od ministerstva vyžadoval rezort financií, uviedla hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová s tým, že v rezorte sú pripravení doplniť žiadosť aj o ďalšie podklady.


MZ SR tvrdí, že informačná kampaň sa na Slovensku realizuje kontinuálne. „Prostredníctvom médií informujeme na dennej báze o tom, že očkovanie je účinnou prevenciou, taktiež o všetkých novinkách a ďalších dôležitých informáciách,“ povedala Eliášová.

Odporúčané
22-tisíc bleskov za noc. Na Slovensko sa blížia ďalšie silné búrky s krúpami, tieto oblasti si majú dávať pozor 22-tisíc bleskov za noc. Na Slovensko sa blížia ďalšie silné búrky s krúpami, tieto oblasti si majú dávať pozor 12. júla 2021, 10:39


Poukázala na to, že na začiatku roka sa komunikovalo primárne v online prostredí. Vytvorila sa informačná webstránka www.slovenskoproticovidu.sk. Začiatkom mája spustilo ministerstvo prvú fázu celoslovenskej mobilizačnej kampane s ohľadom na dôraz na zaočkovanie starších ľudí. Prvá fáza kampane trvala do 27. júna a šírila sa najmä online prostredníctvom televízie a aj rádií.


Počas mája zároveň seniori pri vyplácaní starobných dôchodkov dostali informačný leták o očkovaní. Eliášová poukázala aj na televízne spoty, v ktorých vedci a osobnosti komunikovali hlavné apely kampane. Dodala, že na rozhlasových staniciach sa realizuje rozhlasová kampaň Zaočkuj babku. Počuť možno aj vedecké odporúčania o očkovaní proti ochoreniu covid-19.


V online priestore má MZ SR podľa hovorkyne pripravené videospoty odborníkov, ktorí sa vyjadrujú vo virtuálnom priestore k najčastejším otázkam. Regionálna kampaň sa zasa zameriava na zvýšenie povedomia o účasti na očkovaní prostredníctvom stotožnenia s podpornou osobnosťou.

Lengvarský
Zdroj: TASR

Prezidentka: Nepochopiteľné

Dôvody, pre ktoré sa neuvoľnili peniaze na očkovaciu kampaň, sú nepochopiteľné. Je potrebné, aby si to ministri medzi sebou vysvetlili. Vyhlásila to prezidentka Zuzana Čaputová.

Uviedla to v reakcii na to, že minister financií Igor Matovič zatiaľ neuvoľnil prostriedky na kampaň a žiadal od ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO) doplniť podklady.


„Dôvody sú pre mňa nezrozumiteľné vzhľadom na to, že očkovacia kampaň je úplne legitímna stratégia. Robia to takmer všetky krajiny sveta práve preto, aby vysvetlili očkovanie a jeho výhody a význam pre spoločnosť. Je potrebné, aby to robila aj SR. Viem, že očkovacia kampaň je pripravená. Dôvody, pre ktoré sa to nedeje alebo nie sú na to uvoľnené peniaze, sú pre mňa nepochopiteľné a je veľmi potrebné, aby si to ministri medzi sebou vysvetlili,“ povedala hlava štátu novinárom počas návštevy mobilnej očkovacej jednotky v obci Rosina pri Žiline.

Domov
Zdieľať
Diskusia