Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júla 2016, 11:18
Čas čítania 0:00
Matěj Toman

Hráš Pokémon GO? Prečítaj si náš rozsiahly návod, kde nájdeš odpovede na všetky tvoje otázky

TECH POKÉMON TIPY A TRIKY
Uložiť Uložené

Sú všade. Lov Pokémonov však môže začiatočníkov, ale aj pokročilých v hocičom zaskočiť, a tak si dnes odpovieme na tie najdôležitejšie otázky a vysvetlíme základné funkcie samotnej hry.

Hoci sme o mobilnej mánii zvanej Pokémon GO napísali už niekoľko článkov, stále sa vyskytujú noví, začínajúci hráči, ktorí sú vhodení do tohto dobrodružného sveta a hneď im napríklad nedôjde, na čo sú tie gymy, ako sa v nich bojuje alebo kde nájde svojho obľúbeného Pokémona. V dnešnom článku si popíšeme ako úplné základy, tak aj pokročilejšie veci, ktoré iste ocenia aj hráči, hrajúci už nejaký ten deň. Pokiaľ nemáš ani poňatia o tom, čo je Pokémon GO, určite si naštuduj náš prvý článok o hre, kde ti bude vysvetlený základný princíp. Skromne odporúčame uložiť článok do záložiek, keďže sa k nemu určite budeš musieť ešte zopárkrát vrátiť. Teda v prípade, že to myslíš s lovením tak obľúbených príšeriek vážne, pretože my áno!

Obsah

Ako hru nainštalovať?

Úvod do hry alebo ako získať Pikachua ako svojho prvého Pokémona

Ako sa Pokémoni chytajú?

Čo znamená tabuľka Nearby a ako sa priblížim k Pokémonovi v nej?

Čo sa deje tam, kde šuští tráva?

Čo sú Pokéstopy, ako fungujú a čo to znamená, keď okolo nich poletujú ružové lístky?

Mám Pokémona! Ako ho môžem učiniť silnejším? Mám chytať Pokémonov, ktorých už mám?

Na akom princípe fungujú vajíčka (Eggs)?

Čo sa deje v telocvičniach a ako fungujú?

Ako prebieha samotný súboj Pokémonov?

Tipy pre bezpečie vás aj druhých


  

Ako hru nainštalovať?

Hra je dostupná pre operačné systémy iOS (verzia 8.0 a vyššie) a Android (verzia 4.4 a vyššie). Pokémon GO je zatiaľ oficiálne dostupné len v Spojených štátoch, Austrálii a na Novom Zélande. Pokiaľ si teda chcete zahrať, budete musieť zvoliť alternatívny spôsob získania hry.

Pre užívateľov s operačným systémom iOS je postup nasledujúci: odhláste sa zo svojho Apple ID a zmeňte nastavenie oblasti napríklad na Spojené štáty. Po prihlásení môžete hru stiahnuť z App Store.

Pokiaľ vlastníte zariadenie s Androidom, stačí len stiahnuť inštalačný súbor s koncovkou .apk, ktorý hru nainštaluje. Ide o ten istý súbor, ktorý by ste v prípade dostupnosti v našej zemi stiahli z Google Play. Súbor ide stiahnuť na tomto odkaze

Sami (rovnako ako celá herná komunita) nevieme, či môžu tieto postupy nejako ohroziť váš Apple alebo Google účet, a preto túto procedúru podstupujte na vlastné riziko.

  

Úvod do hry alebo ako získať Pikachua ako svojho prvého Pokémona

Potom, čo sa prihlásite, vás privíta tréner Willow, načo sa už vaša postavička objaví na mape. V hre vás privítajú traja Pokémoni, a to Bulbasaur, Charmander a Squirtle. Pokial túžite po jednom z nich, jednoducho naňho ťuknite. Je tu ale jeden malý trik, vďaka ktorému ide ako prvého Pokémona získať Pikachua. Pokiaľ sa štyrikrát vzdialite od originálneho tria natoľko, že zmizne, objaví sa potom s novým, štvrtým kamarátom, ktorým je práve Pikachu. Upozorňujeme, že tento proces môže trvať niekoľko desiatok minút, takže závisí len na vašej láske k tejto žltej potvorke. 

  

Ako sa Pokémoni chytajú?

Po ťuknutí na jedného z troch (štýroch) Pokémonov sa po prvýkrát dostanete do tzv. Capture módu, teda obrazovky, v ktorej budeme po celú dobu svojho herného zápolenia chytať Pokémonov. Pokémona chytíte tak, že po ňom vrhnete Poké Ball. Potom, čo pridržíte prst na Poké Balle, objaví sa na Pokémnovo rôznofarebný kruh, ktoré sa zmenšuje. Farba kruhu určuje náročnosť chytenia tvora - Pokémona so zeleným kruhom chytíte naozaj ľahko, ťažší sú potom Pokémoni so žltým kruhom a najtvrdším orieškom bude chytiť potvoru s kruhom červeným. Poké Ball vrhajte vo chvíli, keď je farebný kruh najmenší, polapenie Pokémona je v tento moment najjednoduchšie. 

Existuje aj pokročilejšia technika, ktorá vás odmení väčším počtom bodov skúsenosti (XP), a to roztočenie Poké Ballu (pokým nebude žiariť) predtým, než ho hodíte. Viac XP takisto dostanete za veľmi presné hody.

Pokémoni v mierne pokročilejších fázach hry majú tendenciu z Poké Ballov vyskakovať, nakoľko sú skrátka tak silní, že im jedno polapenie nestačí, a tak ich budete musieť do svojho Poké Ballu schovať hneď niekoľkokrát. Pokiaľ vám však chytanie bude trvať príliš dlho, Pokémon môže utiecť. Tento nepríjemný fakt ide zjednodušiť herným predmetom nazvaným Razz Berries. Po použití tohto predmetu sa znižuje pravdepodobnosť, že Pokémon z Poké Ballu vyskočí. Pozor, nijako to nemení obtiažnosť jeho chytenia - mieriť budete musieť stále rovnako presne.

Síla Pokémonov, na ktorých narazíte, sa odvíja od vášho levelu. 

  

Čo znamená tabuľka Nearby a ako sa priblížim k Pokémonovi v nej?

Aby váš lov nebol úplne dobrodružstvom naslepo, je v hre k dispozícii (v pravom spodnom rohu) tabuľka s Pokémonmi, ktorí sa vyskytujú vo vašej relatívnej blízkosti. Ich vzdialenosť je znázornená tlapkami. Pokémon s troma tlapkami je od vás najďalej, zatiaľ čo ten s jednou tlapkou najbližšie. Pokiaľ je Pokémon v naozaj bezprostrednej blízkosti, nevyskytuje sa u neho žiadna tlapka. Niekde iste nájdete, koľko jedna tlapka predstavuje metrov, ale tieto čísla nie sú nijako overené, a tak bude najlepšie, keď cit pre hľadanie Pokémonov získate sami od seba. 

A ako uloviť toho vytúženého Pokémona, ktorý sa nachádza vo vašej Nearby tabuľke? Ťuknite na neho a teraz prichádza na radu jednoduchá metóda triangulácie. Pohnite sa ľubovoľným smerom a sledujte, ako sa mení počet tlapiek - pokiaľ stúpa, otočte sa o 180° a vyrazte dopredu. Potom, čo začne počet tlapiek klesať, zapamätajte si daný bod a pomyselne si ho označte (napríklad bod A). Stále pochodujte dopredu, dokým sa počet tlapiek nezačne opäť zvyšovať, až táto chvíľa nastane, označte si daný bod ako bod B. Teraz chodte presne do stredu medzi body A a B, otočte sa o 90° a budete kráčať priamo k Pokémonov alebo priamo od neho. Pre predstavu vám istotne dopomôže moje umelecké dielo nižšie. 

 

Hráš Pokémon GO? Prečítaj si náš rozsiahly návod, kde nájdeš odpovede na všetky tvoje otázky

Pripomínam, že aj samotný Pokémon sa môže pohybovať, a pokiaľ tak zbadáte nejakého, ktorý vám naozaj nesmie ujsť, neodporúčame si pomaly vykračovať. Samozrejme, že nájsť miesto, kde počet tlapiek klesne, je najťažšia časť celého procesu. 

  

Čo sa deje tam, kde šuští tráva?

Záludný náznak by každému logicky mal napovedať, že sa na danom mieste nachádza Pokémon. Hráči však už praxou overili, že sa tak môže stať, ale nemusí. Miesto, kde šuští tráva možno chápať ako potenciálne miesto výskytu Pokémona. Pokiaľ budete okolo šuštiacej trávy chodiť ako blázni a nikde nikto, skúste na dané miesto skrátka prísť neskôr, možno sa vám pošťastí. Tak či onak neberte šuštiacu trávu ako miesto, kam by ste mali za každú cenu vyraziť, radšej sa riaďte vyššie uvedeným bodom. 

  

Čo sú Pokéstopy, ako fungujú a čo znamená, keď okolo nich poletujú ružové lístky?

Pokéstopy predstavujú reálne záchytné body. Pokéstopom môže byť napríklad umelecká inštalácia, socha, pomník, ihrisko, známa budova a tak ďalej. Databáza Pokéstopov bola do tejto hry importovaná z hry Ingress, ktorú majú na svedomí rovnakí tvorcovia, a tak nejde nové Pokéstopy nijako vytvárať. Potom, čo sa priblížite k Pokéstopu, ťuknite naňho a roztočte koliesko s obrázkom, aby ste získali herné predmety - najmä Poké Bally. Potom, čo sa koliesko dotočí, nemusíte ručne klikať na každý predmet, stačí ťuknúť na X a hra ich pozbiera automaticky. Po využití Pokéstopu na mape sa zmení jeho farba z modrej na fialovú, čo znamená, že ho už nemôžete využiť. Pokéstop sa opäť stane modrým po piatich minútach, kedy ho môžete "roztočiť" opätovne. 

Pokiaľ pri Pokéstope na mape vidíte poletovať ružové lístočky, nastala vaša šťastná chvíľa. Znamená to, že do Pokéstopu niekto umiestnil herný predmet zvaný Lure Module. Ten po dobu 30 minut k Pokéstopu láka omnoho väčší počet Pokémonov než za normálnych okolností. Tento efekt platí pre všetkých hráčov v okolí. Lure Module ide získať levelovaním alebo si ho môžete zakúpiť v obchode. Veľmi pozoruhodným faktom je, že pokiaľ sa Lure Module nachádza aspoň niekde, kde sa vyskytuje väčšie množstvo okoloidúcich, je dosť pravdepodobné, že sa do tejto lokality svižne nazhromaždí hneď niekoľko hráčov, ktorých ľahko rozpoznáte podľa očí zaborených v ich smartfónoch. 

Aj takéto následky môže mať umiestnenie Lure Module na frekventované miesto. Prvý prípad zo Syndey, druhý z Brisbane

Hráš Pokémon GO? Prečítaj si náš rozsiahly návod, kde nájdeš odpovede na všetky tvoje otázky

Hráš Pokémon GO? Prečítaj si náš rozsiahly návod, kde nájdeš odpovede na všetky tvoje otázky

 

Mám Pokémona! Ako ho môžem učiniť silnejším? Mám chytať Pokémonov, ktorých už mám?

Pokiaľ si otvoríte zo zoznamu svojich Pokémonov jedného z nich, uvidíte úplne hore jeho Combat Power (CP). Zo začiatku hry sa bude CP vašich Pokémonov, rovnako ako tých, ktorých nájdete, pochybovať v rádoch desiatok, ale neskôr sa už presunite do stoviek, ba i tísicov. Pod menom Pokémona (tu Eevee) nájdete počeť Health Pointov (HP).

Po údajoch o type, váhe a výške tvora nájdete údaje o tom, koľko vlastníte Stardustu a Candies. Tieto dve veličiny sú potrebné k obom úkonom, a to Power Up a Evolve. Prvá spomenutá možnosť zvýši počet CP a HP. Druhá spomenutá presunie Pokémona do novej úrovne vývoja (napríklad Bulbasaur→Ivysaur). Candies, rovnako ako Stardust získavate chytaním Pokémonov, za každého chyteného Pokémona dostanete 3 jeho Candies. Pozor, každý Pokémon ku svoju vylepšovaniu potrebuje vlastný druh Candies, zatiaľ čo Stardust je univerzálny. 

Jeden kúsok Candy naviac môžete získať tak, že prevediete (Transfer) Pokémona k profesorovi, a to tlačítkom, ktoré nájdete úplne dole na karte Pokémona. Pokiaľ by ste rozmýšľali, či má cenu chytať Pokémona, ktorého už máte, uvedomte si, že sa za ním v podstate skrývajú 4 kusy Candy (3 za polapenie + 1 za Transfer) a Stardust, nehovoriac o troške XP. 

Hráš Pokémon GO? Prečítaj si náš rozsiahly návod, kde nájdeš odpovede na všetky tvoje otázky

  

Na akom princípe fungujú vajíčka (Eggs)?

Vajíčka (Eggs), ktoré môžete získať z Pokéstopov, samozrejme, vyústia vyliahnutím určitého Pokémona. Pokiaľ chete, aby sa vajce vyliahlo, je potrebné ho umiestniť do inkubátora. Po celú hru máte k dispozícii jeden inkubátor, ktorý má nekonečný počet využití. Ďalší, opotrebovajúci sa, môžete zakúpiť v obchode alebo ho dostanete za levelovanie. Pokiaľ chcete umiestniť vajce do inkubátora, otvorte si svoj zoznam Pokémonov a v pravom hornom rohu ťuknite na kartu Eggs.

Vajíčka sa v hre vyskytujú v troch variantoch, a to 2km, 5km a 10km. Tieto údaje znázorňujú vzdialenosť, ktorú musíte prejsť, aby sa vajíčko v inkubátore vyliahlo. Samozrejme, že 10-kilometrové vajcia obsahujú lepších Pokémonov než predošlé dva varianty. Potenciálne CP Pokémona, ktorý sa vyliahne, je určené vaším levelom v momente, kedy vajce získate, nie levelom vo chvíli, keď ho umiestnite do inkubátora alebo keď sa vyliahne. Preto nie je potrebné na nič čakať a ukladať vajce do inkubátora hneď, čo ho získate. 

Tabuľka potenciálnych Pokémonov a ich príslušných vzdialeností

Hráš Pokémon GO? Prečítaj si náš rozsiahly návod, kde nájdeš odpovede na všetky tvoje otázky

Aby ste zaznamenávali postup v nacestovaných kilometroch, je potrebné splniť dve podmienky - musíte sa naozaj pohybovať v reálnom svete (áno, kvôli Pokémon GO po dlhej dobe zapojíte svoje dolné končatiny) a nesmiete prekročiť limit rýchlosti. Druhé obmedzenie je zavedené kvôli automobilom, a pokiaľ ste tak snívali o vyliahnutých vajciach po jazde autom, musíme vás sklamať. Užívatelia túto rýchlostnú hranicu odhadli na 20 km/h, a tak stále môžete veselo liahnuť pri jazde na skateboarde alebo kolieskových korčuliach. Pri počítaní vzdialenosti je potrebné mať aplikáciu zapnutú. 

  

Čo sa deje v telocvičniach a ako fungujú?

Po dosiahnutí piateho levelu sa po ťuknutí na akúkoľvek telocvičňu (Gym) zobrazí ponuka troch tímov, z ktorých si môžete jeden vybrať a naďalej zaňho bojovať. Tieto tímy sú sú Valor (červený), Instinct (žltý) a Mystic (modrý). Počty hráčov v jednotlivých tímoch sú viacmenej vyrovnané, a tak sa nebojte, že by ste boli v nevýhode, nech si vyberiete akýkoľvek z nich. 

Popis princípu telocviční si rozdelíme na telocvične, ktoré obsadil iný tím a telocvične, ktoré ma obsadené tím, ktorého ste členom.

Nepriateľské telocvične spoznáte jednoducho tak, že sú sfarbené do jednej z dvoch farieb vašich rivalov. Každá telocvičňa obsahuje určitý počet Pokémonov. Ten sa odvíja od úrovne telocvične (napríklad tretia úroveň znamená, že telocvičňa pojme troch Pokémonov, ktorí ju budú brániť). Týchto Pokémonov si môžete dopredu prehliadnuť. Pokiaľ s nimi chcete o telocvičňu bojovať, vyberáte si tým šiestich Pokémonov, ktorí do boja nastúpia postupne tak, ako sú vypísaní z ľavého horného rohu do pravého spodného. Do pravého spodného rohu, teda na posledné miesta, odporúčame dosadiť vaše najsilnejšie kúsky, nakoľko posledný Pokémon, ktorého budete musieť zdolať, bude ten najsilnejší. 

Tri príklady telocviční (vždy vybraný Leader telocvične - najsilnejší Pokémon). Druhá telocvičňa má na rozdiel od prvej už štvrtý level, a tak okrem vybraného najsilnejšieho Pokémona ukrýva ešte ďalších troch slabších. Tretia telocvičňa má dokonca level šiesty. 

Hráš Pokémon GO? Prečítaj si náš rozsiahly návod, kde nájdeš odpovede na všetky tvoje otázky

Pokiaľ začnete útočiť v rovnaký moment ako iný hráč, vaše sily sa spoja a budete tak bojovať spoločne. Pokémon spojenca sa objaví aj v bitke na vašom displeji. 

V prípade, že súboj vyhráte, znížite prestíž telocvične (Gym Prestige). Po znížení prestíže na najnižšiu úroveň sa telocvičňa vyprázdni (ich farba sa zmení na bielu) a vy ju tak môžete bez problémov obsadiť. Znamená to tak, že pokiaľ je telocvičňa napríklad na štvrtok leveli, budete musieť bojovať viackrát, než ju úplne zničíte. S tým, ako sa postupne znižuje level telocvične, sa takisto znižuje počet Pokémonov, ktorých je schopná pojať, a tak bude prvý boj vždy ten najťažší. 

Spojenecké telocvične budú svietiť farbou vášho tímu. Pokiaľ takúto telocvičňu navštívite, môžete v nej buď trénovať, alebo (v prípade volného slotu) dosadiť svojho Pokémona. K tréningu si vyberáte jedného svojho Pokémona a môžete sa pokúsiť prebojovať skrz všetkých brániacich Pokémonov. V tomto prípade sa však brániacim Pokémonov nič nestane a váš Pokémon nemôže umrieť, aj keď bude strácať HP. Pre tento úkon si vyberte Pokémona, s ktorým môžete vyhrať, nakoľko za prehru nedostanete vôbec nič. Najvyššia odmena vás zase čaká, keď vyhráte s Pokémonom, ktorý sa so svojím CP blíži najsilnejšiemu brániacemu Pokémonovi. 

Príklad súboja, keď hráč hneď po prvom zápase získal telocvičňu pre svoj tím, pretože bola len na prvom leveli

Hráš Pokémon GO? Prečítaj si náš rozsiahly návod, kde nájdeš odpovede na všetky tvoje otázky

Pokiaľ v tomto boji uspejete, telocvičňa získa prestíž a vy XP. Na tréning je aplikovaný 5-minútový cooldown, čo znamená, že na ďalší tréning budeme musieť päť minút počkať. Po získaní dostatočného množstva prestíže telocvičňa zvýši svoju úroveň, načo môžete dosadiť svojho Pokémona na novo vzniknutý slot. Po dosadení Pokémona do telocvične vás čakajú denné bonusy (Daily Bonus), ktoré ide vyzdvihnúť ťuknutím na ikonku štítu v obchode vpravo hore. Pokiaľ má vami pridaný Pokémon najvyššie CP zo všetkých Pokémonov, stane sa automaticky Leaderom telocvične, a teda posledným súperom pri prípadnom útoku iného tímu. 

Systém telocviční je dobre dôkladne premyslieť. Môže vás lákať nasadiť do telocvične svojho najsilnejšieho Pokémona, aby bolo čo najťažšie vás z telocvične dostať, ale v tomto prípade zase nebudete môcť zrovna efektívne bojovať o ďalšie telocvične. Pozor, ak umiestnite Pokémonov do telocvične, nemáte k ním prístup až do doby, než telocvičňu obsadí iný tím. 

  

Ako prebieha samotný súboj Pokémonov?

Základný útok prevediete jednoduchým ťahom. Základné útoky zároveň nabíjajú hladinu špeciálneho útoku. Potom, čo sa hladina vášho špeciálneho útok naplní, pridržte prst na obrazovke a váš Pokémon tento útok vykoná. Hladina špeciálneho útok sa po započatí nového kola nevynuluje, a tak neplytvajte špeciálny útok na Pokémona, ktorý je na pokraji smrti. 

Pri súboji môžete takisto pomocou ťahania do strán uhýbať útokom, ale okrem prípadov, kedy je evidentné, že nepriateľ chystá špeciálny útok, sa používanie manévrov neodporúča. Lepšie je radšej zbesilo ťukať na displej, nakoľko načasovať uhnutie tak, aby sa skutočne ignoroval nepriateľský útok, nie je vôbec jednoduché. 

O tom, či vyhráte, alebo prehráte, rozhoduje najviac údaj CP, ale stále platia staré známe pravidlá efektívnych útokov, a teda pravidlo o tom, aký typ Pokémona je najvhodnejší proti inému typu.

 Tabuľka účinnosti útokov jednotlivých typov Pokémonov. Napríklad môžeme vidieť, že pokiaľ by útočil Ground Pokémon proti Flying Pokémonovi, môže sa s výhrou rozlúčiť. Naopak Electric Pokémon by bol proti Water Pokémonovi veľmi účinný.

Hráš Pokémon GO? Prečítaj si náš rozsiahly návod, kde nájdeš odpovede na všetky tvoje otázky

  

Tipy pre bezpečie vás aj druhých

Pokémon GO sa odohráva v reálnom svete, a tak je potrebné brať ohľad na hneď niekoľko faktorov. Počúvajte Gyaradose na úvodnej obrazovke a naozaj dávajte pozor, kam idete. Pokiaľ túžite po Pokémonovi, ktorý sa nachádza na podozrivom mieste alebo niekde, kde by ste asi nemali byť, prosíme vás, nechajte ho tak. Neraz sa hráči ocitli na súkromnom pozemku, a i keď to u nás nemusí byť až taký problém, v Štátoch to môže mať škaredé následky.

Pokiaľ chcete šoférovať a zároveň hrať Pokémon GO, opäť vás prosíme, nerobte to. V prípade, že s vami niekto cestuje, dajte mu mobil do ruky a nechajte ho ťukať za vás. Rýchlostný limit, ktorý ovplyvňuje liahnutie vajec nemá vplyv na využívanie Pokéstopov a chytanie Pokémonov.

Pokiaľ sa vydáte na lov niekam mimo obchodov/v noci, vezmite si so sebou nejaké občerstvenie, a pokiaľ možno power banku. Verte mi, z plánovanej štvrťhodinky sa totiž stanú dve hodiny a v prípade, že by sa, nedajbože, stalo niečo nepríjemné, váš telefón je jedným zo spojení s okolitým svetom.  

Hráš Pokémon GO? Prečítaj si náš rozsiahly návod, kde nájdeš odpovede na všetky tvoje otázky

Pokiaľ sa chcete vydať loviť na bicykli, super, len do toho! Dokým neprekročíte rýchlostný limit, môžete veľmi efektívne liahnuť vajíčka. Pokiaľ ale chcete ovládať svoj telefón, zastavte, vykonajte svoj úkon a potom pokračujte ďalej. Aj keď ste najskôr dospelí, nedá mi nepripomenúť dôležitosť nosenia helmy - 97 % cyklistov, ktorí boli súčasťou smrteľnej nehody v roku 2013, nemalo helmu.  

Jednoducho a stručne - nenechajte hru, aby ovládala spôsob, akým sa vonku chováte/kam sa vydáte. Pokiaľ by ste nikdy nezašli do nie zrovna prívetivej štvrte o druhej ráno, nerobte to ani v prípade, že tam na vás čaká váš vytúžený Pokémon. Koniec koncov ide iba o hru, aj keď svojím spôsobom naozaj skvelú a zábavnú.

Veľa šťastia pri love!

Anketa:
Za který tým hraješ?
Valor (červený)
Instinct (žlutý)
Mystic (modrý)
Valor (červený)
34 %
2432 Hlasov
Instinct (žlutý)
24 %
1728 Hlasov
Mystic (modrý)
42 %
3033 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia