Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. mája 2016, 17:09
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Skladací smartfón od Googlu bude nakoniec realitou. Prvé kusy prídu na pulty predajní už budúci rok

TECH GOOGLE
Uložiť Uložené

Zariadenie, ktoré poskladáme ako lego, sa nám opäť pripomína.

O ambicióznom projekte Google, ktorý má za cieľ priniesť kvalitný a použiteľný modulárny telefón, sme počas posledných mesiacov počuli niekoľkokrát. Doteraz ale vždy išlo o demonštráciu funkcionality jedného z prototypov s množstvom nedokonalostí, a preto bolo každému jasné, že náročný vývoj ešte nejaký ten čas potrvá. Po vývojárskej konferencii Google I/O, ktorá sa konala tento týždeň, sa však nečakane vynorili na svetlo sveta čerstvé informácie vrátane pekne spracovaného promo videa, kde je hlavnou hviezdou fungujúci smartfón ARA. Počas jednej minúty tak máme príležitosť vidieť nielen výmenu jednotlivých modulov, ale aj konštručné detaily dokonalejšej verzie zariadenia, ktoré by malo prísť na pulty obchodov niekedy v roku 2017. Vývojári a výrobcovia modulov dostanú svoje kúsky už koncom tohto roka a zhruba 30 ľudí, ktorí na unikátnej novinke pracujú, ho dnes používajú ako svoj primárny telefón.

Skladací smartfón od Googlu bude nakoniec realitou. Prvé kusy prídu na pulty predajní už budúci rok
Zdroj: Google

ARA od internetového giganta sa bude už na prvý pohľad odlišovať unikátnym konštrukčným prevedením. To nám totiž poskytne možnosť poskladať, respektíve dodatočne modifikovať hardvérovú výbavu presne podľa toho, čo od smartfónu požadujeme. Ak teda pôjdeme napríklad do prírody s tým, že si plánujeme domov odniesť pekné fotografie, stačí behom niekoľkých sekúnd vymeniť fotoaparát za lepší a nemusíme so sebou vláčiť zbytočný kompakt. Takisto sa modulárne prevedenie konštrukcie hodí pri generačnej výmene hardvéru, čiže pri výmene starej generácie za novšiu a technologicky lepšiu alternatívu. Netreba preto kupovať celý nový smartfón za niekoľko stoviek eur, ale iba neporovnateľne lacnejšie moduly. Za zmienku taktiež stojí hlasové ovládanie, ktoré poslúži na pohodlné vysúvanie častí a ich následnú výmenu, no tá sa už musí zrealizovať manuálne. Iba jednoducho povieme pár zázračných slovíčok a konkrétny modul sa sám odpojí z jedného zo šiestich slotov.

Späť
Zdieľať
Diskusia