Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
15. januára 2016, 9:21
Čas čítania 0:00
Tomáš Ďurkech

Klasické Edisonove žiarovky sa možno vďaka jednoduchému triku vynájdenému v MIT opäť vrátia do módy

TECH
Uložiť Uložené

Výskumníci z MIT sa nám pokúšajú vrátiť klasické žiarovky, najskôr ich však musia obohatiť o fotonický filter.

Odkedy Európska únia začala obmedzovať klasické žiarovky s príjemným teplým svetlom kvôli ich nízkej energetickej efektivite, boli ľudia nútení kupovať úspornejšie alternatívy v podobe žiariviek a LED diód, ktorých svetlo nie každému vyhovovalo, no úspora energie za tento diskomfort aj tak stála. Presne pre týchto jedincov svitá vďaka výskumníkom z Massachusettského technologického inštitútu (MIT) a Purdueho univerzity na lepšie časy, a to vďaka vo svojej podstate jednoduchému triku "recyklácie svela", respektíve tepla emitovaného volfrámovým vláknom rozžeraveným na teplotu až 2700 stupňov Celzia. 

Klasické Edisonove žiarovky sa možno vďaka jednoduchému triku vynájdenému v MIT opäť vrátia do módy

Aj keď nám tento vynález od významného amerického vynálezcu Thomasa Alva Edisona slúžil viac ako storočie, práve z dôvodu vysokej teploty potrebnej k vyžarovaniu svetla dochádzalo k dnes už neakceptovateľným stratám energie v podobe infračerveného žiarenia, ľuďmi vnímaného pomocou kožných receptorov (nazývanými Ruffiniho telieska) ako teplo. Energetický "odpad" pri klasických žiarovkách je na úrovni až 95% a teda využitých zostáva len maximálne 5% vstupnej energie. V porovnaní s inými riešeniami, ktorých efektivita je okolo 15%, sa to síce na prvý pohľad nemusí zdať veľa, no pri v priemere 15 až 20 svetelných zdrojoch v domácnosti tento rozdiel predstavuje nezanedbateľnú ekologickú a hlavne finančnú úsporu.

Klasické Edisonove žiarovky sa možno vďaka jednoduchému triku vynájdenému v MIT opäť vrátia do módy

Celý priebeh recyklácie spočíva v obklopení volframového vlákna špeciálnym nanofotonickým materiálom, ktorý zo žiarovky prepustí iba viditeľnú zložku svetla a infračervenú (tepelnú) časť odrazí späť na vlákno. Tým pomôže udržať jeho teplotu na požadovanej úrovni, čo má za následok zníženie spotreby elektrickej energie na tento proces. Samotný materiál sa vlákna priamo nedotýka a teda nehrozí jeho zničenie roztavením. Podobný "svetelný filter" už bol vyvinutý dávnejšie, no pre správnu účinnosť bolo potrebné, aby naň svetlo dopadalo pod špecifickým uhlom. Momentálne najvyššia dosiahnutá energetická účinnosť bola 6,6%, no podľa výpočtov by po ďalšom výskume a úpravách mala stúpnuť až na doteraz nepredstaviteľných 40%. Pri uvedení nových produktov na spotrebiteľský trh, nech sú akokoľvek účinné, však má vždy hlavné slovo ich výrobná cena. V tomto prípade sú však podľa MIT materiály potrebné na masovú produkciu takýchto žiaroviek bežne dostupné za nízke ceny. To znamená, že ak bude vývoj úspešný, je pravdepodobné, že klasika sa opäť stane hitom.  

Klasické Edisonove žiarovky sa možno vďaka jednoduchému triku vynájdenému v MIT opäť vrátia do módy

Domov
Zdieľať
Diskusia