Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júna 2021, 10:42
Čas čítania 1:35
Tímea Krauszová

Dievča opísalo, ako ho poslanec Ján Herák vyzliekol a vykonal na ňom súlož. Obnovili starý prípad znásilnenia vo vianočnom tábore

NEWS JÁN HERÁK POLITICI ZNÁSILNENIA A SEXUÁLNE ZLOČINY
Uložiť Uložené

Ján Herák čelí už trom obvineniam zo sexuálneho zneužívania detí. Dve dievčatá mali 14, ďalšie 16 rokov.

Aktualizované o 11:58, poslanca Heráka obvinilo ďalšie dievča

Nezaradený poslanec Ján Herák čelí trom obvineniam zo znásilnenia. O prvom sme ťa informovali pred týždňom – ide o 14-ročné dievča, ktoré vraj zneužil v letnom tábore pre deti. Podľa informácií Markízy teraz polícia obnovila starý prípad z roku 2018, keď Herák čelil trestnému stíhaniu zo sexuálneho zneužitia 16-ročného dievčaťa. Z činu ho napokon neobvinili a stíhanie zastavili, prokuratúra však dala pokyn prípad opäť otvoriť.

V stredu sa ozvala aj tretia obeť.

Tri mladé dievčatá

Vyšetrovateľka v Nitre teda opäť začala trestné stíhanie za prečin sexuálneho zneužitia. Vzhľadom na citlivosť témy nateraz médiám viac informácií neposkytla. 

K znásilneniu údajne došlo vo vianočnom tábore pre deti z detských domovov. TVnoviny informujú, že obeťou bola 16-ročná slečna, chovankyňa jedného z domovov. Dievča opísalo, ako ho poslanec, ktorý pôsobil ako vedúci tábora, vyzliekol a vykonal na ňom súlož.

Podľa informácií Markízy podal ďalšie trestné oznámenie riaditeľ detského domova zo západného Slovenska koncom mája. Heráka obviňuje zo sexuálneho zneužitia ďalšieho mladého dievčaťa, ku ktorému malo dôjsť v roku 2018. 

Odporúčané
Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora 18. apríla 2024, 12:30

Malo sa to stať v tábore v Trenčianskom kraji a dievča malo v tom čase 14 rokov. Podľa obvinenia ju Herák neskôr zneužil znova, viackrát. Dohromady tak proti poslancovi svedčia už tri dievčatá.

Okrem tohto obnoveného prípadu čelí Ján Herák aj ďalšiemu obvineniu zo sexuálneho zneužívania maloletej osoby. Podľa vlastných slov poškodené 14-ročné dievča dostávalo od Heráka rôzne darčeky, ako drahý mobilný telefón, náušnice či značkové tenisky. Pomáhal mu aj financiami či dobíjaním kreditu. V auguste minulého roka dievča vraj napokon sexuálne zneužil priamo v tábore.

Odporúčané
Cítila som jeho pohlavný orgán a potom niečo teplé na košeli. Maloletá tvrdí, že Herák z OĽaNO jej za mlčanlivosť sľúbil tablet Cítila som jeho pohlavný orgán a potom niečo teplé na košeli. Maloletá tvrdí, že Herák z OĽaNO jej za mlčanlivosť sľúbil tablet 28. mája 2021, 17:23

Poslanec obvinenia odmieta a vo svojom vyjadrení spochybnil obeť. Povedal, že deti z domovov vyrastajú bez lásky a zvyknú si vymýšľať. „Tábory pre deti organizujem už 15 rokov. Často išlo o deti z detských domov, z neúplných rodín či z vylúčených komunít. Ja sám som vyrastal v detskom domove. Chápem, aké je to ťažké, vyrastať bez opory rodičov, bez lásky. Chápem preto, že niekedy majú deti potrebu vymýšľať si či zaujať,“ reagoval obvinený poslanec.

V prípade, že ho uznajú za vinného, mu hrozí do desať rokov za mrežami.

V reakcii na obvinenia ho strana SaS vyzvala, aby sa vzdal poslaneckého mandátu. „Prípad obvinenia poslanca Heráka zo zneužitia mladistvej upriamuje pozornosť spoločnosti aj na stále nedokonalý systém koordinovanej pomoci ženám a iným obetiam domáceho násilia a tiež systém prevencie. Je skutočne nešťastné, keď na jednej strane máme prezumpciu neviny a na druhej strane obeť, ktorej výpoveď sa spochybňuje,“ povedala predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

Odporúčané
Vymyslené obvinenia zo sexuálneho zneužívania sú zriedkavé, reagujú psychológovia na Jána Heráka. Dieťa je vždy obeť, prízvukujú Vymyslené obvinenia zo sexuálneho zneužívania sú zriedkavé, reagujú psychológovia na Jána Heráka. Dieťa je vždy obeť, prízvukujú 8. júna 2021, 12:27
Domov
Zdieľať
Diskusia