Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. mája 2021, 18:16
Čas čítania 0:51
Kamila Šebestová

V Arizone obnovujú plynovú komoru. Väzňov budú popravovať kyanidom, ktorý používali aj v Osvienčime.

V Arizone obnovujú plynovú komoru. Väzňov budú popravovať kyanidom, ktorý používali aj v Osvienčime.
Zdroj: Getty Images/Christopher Furlong
NEWS DRUHÁ SVETOVÁ VOJNA SPOJENÉ ŠTÁTY AMERICKÉ
Uložiť Uložené

Na trest smrti v Arizone aktuálne čaká 115 väzňov.

Vládni predstavitelia amerického štátu Arizona sa rozhodli nakúpiť látky na smrtiaci plyn kyanid za vyše 2 000 dolárov a spojazdniť plynovú komoru. Budú ju používať na popravu väzňov, ktorých čaká trest smrti. S odhalením prišiel britský denník The Guardian, ktorému anonymný zdroj poslal dokumenty s tajnými informáciami. 

Podľa The Guardian chce šiesty najväčší americký štát spojazdniť plynovú komoru, ktorú dlhé roky nepoužívali. Minulý rok ju pravidelne testovali, aby sa uistili, že funguje. Počas skúšok používali namiesto plynu vodu. Teraz do nej chcú naliať kyanid – rovnaký jed, aký používali koncentračné tábory v plynových komorách počas obdobia holokaustu. 

Arizonskí väzni, ktorých čaká trest smrti, tak budú mať na výber dve možnosti. Buď môžu umrieť po vpichnutí smrtiacej injekcie, alebo otravou v plynovej komore. Podľa The Gurdian by však mali brať do úvahy, že pri použití plynovej komory v osemdesiatych rokoch sa Walter LaGrand po odsúdení na trest smrti 18 minút dusil a zomrel v bolestiach. 

Odporúčané
Najstráženejšie väzenie na svete ADX Florence: Pobyt v ňom je horší než smrť, sedí tu aj drogový kráľ El Chapo Najstráženejšie väzenie na svete ADX Florence: Pobyt v ňom je horší než smrť, sedí tu aj drogový kráľ El Chapo 7. mája 2024, 9:30

Na trest smrti v Arizone aktuálne čaká 115 väzňov. Na rad ako prvý pravdepodobne pôjde 65-ročný Frank Atwood, ktorého odsúdili za zabitie osemročného dievčatka. Jeho právny zástupca zdôraznil, že ani jedna možnosť vykonania trestu smrti sa im nezdá morálna. Po zverejnení dokumentov sa ľudskoprávne organizácie pýtajú, ako je možné, že v 21. storočí väznica používa spôsob trestu smrti, akým fašistický režim vyhladil viac než milión väzňov v koncentračných táboroch.

Odporúčané
Za prechovávanie marihuany udeľovali policajti za posledné dva roky najviac podmienok, tvrdí ministerstvo spravodlivosti Za prechovávanie marihuany udeľovali policajti za posledné dva roky najviac podmienok, tvrdí ministerstvo spravodlivosti 30. mája 2021, 14:07
Domov
Zdieľať
Diskusia