Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. apríla 2021, 14:34
Čas čítania 5:31
Lukáš Čelka

Poznáme miesto, kde si môžeš vychutnať krásy slovenskej prírody v úplnom súkromí bez zástupov turistov. Poľana je oáza pokoja

Poznáme miesto, kde si môžeš vychutnať krásy slovenskej prírody v úplnom súkromí bez zástupov turistov. Poľana je oáza pokoja
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE PO SLOVENSKU REPORTÁŽE ZO SLOVENSKA
Uložiť Uložené

Môžeš v nej načerpať sily a oddýchnuť si od rušného mesta a pandémie.

Vychutnávať si krásu prírody a mať ju len sám pre seba je naozaj príjemná predstava. Popravde, nie je až taká nereálna. Ak hľadáš miesto, kam sa dá vypadnúť a kde sa dá zabudnúť na pandémiu, kochať sa majestátnymi lesmi a burácajúcimi vodopádmi, máme pre teba úžasný tip. Mal by si si to namieriť na Poľanu!

Sopečné pohorie rozprestierajúce sa na strednom Slovensku na území Banskobystrického kraja ukrýva veľa nádherných výhľadov. Slovo „ukrýva“ má o to silnejší význam, že ani turisti, ktorí sem prídu, o mnohých krásnych zákutiach Poľany a jej okolia ani netušia. Aj nám o nich povedali len domáci. Rozhodli sme sa však podeliť sa o svoje zážitky z toho kraja a prípadne ťa aj inšpirovať pri výbere dovolenky doma na Slovensku.

V tomto článku si prečítaš:
  • Po akých cestách sa ide k vodopádu Bystré.
  • O čo všetko (ne)prídeš, ak sa rozhodneš navštíviť Lesnícky skanzen Vydrovo mimo sezóny.
  • Prečo vodopád Spády nepozná väčšina turistov.
  • Ako sa dostaneš k vodopádu Spády, keď k nemu nevedú žiadne turistické cesty.
  • Ktoré divé zvieratá sa nám podarilo počas návštevy Poľany vidieť a aké zážitky sme si z nej odniesli.
Odporúčané
Dobrodruh Tomáš: Stopom som sa dostal zo Slovenska až do Afriky a takmer som sa tam zasnúbil Dobrodruh Tomáš: Stopom som sa dostal zo Slovenska až do Afriky a takmer som sa tam zasnúbil 3. decembra 2020, 14:31

Cestu nám skrížili jelene

Ako prvú zastávku na našom krátkom tripe po Poľane a jej okolí sme si zvolili miestny najnavštevovanejší vodopád – Bystré. Vedie k nemu asfaltka, ktorá sa z Hriňovej tiahne až k dnes už opustenému horskému hotelu s rovnomenným názvom, aký má celé územie – Poľana. Hoci mali s objektom investori v minulosti veľké plány, v súčasnosti už deväť rokov iba pustne.

poľana
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

O nič lepšie na tom nie je ani spomínaná prístupová cesta, ktorá dala zabrať tlmičom nášho auta. Na to, že nebude v najlepšom stave, upozorňovala už na lesnom rázcestí tabuľa s nápisom: Cesta v zime neudržiavaná. Použiť protisklzové reťaze. Hoci sme sa snažili výmoľom vyhýbať a vliekli sme sa rýchlosťou 20 km/h, na parkovisko hotela, od ktorého vedie chodník k vodopádu, sme dorazili poriadne vytrasení.

Rozbitá lesná cesta nám však okrem ujmy na aute priniesla aj nádherný pohľad. Približne tri metre pred naším autom prebehlo cez cestu stádo jeleňov. Najprv nás lesná zver vydesila, neskôr sme to však zhodnotili ako super zážitok. Trápi nás len to, že sme si jelene nestihli zvečniť, lebo nám cestu skrížili tak nečakane a rýchlo.

Nevieme povedať, či to bolo protipandemickými opatreniami alebo tým, že sme vodopád navštívili mimo sezóny, ale za celý čas, ktorý sme na tomto mieste strávili, sme nestretli ani živej duše. Na parkovisku svietilo jedine naše auto a na turistickom chodníku sa ozývali len naše kroky.

poľana
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Nenáročný výstup k vodopádu nám v súlade s údajmi na turistických značkách trval 45 minút. Zakončovali ho strmé a mokré rebríky. Keď sme zdolali aj tie, ocitli sme sa konečne v cieli.

poľana
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 97654 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • O čo všetko (ne)prídeš, ak sa rozhodneš navštíviť Lesnícky skanzen Vydrovo mimo sezóny.
  • Prečo vodopád Spády nepozná väčšina turistov.
  • Ako sa dostaneš k vodopádu Spády, keď k nemu nevedú žiadne turistické chodníky.
  • Ktoré divé zvieratá sa nám podarilo počas návštevy Poľany stretnúť a aké zážitky sme si z nej odniesli.
Domov
Zdieľať
Diskusia