Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. apríla 2021, 18:37
Čas čítania 0:43
Daniel Mikolášik

V Egypte objavili stratené zlaté mesto. Podľa expertov ide o najväčší objav od Tutanchamónovej hrobky

V Egypte objavili stratené zlaté mesto. Podľa expertov ide o najväčší objav od Tutanchamónovej hrobky
Zdroj: Pixabay/csbwv (volné k užití)
ZAUJÍMAVOSTI EGYPT
Uložiť Uložené

Objav nám podľa archeológov poskytne unikátny pohľad na život starovekých Egypťanov v čase, keď bola ich ríša najbohatšia.

V Egypte objavili 3 000 rokov staré mesto, v ktorom kedysi žili faraóni. Zabudnuté „zlaté mesto“ vybudovali za vlády jedného z najmocnejších faraónov Amenhotepa III., ktorý vládol približne v rokoch 1388 pred Kr. – 1351 pred Kr. Ide o najväčší objav, odkedy sa archeológom podarilo nájsť Tutanchamónovu hrobku, píše BBC.

Na archeologickom nálezisku sa nachádzajú stavby zasypané pieskom, hrobky, kostry, šperky, farebné keramické nádoby, amulety a ďalšie artefakty. Vedci predpokladajú, že ide o najväčšie staroveké mesto v Egypte. O jednom z najzásadnejších objavov v histórii starovekého Egypta informoval známy egyptológ Zahi Hawass.

Stratené mesto sa nachádza v blízkosti Luxoru, 500 km južne od hlavného mesta Káhira. Mesto v minulosti nieslo názov Aten a využívali ho aj ďalší známi faraóni, ako napríklad Aje II. či Tutanchamón.

Domov
Zdieľať
Diskusia