Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. marca 2021, 12:03
Čas čítania 4:01
Katarína Danková

Materiály budúcnosti sú tu: šaty meniace farbu, vibrujúce legíny, neviditeľný plášť či interaktívna bunda

MÓDA MÓDA
Uložiť Uložené

Vitaj v budúcnosti. Nie, nie je to fantázia, ale realita dnešných dní. Pokrok v technológiách ide neustále dopredu a už dnes máme na trhu niektoré skvelé vychytávky, ktoré našli využitie aj v módnom priemysle. Vybrali sme pre teba pár príkladov.

Móda a svet technológií sa čoraz viac prepájajú. Materiály, ktoré boli ešte pred pár rokmi ako zo sci-fi filmu, sú už tu. Zmena farby materiálu, interakcia technológie s oblečením či dokonca neviditeľná kamufláž. 

V tomto článku si prečítaš:
  • O textílii, ktorá dokáže meniť farbu.
  • Že budúcnosť neviditeľného plášťa je na 80 % možná.
  • Vďaka akej technológii prežiješ športový zážitok na vlastnej koži z pozície diváka.
  • O interaktívnej bunde, ktorú vyvíjajú dve svetové značky.

Nové výskumy pomáhajú objaviť prevratné materiály hodné 21. storočia. Spoznaj štyri technológie, vďaka ktorým sa móda znova posunie na vyšší level svojej využiteľnosti

Odporúčané
Batoh z ananásu či tenisky z húb. Spoznaj módne materiály budúcnosti, ktorými chrániš prírodu Batoh z ananásu či tenisky z húb. Spoznaj módne materiály budúcnosti, ktorými chrániš prírodu 28. októbra 2018, 9:00

ChroMorphous

Názov materiálu, ktorý znie skutočne futuristicky. Ide o druh tkaniny, ktorá dokáže meniť svoju farbu (i vzor), a to na počkanie. Samozrejme, záleží to aj na pôvodnom naprogramovaní, no materiál je ľahko ovládateľný prostredníctvom aplikácie v smartfóne, ktorá vyšle elektrický signál do predmetu.

Vďaka tomuto inteligentnému textilu, ktorý aktuálne testujú aj v módnom svete, si budeš môcť rýchlo a efektívne zmeniť farbu akéhokoľvek kúska oblečenia i doplnku. Vlákna inteligentnej textílie sú spracovávané spolu s tradičným materiálom, ako je napríklad bavlna a jej zmesi, a dokopy vytvárajú unikátnu textúru.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ChroMorphous (@chromorphous)

ChroMorphous ešte čaká s farebnosťou nejaký ten kus roboty, no už teraz je podobný tradičnej látke – dá sa rezať, šiť, prať aj žehliť. Nite sú vyrobené zo syntetického polyméru. Vnútri každého vlákna je tenký kovový mikrovodič. Cez tieto mikrodrôty pretekajú elektrické prúdy, ktoré mierne menia teplotu vlákna. Textília sa síce jemne zahreje, no nebude horúca. Štruktúra látky sa dá pocitovo prirovnať k denimu.

Odporúčané
Oživte svoj výzor – odhaľujeme jarné módne trendy pre mužov Oživte svoj výzor – odhaľujeme jarné módne trendy pre mužov 25. apríla 2024, 10:30

Okrem módy si materiál nájde využitie v textíliách pre domácnosť, kancelárie či automobilový priemysel, navyše bude vhodný aj na lekárske, obranné a umelecké použitie. Minulý rok uzrela svetlo sveta prvá, pilotná kolekcia oblečenia a doplnkov rovnomennej značky. Rovnako ako iné značky aj táto futuristická značka reagovala na pandemickú situáciu vývojom svojských rúšok, ktoré menia farbu.

Elizabeth Moorová, dizajnérka a vedúca marketingu ChroMorphous, na Instagrame zodpovedala tú najpodstatnejšiu otázku, a to, že textília by sa mohla na trh dostať už tento rok. „Závisí to však od situácie a príležitostí na trhu. Je skutočne ťažké povedať presný deň spustenia predaja, pretože je to materiál prvý svojho druhu a z toho vyplývajú rôzne papierovačky okolo jeho výskumu a vývoja.“

Domov
Zdieľať
Diskusia