Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. januára 2021, 11:33
Čas čítania 0:51
Adam Novosad

Cigarety po víkende zdražejú o desiatky centov. Fajčiari budú môcť krabičky za nižšie ceny dokúpiť, záujem bude obrovský

NEWS CIGARETY
Uložiť Uložené

Zmena sadzby dane na tabakové výrobky sa premietne do spotrebiteľských cien cigariet.

Očakávané zvyšovanie cien cigariet príde už po najbližšom víkende. Od 1. februára Slovensko mení sadzbu dane za cigaretové výrobky, ktorá by mala vyústiť do nárastu cien o minimálne 40 centov za jednu krabičku, uvádza Plus 1 deň.

Nemusí však ísť o konečné zvyšovanie, pretože zvýšené náklady u výrobcov sa môžu prejaviť nielen zvýšením ceny podľa nového zdaňovania, ale aj nárastom o dodatočných pár centov zo strany samotných spoločností.

Cigarety po víkende zdražejú o desiatky centov. Fajčiari budú môcť krabičky za nižšie ceny dokúpiť, ale záujem bude obrovský
Zdroj: Pixabay

Nové pravidlá umožňujú obchodom existujúce zásoby cigaretových výrobkov dopredať za aktuálne ceny. V obchodoch a trafikách si tak tabakové výrobky budeš môcť kúpiť za nezmenenú cenu až do 31. marca, ale predajcovia upozorňujú, že koncom mesiaca a začiatkom februára sa záujem po cigaretách zdvihne natoľko, že aktuálne zásoby zrejme vypredajú hneď v úvode prichádzajúceho mesiaca. 

Výrobcom tabakových produktov sa však zvyšovanie cien nepozdáva. Vraj nie je príliš logické, lebo klasické cigarety zdaňuje výrazne viac, zatiaľ čo bezdymové výrobky príliš neberie do úvahy. 

Odporúčané
Tenistka Šramková: Finančne sa hráčka posunie do iného levelu, keď sa priblíži k prvej stovke (Rozhovor) Tenistka Šramková: Finančne sa hráčka posunie do iného levelu, keď sa priblíži k prvej stovke (Rozhovor) 28. januára 2021, 14:30

„Na jednej strane máme príliš priaznivé zdanenie moderných bezdymových tabakových výrobkov, ktoré znižuje potenciálne príjmy štátu. Zároveň príliš reštriktívny prístup k cigaretám otvára dvere nelegálnemu obchodu,“ vysvetľuje Martin Jaroš z Japan Tobacco International. 

Náklady výrobcov na precíznejšiu možnosť sledovať, odkiaľ krabička pochádza, ale aj na označovanie jednorazových plastov ceny ešte navýšia. V roku 2022 pritom ministerstvo financií ráta s pokračujúcim zvyšovaním o minimálne 20 centov a rovnako tomu bude aj o rok neskôr. 

Domov
Zdieľať
Diskusia