Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. decembra 2020, 11:04
Čas čítania 1:30
Tina Hamarova

Slovensko-americký pár prešiel na bicykli naprieč USA: „Keď ti dávajú, ber, keď ťa bijú, utekaj.”

PODCASTY CESTOVANIE CYKLISTIKA USA
Uložiť Uložené

O 5000km nabicyklovaných naprieč USA rozprávajú vo Všesvet podcaste Eliška a Tim Fetzkovci.

Odoberaj zadarmo na: Spotify, Apple podcasty, Google podcasty

Čo sú podcasty a ako ich počúvať? Dozvieš sa tu

Sleduj Všesvet na Refresheri

Slovensko-americký pár sa spoznal v Montane, kde v roku 2011 pracovali v hoteli. Odvtedy sa stihli zosobášiť, prejsť 1000 km v Rusku po vlastných a najnovšie prebicyklovať z Los Angeles do Pensylvánie. 

Eliška a Tim denne našliapali približne 90 kilometrov a za celú trasu nastúpali tridsať kilometrové prevýšenie. Ich denné maximum bolo 180 km. Bicyklovali sa cez púšť a stanovali aj v mínus 20 stupňoch. Všetky zážitky spisujú na svojom instagramovom profile Bikes me crazy

 Extrémne podmienky im kompenzovali milí ľudia, ktorých po ceste stretli. „Nám toľko ľudí dáva stále toľko vecí. To je jedno, či to je jedlo, či to je len dolár alebo dva alebo päť. Alebo nás zastavia a pýtajú sa, či potrebujeme strechu nad hlavou. Ja neviem čím to je, ale je to super,” hovorí s úsmevom Eliška.

Dodáva, že s Timom sa riadia jednoduchým pravidlom: „Keď ti dávajú, ber, keď ťa bijú, utekaj.“ Napríklad Indiáni z kmeňa Navajo jej darovali prstienok, kapitán lode na rieke Mississippi im zas objednal pizzu a nechal ju doručiť priamo do stanu. 

Slovensko-americký pár prešiel na bicykli naprieč USA: „Keď ti dávajú, ber, keď ťa bijú, utekaj.”
Zdroj: Eliška a Tim Fetzkovci

Náklady na dvojmesačnú trasu držali na úplnom minime. „Eliška počíta každú korunu a halier, jak slovenská babka,“ smeje sa Tim, ktorý sa po ceste svetom s Eliškou stihol naučiť plynule po slovensky. Celý výlet naprieč USA ich vyšiel približne na 1500 EUR. 

V rámci šetrenia si Eliška s Timom vyskúšali aj dumpster diving. V Amerike totiž v odpadkových košoch za obchodmi nájdete obrovské množstvo potravín, ktoré sú podľa reťazcov nepredajné, reálne im však nič nechýba. 

Cyklistiku na dlhé vzdialenosti odporúčajú vyskúšať každému nadšencovi. Neradia veci príliš plánovať alebo nakupovať vopred najdrahšiu výstroj. „Choďte do sekáča, keď nemáte peniaze. Vy to prežijete,“ hovorí Eliška, ktorá sama na cestách nosí len niekoľko kusov oblečenia. Oveľa dôležitejšie je podľa nej prispôsobovať sa počasiu, trase a krajine, v ktorej sa človek nachádza. Zdôrazňuje, že v zahraničí sme na návšteve a všade by sa mal človek správať najmä s pokorou

V tomto podcaste sa dozvieš:
  • Koľko čerstvého jedla vylovila Eliška z koša

  • Ako vyzerá jedálniček touringového cyklistu

  • Čo spravíš, aby ťa pri 5000km na bicykli nebolel zadok

  • Ako Eliška s Timom prečkali trojdňovú snehovú búrku

Slovensko-americký pár prešiel na bicykli naprieč USA: „Keď ti dávajú, ber, keď ťa bijú, utekaj.”
Zdroj: Eliška a Tim Fetzkovci

V prípade akýchkoľvek návrhov alebo pripomienok k podcastom nám napíš na adresu [email protected] alebo [email protected]

Odporúčané
KVÍZ: Poznáš odpovede na týchto 15 cestovateľských otázok? KVÍZ: Poznáš odpovede na týchto 15 cestovateľských otázok? 28. apríla 2020, 8:20
Domov
Zdieľať
Diskusia