Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. novembra 2020, 8:49
Čas čítania 2:46
Marián Mauik Biel

Disney+ na Slovensku? Onedlho a s prekvapením

Disney+  na Slovensku? Onedlho a s prekvapením
FILMY A SERIÁLY AMAZON PRIME VIDEO DISNEY+ NETFLIX
Uložiť Uložené

Štandardné televízne stanice to onedlho nebudú mať ľahké. Okrem Netflixu či HBO im pribudnú ďalší konkurenti.

Ak si filmový a seriálový fanúšik, môžeš sa tešiť. Podľa viacerých neoficiálnych zdrojov sa už onedlho dočkáme rozšírenia VOD (video on demand) služieb oficiálne dostupných na Slovensku. Chystá sa sem Disney+ a dokonca s lokalizáciou.

Odporúčané
10 filmov a seriálov na Netflixe a HBO, ktoré nám v novembri nahradia kiná 10 filmov a seriálov na Netflixe a HBO, ktoré nám v novembri nahradia kiná 31. októbra 2020, 11:36

Služba Disney+ funguje úplne rovnako ako napríklad známy Netflix. Za mesačný poplatok si cez webový prehliadač alebo aplikáciu v smart televízoroch a smartfónoch môžeš pozerať čokoľvek z ich ponuky filmov, seriálov a dokumentov. Disney+ bol spustený presne pred rokom a momentálne je dostupný okrem USA, Kanady či Austrálie v ďalších 23 krajinách vrátane Rakúska, Nemecka, Nórska či Španielska. Počet týchto krajín sa má rozširovať.

Že sa chystajú prísť aj na slovenský trh sa šepkalo už dlhšie. Teraz pribudli indície, ktoré upresňujú čo od služby čakať. Oficiálne Disney expanziu do ďalších krajín nekomentuje, ako píše Živé.sk. Ale aj bez toho je úplne zrejmé, že nie je dôvod, aby nemierili na ďalšie trhy. V septembri sa pochválili až 60 miliónmi používateľov. Za necelý rok je to ohromný úspech. Pre porovnanie, Netflix má celosvetovo zhruba 190 miliónov predplatiteľov.

Disney  na Slovensku? Onedlho a s prekvapením
Zdroj: Disney

Druhým neoficiálnym zdrojom, ktorý príchod Disney+ na Slovensko naznačuje sú operátori. Ako pre Refresher povedal Michal Korec, hovorca Slovak Telekom „spoločnosť Disney je jeden z našich najsilnejších partnerov a máme s nimi veľmi dobrú spoluprácu zahŕňajúcu TV kanály Disney, Disney Jr., National Geographic či NG Wild. Rokujeme aj o ďalších možnostiach spolupráce, kde je potenciálne jednou z tém aj Disney+ ako ich najnovší produkt s výrazným svetovým roll-outom. Aj naša materská spoločnosť Deutsche Telekom je vo veľmi dobrom kontakte s Disneym a uzatvorila pre Disney+ exkluzívne partnerstvo v rámci telco sektora.

Zároveň však dodáva, že kľúčovým faktorom pri Disney+ je zmysluplná lokalizácia a dostatočne široká ponuka. Hoci podobné služby rozdeľujú svoju databázu podľa regiónov, drvivá väčšina titulov je dostupná všade. A hlavne ich vlastný obsah.

Práve to je jedná z najsilnejších zbraní Disney+. Animované či hrané „disneyovky“ sú len začiatok. Spoločnosť Disney je však multimediálny gigant a vlastní značky ako Star Wars, Marvel, Pixar alebo Fox. A teda všetky filmy a seriály týchto štúdií. S niektorými sa podelí aj s ostatnými službami, iné už postupne nájdeš len na Disney+.

Disney  na Slovensku? Onedlho a s prekvapením
Zdroj: Disney

Ale to najzaujímavejšie je, že podľa posledných správ má byť tento obsah aj lokalizovaný. Či už titulkami alebo dokonca aj dabingom. V našom regióne ide o zásadný parameter úspešnej VOD služby.

Pochopil to už aj Netflix, ktorý za posledné mesiace výrazne rozšíril počet filmov a seriálov s českými titulkami. Najlepšie na tom stále je HBO Go, ktoré má najširšiu ponuku dabovaných titulov.

Disney  na Slovensku? Onedlho a s prekvapením
Zdroj: Netflix

Práve titulky sú ďalší zdroj informácii o príchode Disney+ do strednej Európy. Viacerí tvorcovia titulkov v Českej republike, ktorí doteraz spolupracovali s Netflixom potvrdili, že podobnú spoluprácu začínajú aj so spoločnosťou Disney.

A aby to nestačilo, do lokalizácie sa mal pustiť ešte aj Amazon. Jeho služba Prime Video s obrovskou databázou titulov je u nás už dávno dostupná, ale jej obľúbenosť je minimálna práve kvôli chýbajúcej lokalizácii.

Podľa všetkých týchto indícii by sme sa mali po lete 2021 na Slovensku dočkať lokalizovanej ponuky až od štyroch globálne najsilnejších hráčov. Na výber tak budeš mať Netflix, HBO Go, Disney+ a Amazon Prime Video. A popri tom ešte Apple TV+, ktorého zoznam filmov a seriálov sa tiež pomaly rozširuje.

Ani cenovo to nebude až také hrozné. Disney+ stojí 6,99 eur a v cene je aj 4K rozlíšenie. Alebo aj 69,99 eur na rok, teda 5,80 eur mesačne. Nehovoriac, že streamovať sa potom dá na 4 zariadeniach súčasne.

Pre porovnanie, Netflix má presne tie isté podmienky za cenu 11,99 eur mesačne.

HBO Go stojí len 5,99 eur mesačne a podporuje prehrávanie na 2 zariadeniach súčasne.

Amazon Prime Video stojí rovnako 5,99 eur mesačne a dovoľuje streamovať na 3 zariadenia súčasne.

Pre najväčšieho filmového nadšenca to tak teoreticky od budúceho roka môže znamenať mesačné náklady vo výške do 31 eur. Všetci vieme, že sa isto rád podelíš s bratrancom alebo tetou a náklady klesnú na polovicu alebo ešte menej. Obaja budete mať k dispozícii doslova tisícky titulov, plnej kvalite (aj 4K) s priestorovým zvukom, s možnosťou prehrávania aj na mobiloch či tabletoch a hlavne bez reklám.

Disney  na Slovensku? Onedlho a s prekvapením
Zdroj: Amazon

Pričom stredný balík TV programov káblových či satelitných operátorov stojí 10 až 20 eur mesačne. Osobne uprednostňujeme pustiť si Hviezdne vojny v ultra HD a 5.1 – kanálovom zvuku v priamo znení s titulkami, keď máme práve náladu. A nie utekať domov, lebo „práve dávajú“ Angeliku v HD rozlíšení a prerušenú piatimi blokmi reklamných spotov.

Už len čakáme na aplikáciu, ktorá dokáže dať obsah všetkých týchto predplatených služieb do jedného zoznamu. Aby sme nemuseli stále hľadať, kto má práve teraz práva na Priateľov a na akej službe ide Mandalorian.

Domov
Zdieľať
Diskusia