Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. septembra 2020, 11:23
Čas čítania 0:53
Matej Krajčovič

Aj rekreačné užívanie marihuany môže u tínedžerov spôsobovať výpadky pamäte, tvrdí výskum

TECH MARIHUANA
Uložiť Uložené

Otázkou je, či za rekreačné užívanie ešte považuiješ aj 7-9 dávok za mesiac.

O dlhodobých následkoch fajčenia marihuany sa stále vedú spory. Negatívne vidí dopady nová štúdia z USA, o ktorej píše Daily Mail

Tím z Coloradskej školy medicíny analyzoval 1 192 tínedžerov z 596 rodín a z výskumu vyplýva, že u užívateľov tejto látky existuje väčšia pravdepodobnosť výpadkov slovnej pamäte, presnejšie spomínania si na veci, ktoré čítali alebo počuli.   

Vedci veria, že ide o dôsledky skorého užívania marihuany, pretože tieto zmeny na vzorke nevedeli vysvetliť genetikou ani prostredím, v ktorom rodiny žili. Pokúšali sa pritom o to práve vzájomným porovnávaním súrodencov, ktoré by malo limitovať vplvyv rozdielnej výchovy alebo socioekonomického statusu. 

Nový článok
Zdroj: TASR/AP

Štúdia sa zameriavala na rekreačných užívateľov, no tento bod môže byť trochu sporný. Kým predchádzajúce výskumy riešili ľudí, ktorí fajčia 1- až 2-krát za mesiac, v tomto prípade bolo priemerom 7 až 9 dní mesačne. Je teda otázne, či ešte stále ide o „rekreačné užívanie“.

Profesor Jarrod Ellingson z univerzity, ktorá výskum viedla, pripomína, že vplyv kanabisu na kognitívne funkcie by mali preverovať aj ďalšie štúdie, najmä preto, že sa táto látka stáva legálnou v čoraz viac amerických štátoch. 

Odporúčané
V Tel Avive padal marihuanový dážď. Dron nad mestom rozsypal stovky vrecúšok s kanabisom V Tel Avive padal marihuanový dážď. Dron nad mestom rozsypal stovky vrecúšok s kanabisom 5. septembra 2020, 9:32

V Colorade bola táto látka zlegalizovaná už v roku 2014, vďaka čomu oblasť navštevuje aj viac turistov. „Musíme mať správne empirické dáta o tom, ako kanabis ovplyvňuje mozog vo vývoji, aby vlády a zdravotné úrady mohli prijímať rozhodnutia,“ dodáva Ellingson. 

Iné štúdie tiež podľa Daily Mail naznačujú,  že užívanie môže zvýšiť riziko rozvoja psychózy a schizofrénie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia