Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. augusta 2020, 10:35
Čas čítania 0:46
Matej Krajčovič

Slovenská cirkev chce vlastné sídlisko a obrovský kostol. V Petržalke plánuje postaviť novú štvrť s takmer 2 500 bytmi

NEWS
Uložiť Uložené

Nová štvrť by mohla pribudnúť na samotnom okraji Petržalky smerom na Rakúsko.

Bratislavská Petržalka sa možno bude výrazne rozširovať. TV Noviny píšu o zámere vybudovať niekoľko nových ulíc s tisíckami bytov. 

Štvrť má vzniknúť pri diaľnici D2, na samotnom okraji mestskej časti v území známom ako Kapitulský dvor alebo Kapitulské pole.

Zvláštnosťou projektu je však to, že tentokrát výstavbu neplánuje žiadny tradičný developer, ale samotná slovenská rímskokatolícka cirkev, konkrétne Bratislavská arcidiecéza. 

Petržalka sa možno výrazne rozrastie. Nových 2 500 bytov chce postaviť priamo rímskokatolícka cirkev
Zdroj: petrzalka.sk

„Cirkev je pomerne veľký vlastník pozemkov po celom Slovensku, vrátane Bratislavy a s ohľadom na aktuálnu situáciu v Bratislave, kedy je málo dostupných bytov, tak je celkom prirodzené, že sa snaží nejakým spôsobom využiť tieto pozemky,“ povedal TV Novinám urbanista Adrian Gubčo.

Odporúčané
Bratislava chce vybudovať vlastný Chodník korunami stromov Bratislava chce vybudovať vlastný Chodník korunami stromov 19. júla 2020, 18:10

Petržalka sa možno výrazne rozrastie. Nových 2 500 bytov chce postaviť priamo rímskokatolícka cirkev
Zdroj: petrzalka.sk

Hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara zámer potvrdil. Cirkev sa s projektom prihlásila práve v čase, kedy úrady pre zónu pripravujú nový územný plán, teda dokument s plánmi, ako by sa s oblasťou malo v budúcnosti naložiť. 

V súčasnosti v oblasti nie je nič okrem poľnohospodárskej pôdy. Podľa zámeru cirkvi by k bytom, zeleni a inej občianskej vybavenosti mal pribudnúť aj nový kostol

Nie je však isté, či cirkev projekt na svojich pozemkoch vybuduje sama. Je možné, že sa neskôr pripoja aj tradiční developeri, prípadne že im Bratislavská arcidiecéza pozemky radšej so ziskom úplne odpredá.  

Domov
Zdieľať
Diskusia