Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. augusta 2020, 12:54
Čas čítania 0:48
Matej Krajčovič

Novozélanďania sú bez rúšok a strachu z koronavírusu, nikto sa nenakazil už vyše 100 dní. Daňou je však zákaz vstupu pre turistov

NEWS NOVÝ ZÉLAND
Uložiť Uložené

Ojedinelé prípady hlásia len zo štátnej karantény, ktorá je povinná pre všetkých občanov vracajúcich sa zo zahraničia.

Kým na Slovensku, v USA alebo aj niektorých ďalších krajinách sa stále hovorí o druhej vlne koronavírusu, Nový Zéland sa teší z víťazstva už viac než tri mesiace po sebe. 

Ostrovný štát totiž už viac než 100 dní nezaznamenal žiadne komunitné šírenie, teda osobu, ktorá by sa nakazila v práci, v reštaurácii alebo od svojich rodinných príslušníkov. 

Epidemiológovia po celom svete za tento fakt vyzdvihujú najmä premiérku Jacindu Ardernovú, ktorá na Novom Zélande presadila jedny z najtvrdších karanténnych opatrení vôbec. Štatistiky sa tak nateraz zastavili na 1 569 prípadoch nákazy a 22 mŕtvych. 

Na konci marca a v priebehu apríla platil tvrdý lockdown, kedy Novozélanďanov vyzvali, aby zostali doma. Svoju úlohu ale zohrala najmä povinná karanténa a test pre všetkých obyvateľov, ktorí sa vracajú domov zo zahraničia, ale najmä bezprecedentný zákaz vstupu pre všetkých turistov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia