Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júla 2020, 15:24
Čas čítania 0:45
Adam Novosad

V Nemecku odsúdili 93-ročného nacistického strážnika. Dostal dvojročnú podmienku, ale vinu nikdy nepriznal

NEWS
Uložiť Uložené

Je možné, že v tomto prípade pôjde o posledný súd s nacistickými strážnikmi z čias holokaustu.

V Nemecku sa možno odohral posledný súd, v ktorom potrestali bývalého nacistického príslušníka SS a strážnika z koncentračného tábora. Súd potvrdil obvinenia vznesené voči Brunovi D. a odsúdil ho na dvojročný podmienečný trest za napomáhanie k vražde 5 230 väzňov v tábore Stutthof ležiaceho na severe dnešného Poľska, píše Deutsche Welle.

Vo veku 93 rokov sa Bruno D. rozhodol zúčastniť súdneho pojednávania a vypočul si aj svedectvá poškodených, z ktorých niektorí prišli do Nemecka osobne vypovedať. Pojednávalo sa pritom na súde pre mladistvých, pretože bývalý nacistický strážnik pôsobil v tábore Stutthof vo veku 17 rokov.

V Nemecku odsúdili 93-ročného nacistického strážnika. Dostal dvojročnú podmienku, ale vinu nikdy nepriznal
Zdroj: Wikimedia Commons

Bruno D. bol uznaný vinným za napomáhanie k vraždám, avšak on sám vlastnú vinu nikdy nepriznal. Vraj sa vždy vnímal len ako pozorovateľ, ktorý nemal možnosť popravám zabrániť, pretože zvyčajne stál na strážnych vežiach a zabraňoval väzňom z tábora utiecť.

Prokurátor Lars Mahnke však skonštatoval, že aj napriek tomu Bruno D. vedel, čo sa v tábore deje, sám priznal existenciu plynových komôr a komunikoval s väzňami, takže si teraz bude musieť poniesť následky za svoj podiel viny. „Ak si súčasťou mašinérie na masové vraždenie, nie je dostatočné odvrátiť zrak,“ skonštatoval prokurátor.

Domov
Zdieľať
Diskusia