Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
3. júla 2020, 12:07
Čas čítania 6:24
Dominik Vetrák

The Last of Us 2 donútilo brata konečne prijať svoju homosexuálnu sestru. Homofóbovia hru nenávidia, lebo úžasne pracuje s LGBTI

TECH
Uložiť Uložené

LGBTI tematika má v Part II bohaté zastúpenie. Tvorcovia si dali na reprezentácii hry poriadne záležať.

Článok obsahuje spoilery k The Last of Us: Part II

Príbeh hry The Last of Us: Part II tvorcovia prísne strážili. Ponúkli iba minimum ukážok a dokonca nás v traileroch klamali, ako to už v Naughty Dog majú vo zvyku. Bohužiaľ, hackeri sa dostali do serverov Sony a leakli odtiaľ dôležité dejové momenty, vrátane záberov z cutscén. Množstvo hráčov sa okamžite rozhorčilo a začalo hru nenávidieť.  

Part II sa časť hráčov rozhodla bojkotovať bez toho, aby si titul zahrali, alebo poznali celý kontext. Lenže recenzenti im následne jasne odpovedali. Part II je masterpiece. Dielo, ktoré dokázalo v rámci videohier množstvo revolučných či geniálnych vecí. My sme hru ohodnotili známkou 10/10. Pár negatív sme našli, no v redakcii sme z nej celkovo vo vytržení. 

Odporúčané
The Last of Us 2 ťa emocionálne rozdrví (RECENZIA) The Last of Us 2 ťa emocionálne rozdrví (RECENZIA) 12. júna 2020, 9:01

Príbeh je emotívny, drsný a brutálny. Zároveň je však nádherný, plný lásky, pochopenia a odpustenia. Po tom, čo bývalí Fireflies mučili a zabili Joela, som cítil nával neuveriteľného hnevu, frustrácie a nenávisti. Tešil som sa, ako v koži Ellie chytím každého jedného z nich a rozsekám ho.

Keď som počas prvých troch dní v Seattle prelial hektolitre krvi, bol som spokojný, že smerujem k vytúženej pomste. Lenže Naughty Dog ma potom poslalo na cestu spoznávania Abby a jej priateľov. 

Znova sme si uvedomili, že Joel nie je veľmi dobrým človekom. Ukrivdil stovkám ľudí, zabil ich snáď ešte viac a uvedomoval si, že ho to raz dobehne. Aj preto bol so svojím osudom zmierený a namiesto prosieb o život jednoducho Abby vyzval, aby to rovno ukončila. Dobre vedel, že žije na požičaný čas. Každý v tomto svete tak žije.  

Ak si už hru prešiel, odporúčame pozrieť si toto video, ktoré skvelo vystihuje príbeh

Samozrejme, nikdy by sme si neželali, aby sa mu stalo niečo zlé. Ide o komplexný, autentický charakter, ktorého láska k Sarah a Ellie prenikla do srdca každého hráča. S Joelom by sme šli aj na kraj sveta. Lenže rovnako to k iným postavám cítia ľudia na opačnej strane. Joel kvôli ochrane Ellie zničil množstvo životov a Abby je jedna z tých, čo sa za to túžia pomstiť. Jej motívy sú viac než opodstatnené. 

Počas druhej polovice hry som si Abby postupne zamiloval a pochopil jej motivácie a hnev, ktorý v sebe celé tie roky držala. Keď som ju na konci hry škrtil s Ellieinými rukami, bolo mi to maximálne nepríjemné a dúfal som, že ju Ellie pustí. Ešte väčší protest som však pocítil, keď som v koži Abby škrtil Ellie.

Vďaka The Last of Us 2 bol brat po rokoch schopný prijať svoju sestru ako lesbu. Hra prezentuje LGBTI tematiku nádherným spôsobom
Zdroj: Naughty Dog

Vtedy som jednoducho pustil ovládač a odmietal pokračovať. Niečo také sa mi ešte nikdy pri hraní nestalo. Tvorcovia chceli, aby sme spočiatku Abby a jej priateľov nenávideli a cítili sa nahnevaní. Následne si však dali ešte väčšiu výzvu. 

Dali nám Abby do rúk a vyslali na celkom novú cestu. Fakt, že ani jedna z nich nezomrela, je skvelou bodkou za celým príbehom. Pomsta niekedy značí koniec ľudskosti v každom z nás. Abby to cítila a dávala to najavo počas celej hry. Aj preto bola ochotná riskovať svoj život, len aby pomohla Yare a Levovi.

Vďaka The Last of Us 2 bol brat po rokoch schopný prijať svoju sestru ako lesbu. Hra prezentuje LGBTI tematiku nádherným spôsobom
Zdroj: Naughty Dog

Abby sa vďaka Levovmu protestu proti zabití Diny vzdala svojej ďalšej pomsty a rozhodla sa začať žiť nanovo. Jej cesta, príbeh a všetky dialógy zakomponované v hrateľnosti či v cutscénach nám ju pomohli lepšie pochopiť. Ak by sme v prvej hre hrali za Abby a jej otca, pričom by ho na konci zabil niekto ako Joel, nenávideli by sme práve jeho.

Hra dokonale ukazuje druhú stranu príbehu, ktorý sme zažili pred 7 rokmi v prvom diely a obracia na hlavu všetko, čo si o týchto postavách myslíme. Na konci hry úspešne zmení nenávisť a hnev v pochopenie a odpustenie, rovnako, ako sú toho schopné obe hlavné postavy – Ellie a Abby.

Samozrejme, našli sa hráči, ktorí aj napriek jeho genialite a skvelému scenáru nedokázali príbeh oceniť a mať ho radi. Je to v poriadku, pokiaľ ho dokázali vstrebať, pochopiť a precítiť, no aj tak sa im nepáčil. Láska k Joelovi bola očividne v mnohých prípadoch silnejšia než čokoľvek, čo im tvorcovia odprezentovali. 

Lenže príbeh a jeho postavy neboli jediným problémom. Teda aspoň pre skupinku homofóbnych hráčov. Vzťah Ellie s Dinou ešte ako-tak vnímali dobre. Nakoniec, boli by všetkým na smiech, že nenávidia a bojkotujú hru za niečo, čo im nevadilo pred 6 rokmi. Už v DLC Left Behind sme sa dozvedeli, že Ellie je homosexuálne orientovaná. A rovnako ako vtedy, aj teraz to v novom vzťahu funguje dokonale.

Vďaka The Last of Us 2 bol brat po rokoch schopný prijať svoju sestru ako lesbu. Hra prezentuje LGBTI tematiku nádherným spôsobom
Zdroj: Naughty Dog

Diela, akým je aj Part II, pomáhajú mnohým ľuďom v otázke homosexuality otvoriť oči. V médiách to vídame čoraz častejšie, a to je len dobre. Mnohí to stále vnímajú ako nejaké pretláčanie LGBTI tém a v komentároch sa dokonca môžeš dočítať, že ide o snahu vzbudiť v heterosexuálnych jedincoch hanbu za to, že nie sú homosexuálmi.

Podobné nezmysly a extrémy tu budú ešte dlho, no komunita LGBTI je medzičasom rada, že ju autenticky reprezentuje čoraz viac hier, filmov a iných druhov médií. Homofóbni hráči, ktorí odmietli hrať hru kvôli zabitiu Joela a lesbickému vzťahu Ellie s Dinou však museli prehltnúť ešte niečo iné.

V druhej polovici hry nám je totiž predstavený Lev, člen Seraphites, ktorý je transrodovým chlapcom. Dozvedáme sa, že v ich spoločenstve sa mal vydať za jedného z vedúcich komunity. On však chcel byť bojovníkom a čo je ešte dôležitejšie, celý život sa cítil byť chlapcom, nie dievčaťom.

Ostrihal si preto na protest hlavu dohola, čo u Seraphites značilo ortieľ smrti. Jeho sestra Yara ho donútila z ich ostrova utiecť a pokúsiť sa prežiť v nehostinnom svete, v ktorom už viac nemali spojencov, len nepriateľov. 

Vďaka The Last of Us 2 bol brat po rokoch schopný prijať svoju sestru ako lesbu. Hra prezentuje LGBTI tematiku nádherným spôsobom
Zdroj: Naughty Dog

Voči spracovaniu Leva sa vyrojilo pár výhrad aj z komunity transrodových ľudí, no ide o subjektívne názory. Fakt, že sme boli svedkami deadnamingu mi nevadí. Tento pojem vyznačuje to, keď niekto transrodovú osobu volá jej/jeho bývalým menom.

V prípade Leva to bolo potrebné, aby hráč pochopil ako asi rozmýšľajú a v akú ideológiu Seraphites veria. Vo všeobecnosti je Lev považovaný za vynikajúcu postavu a členovia LGBTI komunity sú nesmierne nadšení, že boli v jednej z najväčších hier histórie prezentovaní v takejto forme.

Lev je nesmierne sympatický a vzhľadom na všetky okolnosti v tomto svete aj tak trochu nevinné a dobré dieťa. Scenáristi mu napísali vtipné a dojemné dialógy a netrvá dlho, kým si ho zamiluješ. Pred pár dňami sme na najväčšom hernom fóre ResetEra spravili anketu. Založili sme vlákno o najlepších vedľajších postavách a s prehľadom to vyhral Lev (ja osobne som mal najradšej Owena). 

Reprezentácia LGBTI komunity sa v tejto hre naozaj vyplatila. Každá postava tu má svoje miesto a je niečím zaujímavá. V Naughty Dog si nepovedali, že kvôli diverzifikácii príbehu a hereckého obsadenia vyberú pár lesbičiek a černochov. Pozorne rozmýšľali nad každou postavou a spravili z nej neodmysliteľnú súčasť príbehu.

Vďaka The Last of Us 2 bol brat po rokoch schopný prijať svoju sestru ako lesbu. Hra prezentuje LGBTI tematiku nádherným spôsobom
Zdroj: Naughty Dog

Stoja si za tým, že diverzifikácia v sexuálnej orientácii a rase vylepšuje príbeh, jeho dynamiku a prináša do dialógov a celkového vyznenia deja nové vrstvy. Diverzifikácia neslúži len na nejaké zaškrtávanie políčok alebo uspokojenie požiadaviek „moderného“ sveta dožadujúceho sa LGBTI tém. 

Dokazuje to aj spomínaná anketa vyššie, kde ľudia jasne dali najavo, ako veľmi milujú Leva, Dinu či Jesseho. Hovoríme o transgender Aziatovi, židovskej Američanke s homosexuálnou orientáciou a ázijskom Američanovi. Mimo tohto článku som však o nich v tomto kontexte nikdy rovnako nepremýšľal. Bol to Lev, Dina a Jesse, vynikajúco napísané postavy, s ktorými som sa neskutočne zblížil. 

Dialógy a charaktery postáv sa postarali o to, aby všetko pôsobilo prirodzene, autenticky a ľudsky. Scenáristi však mohli viac tlačiť na Leva a nechať ho o sebe dlhšie rozprávať. Možno by si tak viacerí ľudia uvedomili, že on si túto cestu nevybral zo srandy či z potreby rebelovať. Nejde o niečo, čo si človek vyberie.

Lev bol ochotný riskovať život a prísť o všetkých milovaných a priateľov pre to, aby mohol byť tým, kým sa celý život cítil byť. Je omnoho odvážnejší a „mužnejší“ než väčšina homofóbnych imbecilov, ktorí posielali tvorcom hry a hercom vyhrážky smrti, pretože podľa nich robia propagandu pre LGBTI.

Vďaka The Last of Us 2 bol brat po rokoch schopný prijať svoju sestru ako lesbu. Hra prezentuje LGBTI tematiku nádherným spôsobom
Zdroj: Naughty Dog

Títo ľudia odlišnosť zrejme nepochopia nikdy, či už sú príbehy vyrozprávané prostredníctvom médií, filmov, hier, kníh, alebo prostredníctvom udalostí v skutočnom živote. Aj preto by ich bojkot a hľadanie chýb tam, kde nie sú, nemal brať žiaden hráč vážne. 

Kto vie, možno aj tebe sa po dohraní The Last of Us: Part II otvoria oči. Stalo sa to určite mnohým ľuďom. Známy je už aj jeden prípad, ktorý širokej verejnosti predstavila Ashley Johnson, predstaviteľka Ellie. Isté dievča jej napísalo, čo sa stalo s jej bratrancom.

Bol jedným z menšej časti rodiny, ktorá dievčinu neprijala po tom, čo im povedala, že je lesba. Jej bratranec hral Part II a aj keď bol zo začiatku kvôli lesbickému vzťahu Ellie s Dinou nahnevaný, postupne si ich obľúbil a na konci dúfal, že budú môcť byť spolu.

Pochopil, že aj dvaja ľudia rovnakého pohlavia sa môžu milovať a čo pre seba môžu navzájom znamenať. Svojej sesternici sa ospravedlnil vyjadril jej svoju podporu. To všetko vďaka odvahe Naughty Dog vydať AAA hru, ktorej hlavnou protagonistkou je tínedžerská lesbička. 

Reprezentácia LGBTI komunity v hrách je nesmierne dôležitá. Aj napriek bojkotu a silnej prítomnosti týchto tém či zákazu hry na celom Blízkom východe sa The Last of Us: Part II stalo najrýchlejšie predávanou exkluzívnou hrou od PlayStation. Za prvé 3 dni sa predalo viac ako 4 milióny kópií a dnes už môžeme povedať, že hra nastavila pre videoherný priemysel novú latku kvality a rozprávania príbehu. 

Vo finále ťa môže sklamať kvôli niektorým príbehovým udalostiam, no všetko to dáva zmysel a tvorcom sa podarilo niečo, čo som nezažil v žiadnej inej hre, knihe či filme. Daj jej šancu, možno ti otvorí celkom nový svet. 

Anketa:
Ktorú novú, vedľajšiu postavu z The Last of Us: Part II si si zamiloval najviac?
Dinu
Leva
Jesseho
Mel
Owena
Mannyho
Noru
Yaru
Dinu
33 %
Leva
33 %
Jesseho
0 %
Mel
0 %
Owena
22 %
Mannyho
11 %
Noru
0 %
Yaru
0 %
Domov
Zdieľať
Diskusia