Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júna 2020, 19:42
Čas čítania 1:07
Daniel Mikolášik

Pil C, Separ či Majk Spirit pridávajú na Instagram čierne obrázky. Čo symbolizuje výzva #BlackoutTuesday?

NEWS
Uložiť Uložené

Jej účelom je zastaviť sa, „vypnúť“, vyjadriť súdržnosť ľudí bez ohľadu na ich rasu a vzdať hold zavraždeným Afroameričanom v USA

Na Instagrame sa dnes po celý deň množia čisto čierne obrázky, na ktorých nie je  absolútne nič. Ide o výzvu s názvom #BlackoutTuesday, ktorej účelom je zastaviť sa, „vypnúť“, vyjadriť súdržnosť ľudí bez ohľadu na ich rasu a vzdať hold zavraždeným Afroameričanom.

Výzva je celosvetová a viaže sa práve na dnešný dátum – 2. jún. Vznikla po smrti Afroameričana Georga Floyda, ktorého zavraždil minneapoliský policajt Derek Chauvin. Tento akt policajnej brutality zdvihol vlnu nevôle voči rasistickému správaniu belošských členov policajných zložiek.

Odporúčané
Mestá v USA sa zmietajú v protestoch. George Floyd nebol prvým Afroameričanom, ktorý zomrel po neprimeranom zákroku polície Mestá v USA sa zmietajú v protestoch. George Floyd nebol prvým Afroameričanom, ktorý zomrel po neprimeranom zákroku polície 29. mája 2020, 9:16

Do výzvy #BlackoutTuesday sa zapájajú mnohé svetové osobnosti, športovci, speváci, raperi, modelky či dokonca veľké korporáty, značky a médiá. 

Počas výzvy by účastník v rámci solidarity nemal celý deň prispievať na sociálne siete, sledovať zábavné kanály, mal by zrušiť svoje voľnočasové aktivity a zverejniť iba čiernu fotku symbolizujúcu mlčanie.

Do výzvy sa zapojili aj mnohé slovenské osobnosti ako Pil C, Separ, Aless, Majk Spirit, Emma Drobná, Yaksha, Naty Kerny či mnohé ďalšie mená lokálneho šoubiznisu. „Rasizmus je najobmedzenejší prežitok, aký na svete existuje, bez ohľadu na to, či si biely rasista, alebo hnedý rasista. Moja dcéra je cigán, černoch, Žid, Maďar a gadžo v jednom. Preto je taká krásna,“ píše Separ k svojmu príspevku. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ꧁꧂ (@separ__dms),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa yaksha (@yak.sha),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Majk Spirit (@majkspirit),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Emma Chorchelisita Drobná (@emmadrobna),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa PIL C (@pil_c),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Aless (@aless_capparelli),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Naty (@natykerny),

Domov
Zdieľať
Diskusia