Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. mája 2020, 9:16
Čas čítania 1:29
Matej Krajčovič

Mestá v USA sa zmietajú v protestoch. George Floyd nebol prvým Afroameričanom, ktorý zomrel po neprimeranom zákroku polície

NEWS GEORGE FLOYD PROTESTY USA
Uložiť Uložené

V Louisville sa cez noc opäť strieľalo, v Minneapolise demonštranti zapálili policajnú stanicu.

Viacerými americkými mestami v týchto dňoch otriasajú mohutné protesty, informuje CNN. Tie prepukli po pondelkovom incidente v Minneapolise, kedy polícia zatýkala muža čiernej pleti George Floyda.

Policajt Derek Chauvin ho minimálne 7 minút držal na zemi tak, že kolenom tlačil na jeho krk, hoci podľa zverejnených videí sa Floyd nijako agresívne nebránil a opakovane kričal, že nemôže dýchať. Muž nakoniec priamo na ceste zomrel

Obrovský odpor a demonštrácie černošskej komunity, ale aj mnohých ostatných Američanov, majú viacero dôvodov. 

Zákrok vyzerá byť zjavne neprimeraný, ďalší traja policajní dôstojníci nijako nezakročili, ani keď ich obeť opakovane upozorňovala, že má zdravotné problémy a najmä, nejde zďaleka o jediné usmrtenie Afroameričana políciou pri rutinnom zákroku za posledné obdobie. 

Najdramatickejšia situácia bola v noci priamo v Minneapolise, kde demonštranti zapálili budovu polície. 

Domov
Zdieľať
Diskusia