Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. mája 2020, 13:04
Čas čítania 1:33
Tímea Krauszová

Masívna výstavba na Štrbskom Plese sa nekoná. Nechceme ju za každú cenu, povedal starosta obce

NEWS
Uložiť Uložené

Masívny plán výstavby mohol vzácne jazero úplne zničiť.

Obec Štrba chcela upraviť územný plán. V okolí Štrbského Plesa by podľa návrhov na úpravu mali pribudnúť nové apartmány, obchody, 4-podlažný parkovací dom, lanovky, zjazdovky aj športoviská. Masívna výstavba by mohla kompletne zmeniť známu panorámu a ohroziť jedinečnú prírodu vrátane samotného plesa. Štrbské pleso by mohlo následkom ľudskej činnosti vyschnúť.

Voči tomuto sa vzbúrili odborníci, ochranári, krajinkári a aj obyvatelia Štrby. Viaceré organizácie spustili petíciu, ktorú podpísalo už viac ako 66-tisíc ľudí. Proti výstavbe bol aj minister pôdohospodárstva Ján Budaj, ktorý sa so starostom obce Michalom Sýkorom spojil a nechal si plán výstavby vysvetliť. Obec pre TASR včera potvrdila, že zo zmeny územného plánu vypustila viacero zámerov, vrátane parkovacieho domu, lanovky a zjazdovky.

Odporúčané
Viac ako 40-tisíc Slovákov podpísalo petíciu za záchranu Štrbského Plesa. Masívny plán výstavby by ho mohol úplne zničiť Viac ako 40-tisíc Slovákov podpísalo petíciu za záchranu Štrbského Plesa. Masívny plán výstavby by ho mohol úplne zničiť 20. mája 2020, 19:11

Výstavba bude, ale až po konzultácii s odborníkmi aj verejnosťou

„Čo sa týka výstavby, budeme presadzovať zámery, ktoré pomôžu Štrbskému Plesu, ale chceme rešpektovať názory odborníkov a logicky aj obyvateľov. Preto po prvom prerokovaní s odborníkmi sme naše zámery zredukovali. Nechceme ich za každú cenu presadzovať, i keď sú potrebné,“ povedal Sýkora.

Z návrhu sa vypustil štvorpodlažný parkovací dom, nadzemná lanovka, ktorá mala premávať medzi železničnou stanicou a športovým areálom, ako aj zjazdovka, ktorá mala byť pri hoteli Helios. Nepostavia ani nový bytový dom s obecnými nájomnými bytmi a vynechali aj záchytné parkovisko, ktoré malo byť pri zastávke zubačky na Lieskovci.

Masívne výstavba na Štrbskom sa nekoná. Nechceme ju za každú cenu, povedal starosta obce
Zdroj: TASR – Milan Kapusta

Schválenie návrhu by znamenalo úplne pochovať a odprírodniť ďalšiu jedinečnú a nádhernú lokalitu národného parku,“ reagoval na pôvodné plány Karol Kaliský z Iniciatívy My sme les. Iniciatíva spolu s ďalšími organizáciami začala petíciu, vďaka ktorej sa prípad viac medializoval. Túto pozornosť označil Sýkora za paniku, zmeny plánu vraj šírili tí, ktorí ich vlastne ani nepoznali.

„Bol som rád, že v deň verejného prerokovania zmien v podvečerných hodinách obec navštívil minister životného prostredia Ján Budaj, s ktorým sme si prešli celé územie Štrbského Plesa, aby si urobil svoj obraz o tom, v akom je stave a čo plánujeme. Môžem povedať, že som mal dobrý pocit, ako je Štrbské Pleso pripravené na letnú turistickú sezónu, aké je čisté, upravené a pokojné. A pritom v médiách bola vykreslená úplne iná situácia,“ dodal starosta.

Obec predĺžila aj termín na predkladanie pripomienok a stanovísk k návrhu do 23. júna tohto roka. Rovnako pripomenula, že niektoré najdiskutovanejšie zámery budú podliehať procesu povinného posudzovania vplyvov na životné prostredie. Zdá sa teda, že za pomoci odborníkov by mohla výstavba byť užitočná pre ľudí a zároveň bezpečná pre prírodu.

Domov
Zdieľať
Diskusia