Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. mája 2020, 19:11
Čas čítania 3:48
Tímea Krauszová

Viac ako 40-tisíc Slovákov podpísalo petíciu za záchranu Štrbského Plesa. Masívny plán výstavby by ho mohol úplne zničiť

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Pri Štrbskom Plese majú pribudnúť lanovky, ubytovne aj veľký parkovací dom.

Obec Štrba sa chystá upraviť územný plán. V okolí Štrbského Plesa by podľa nej mohli pribudnúť nové apartmány, obchody, 4-podlažný parkovací dom, lanovky, zjazdovky aj športoviská. Masívna výstavba by mohla kompletne zmeniť známu panorámu a ohroziť jedinečnú prírodu vrátane samotného plesa. Štrbské pleso by mohlo následkom ľudskej činnosti vyschnúť.

Proti výstavbe sa však vzbúrili aktivisti, ochranári a milovníci prírody. Vďaka viacerým združeniam a organizáciám vznikla aj petícia za odloženie rozhodnutia o zmene územného plánu. Podpísalo ju už viac ako štyridsaťtisíc ľudí. Proti je aj samotný minister životného prostredia Ján Budaj. Ten 20. mája vyhlásil, že žiadna masívna výstavba vraj nehrozí, uistil o tom verejnosť po rozhovore so starostom Štrby.

Ako by vyzeralo Štrbské Pleso, ak by zmeny v územnom pláne schválili

Na nový plán upozornil Denník N pred niekoľkými dňami. Pribudnúť by mala osemmiestna kabínková lanovka, ktorá by od železničnej a autobusovej stanice mala viesť k Areálu snov. Za hotelom Helios, ktorý sa aktuálne rekonštruuje, má byť nová zjazdovka aj s lanovkou. Museli by kvôli nim vyrúbať les. Na mieste ďalšieho lesa by mal pribudnúť veľký parkovací dom, nové zjazdovky by boli pri Heliose aj nad Mlynickým potokom.

Domov
Zdieľať
Diskusia