Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. mája 2020, 5:59
Čas čítania 2:49
Daniel Mikolášik

V kine sa musíš zaobísť bez pukancov a v reštaurácii si môžeš dať rúško dole, len keď práve ješ. Čo všetko nás oddnes čaká?

NEWS
Uložiť Uložené

Od stredy sa konečne môžeš najesť v reštaurácii či si kúpiť oblečenie v nákupnom centre.

Konzílium odborníkov v pondelok rozhodlo o rýchlejšom spustení viacerých uvoľnení zo 4. fázy. Uvoľňovanie obmedzení tak začne oddnes (streda 20. mája). Nové zmeny pravidiel počas karantény začnú platiť konkrétne od 6:00. Niektoré z nich už popísal aj Úrad verejného zdravotníctva v novom opatrení.

V kine sa musíš zaobísť bez pukancov a v reštaurácii si môžeš dať rúško dole len keď práve ješ. Čo všetko nás od zajtra čaká?
Zdroj: Ministerstvo vnútra SR

Nosenie rúšok

Zatiaľ čo doposiaľ platilo, že každý občan SR musí po opustení svojho bydliska mať na tvári ochranné rúško, respirátor či iný bezpečnostný prvok zakrývajúci tvár a nos, od stredy platí, že na uliciach môžeme zhodiť rúška, ak budeme mať od cudzích osôb odstup aspoň 5 metrov. 

Povinnosť nosiť prekryté horné dýchacie cesty však ostáva vo všetkých uzavretých priestoroch ako sú hromadná doprava či obchody. Rovnako ostáva zachovaná povinnosť mať pri vchode dezinfekciu rúk.

Odporúčané
Do Dubrovnika na otočku, 19 minút v mori a rýchlo domov, nech sa vyhneš karanténe. Slováci sa bavia na novom opatrení Do Dubrovnika na otočku, 19 minút v mori a rýchlo domov, nech sa vyhneš karanténe. Slováci sa bavia na novom opatrení 18. mája 2020, 19:41

Rúška tiež nemusia mať pedagogickí zamestnanci alebo odborní zamestnanci škôl v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu, žiaci základnej školy v interiéri a exteriéri školy, deti v interiéri a exteriéri materskej školy a jaslí, osoby pri výkone športu na vnútorných či vonkajších športoviskách a fotografované osoby na čas nevyhnutný pre výkon procesu fotografovania.

Otvorenie obchodných centier

Vo fáze číslo štyri nastane aj otvorenie obchodných centier, v ktorých doteraz mohli zostať otvorené len potraviny, lekárne či očné optiky a drogérie. Od 20. mája sa budeme môcť najesť aj vo vnútorných priestoroch reštaurácií. 

 
Detské kútiky a ihriská pri obchodných centrách sú povolené, stále však zostávajú zatvorené vnútorné detské kútiky v obchodných centrách.

Odporúčané
Do konca roka nepovolíme podujatia nad 1 000 ľudí, prognózuje Matovič. Na koncerty či festivaly tak zrejme Slováci musia zabudnúť Do konca roka nepovolíme podujatia nad 1 000 ľudí, prognózuje Matovič. Na koncerty či festivaly tak zrejme Slováci musia zabudnúť 18. mája 2020, 18:41

Zmeny v obchodoch

Stále platí, že cez pracovné dni majú seniori vyhradené hodiny na nákup od 9:00 do 11:00 cez pracovné dni v potravinách a drogériách. Zmeny sa však týkajú limitu pre počet ľudí v obchode. Na jedného zákazníka už bude potrebné vymedziť len 15 metrov štvorcových. 

Limit sa však netýka celkového obchodného centra, ten stanovený nie je. Platí len pre jednotlivé prevádzky nachádzajúce sa vnútri centier. Ak pôjdeš do obchodu s oblečením alebo s obuvou, pokojne si ich môžeš vyskúšať. Hlavný hygienik Ján Mikas uviedol, že neevidujú prenos koronavírusu z oblečenia.

Rúško musíš mať aj v reštaurácii

Vonkajšie terasy reštaurácií sú otvorené už teraz s povinnosťou dvojmetrovej vzdialenosti medzi jednotlivými stolmi. Tieto pravidlá sa tak presunú z vonkajších terás aj dovnútra. Ak sa však pôjdeš najesť do reštaurácie alebo posedieť na terasu, tvojou povinnosťou je mať na sebe rúško. 

Rovnakú povinnosť má aj personál, ktorý si navyše medzi obsluhou viacerých stolov musí dezinfikovať ruky. Zložiť z tváre si rúško môžeš, pochopiteľne, len počas konzumácie jedla či nápojov. Akonáhle doješ alebo dopiješ, rúško si musíš nasadiť naspäť. Mení sa aj otváracia doba reštaurácií. Od stredy budú môcť byť reštaurácie otvorené od 6:00 do 22:00.

Netýka sa to však donášky jedla a kuriérov. Ak pôjdete do reštaurácie ako partia, stále platí, že za jedným stolom môžu sedieť len dve osoby alebo skupina rodičov s deťmi. Ak však medzi sebou dodržíte dvojmetrové rozostupy, za jedným stolom môžete sedieť aj viacerí.

V kine sa musíš zaobísť bez pukancov a v reštaurácii si môžeš dať rúško dole len keď práve ješ. Čo všetko nás od zajtra čaká?
Zdroj: TASR/AP

Na pukance v kine zabudni

Kiná a divadlá sú síce od stredy konečne otvorené, ich kapacita bude však nateraz limitovaná na 100 osôb. Rovnako ako v reštauráciách, platia dvojmetrové rozostupy. Ak ideš do kina s rodinným príslušníkom alebo s partnerom, môžeš požiadať o dve miesta vedľa seba. Taktiež platí, že v kine aj v divadle musíš mať po celý čas na sebe rúško.

Ak si sa tešil, že si konečne vychutnáš pukance či nachos so syrovou omáčkou v kine pri filmovej novinke, budeme ťa musieť sklamať. Konzumácia jedla a nápojov je totiž v kinách aj v divadlách zakázaná. Okrem divadiel a kín sa tento bod týka aj iných kultúrnych či hromadných podujatí. Všade je limit stanovený na maximálne sto ľudí a musia sa dodržiavať dvojmetrové odstupy.

Zmena režimu na hraniciach

Vďaka pozitívne sa vyvíjajúcej epidemiologickej situácii v okolitých štátoch pristúpila vláda aj k uvoľneniu režimu na hraniciach. Ak človek, ktorý má trvalý alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky, a vycestuje do Česka, Poľska, Maďarska, Rakúska, Chorvátska, Slovinska, Švajčiarska a Nemecka na menej ako 24 hodín, po návrate nebude musieť byť testovaný na Covid-19 a ani nebude mať povinnosť podstúpiť povinnú karanténu.

Toto však platí až od štvrtka (21. mája). Igor Matovič sa zatiaľ na otázku o potenciálnej letnej dovolenke v Chorvátsku zatiaľ vyjadril len zdržanlivo, ale napriek tomu budeme mať od štvrtka 21. mája šancu vycestovať do 8 okolitých krajín bez nutnosti podstúpiť po návrate povinnú štátnu karanténu.

V praxi bude nové nariadenie fungovať tak, že si pred vycestovaním stiahneš formulár, ktorý si necháš policajtom potvrdiť na hraničnom priechode. Smerom dovnútra je možné využiť všetky hraničné priechody, smerom von z krajiny však iba vopred určené.

V kine sa musíš zaobísť bez pukancov a v reštaurácii si môžeš dať rúško dole len keď práve ješ. Čo všetko nás od zajtra čaká?
Zdroj: TASR/Michal Svítok
Domov
Zdieľať
Diskusia