Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. marca 2020, 18:24
Čas čítania 0:42
Adam Novosad

Aktualizované: Spolumajiteľ Penty okopíroval rigoróznu prácu na rovnakej univerzite ako Andrej Danko

NEWS
Uložiť Uložené

Marek Dospiva skopíroval prácu na banskobystrickej Univerzite Mateja Bela.

Jeden zo spolumajiteľov finančnej skupiny Penta Marek Dospiva získal titul doktora práv za skopírovanú rigoróznu prácu. O prípade informoval Denník N na základe činnosti špeciálnej komisie Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, ktorá sa zaoberala aj skopírovanou prácou bývalého predsedu parlamentu Andreja Danka.

Spolumajiteľ Penty okopíroval rigoróznu prácu na rovnakej univerzite ako Andrej Danko
Zdroj: Penta Investments

Čech Marek Dospiva odovzdal svoju rigoróznu prácu v roku 2002, pričom použil diplomovú prácu Andreja Šteca z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Ten ju odovzdal o dva roky skôr.

Témou práce bola Medzinárodnoprávna ochrana ľudských práv. Ako informuje Denník N, Dospiva skopíroval všetko okrem záveru, ktorý nahradil vlastným. Denník finančníka oslovil, a Dospiva vo vyhlásení povedal, že v roku 2002 získal svoj titul doktora práv v súlade s pravidlami. Neskôr pre agentúru ČTK podľa Denníka N doplnil:

„Rozbiehali sme však podnikanie, nemal som na štúdium čas, a tak som tento titul získal spôsobom, ktorý nepovažujem za vhodný. Dnes by som tak určite nepostupoval,“ reagoval  Dospiva.

Finančník s praiteľkou
Finančník s praiteľkou Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Český Forbes zaradil Dospivu minulý rok na ôsmu priešku v v rebríčku najbohatších Čechov, jeho majetok odhadol na 23 miliárd českých korún. Prvýkrát sa objavil aj v rebríčku svetových dolárových miliardárov.

Odporúčané
Čo si kupujú podnikatelia z prvých zarobených peňazí? Museli si spočiatku požičiavať od rodičov? Opýtali sme sa úspešných Slovákov Čo si kupujú podnikatelia z prvých zarobených peňazí? Museli si spočiatku požičiavať od rodičov? Opýtali sme sa úspešných Slovákov 11. januára 2020, 9:44
Domov
Zdieľať
Diskusia