Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. marca 2020, 17:06
Čas čítania 1:06
Vl Mi

Koronavírus: Premiér Peter Pellegrini potvrdil 11 nových prípadov, celkovo je ich 72. Negatívny nález má 1523 vyšetrených

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Slovensko má viac prípadov nákazy koronavírusom.

Premiér Peter Pellegrini potvrdil 11 nových prípadov. Nákaza je už aj v mestách, v ktorých sme doteraz nákazu neregistrovali. Krízový štáb zatiaľ nepristúpil k obmedzeniu pohybu obyvateľov, je to iba odporúčanie. Dohromady 1523 vyšetrených má negatívny nález.

Núdzový stav, ktorý od pondelka platí pre štátne nemocnice, sa má rozšíriť na všetky segmenty, ktoré sa týkajú zdravotníctva, bez ohľadu na vlastníctvo. Rozhodnúť sa má o tom v stredu (18. 3.).

Odporúčané
Záznam: Personál nemocnice v Trenčíne je v karanténe, ich pacienti boli nakazení. Na Slovensku má koronavírus už 72 ľudí Záznam: Personál nemocnice v Trenčíne je v karanténe, ich pacienti boli nakazení. Na Slovensku má koronavírus už 72 ľudí 16. marca 2020, 8:02

„Naďalej ostávajú všetky opatrenia zo včera a z predchádzajúcich dní. Výnimky majú čistiarne odevov a práčovne. Taxislužby môžu prevážať len tovar a veci, môžu vykonávať donášku nákupov. Môžu fungovať, ale nesmú rozvážať ľudí, klientov,“ povedal premiér. Fungovať tiež budú pneuservisy, autoservisy a odťahové služby, aby mohli pomáhať na vodičom.

Pellegrini ďalej apeloval na všetky kamenné gastro prevádzky, reštaurácie a pohostinstvá, ktoré majú počas núdzového stavu zakázané obsluhovať zákazníkov, aby ak nechcú prichádzať o tržby, začali poskytovať internetový predaj a online donášky.

Ministerstvo vnútra sa snaží vybaviť ďalšie zdravotnícke pomôcky z Turecka. Žiada 23 krajín, Slovensko bude asi jediné, ktoré dostane výnimku. Už zajtra by mohlo prísť desaťtisíce respirátorov, oblekov a iných pomôcok.

Doplnil tiež, že na malých poštách bude bezpečnostná služba a na väčších dokonca vojaci, ktorí budú pomáhať pri zachovaní pravidiel obmedzenia šírenia nákazy, keďže od stredy sa budú vyplácať sociálne dávky.

Koronavírus: Premiér Peter Pellegrini potvrdil 11 nových prípadov, celkovo je ich 72. Negatívny nález má 1523 vyšetrených
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

V zahraničí je 992 Slovákov, ktorí sa chcú vrátiť do vlasti. Štát plánuje postupný prevoz týchto ľudí. Slováci bývajúci v Maďarsku či Rakúsku pri hraniciach bez trvalého pobytu na Slovensku nebudú najbližších 14 dní vpúšťať cez hranice.

„Keď ste sa rozhodli opustiť rodnú krajinu, prináša to aj výhody, ale tiež nevýhody,” skonštatoval Pellegrini. Hotely vraj nechávajú otvorené, nechcú obmedziť ubytovacie kapacity. Niektorí ľudia totiž podľa slov premiéra chcú karanténu prežiť mimo svojho bydliska.

Domov
Zdieľať
Diskusia