Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. marca 2020, 19:11
Čas čítania 0:27
Tina Hamarova

Lesníci chcú definitívne zrušiť Národný park Muránska planina. Envirorezort je v šoku

Lesníci chcú definitívne zrušiť Národný park Muránska planina. Envirorezort je v šoku
Zdroj: TASR/Branislav Račko
NEWS
Uložiť Uložené

Ministerstvo životného prostredia navrhlo, aby 50 % parku tvorilo bezzásahové územie. Lesníci sa vzbúrili.

Ministerstvo životného prostredia predstavilo projekt rozšírenia Národného parku Muránska planina. Chce, aby sa stalo historicky prvým národným parkom na Slovensku, ktorý bude spĺňať vysoké medzinárodné štandardy. Až 50 % národného parku by malo tvoriť bezzásahové územie. 


Niektorí účastníci konania, vrátane zástupcov Mestských lesov Tisovec, však envirorezort prekvapili, keď navrhli spraviť s národným presný opak. NP Muránska planina chcú jednoducho zrušiť.



„Zástupca Mestských lesov Tisovec a niektorí ďalší žiadajú Národný park Muránska planina definitívne zrušiť,“ 
opisuje reakciu lesníkov na svojej stránke Ministerstvo životného prostredia. „Tým by región prišiel o viac ako 1,2 milióna eur ročne pre subjekty v národnom parku a zároveň o možnosť rozvoja trvalo udržateľného cestovného ruchu – ako sa darí napríklad v Slovenskom raji,“ doplňuje envirorezort. 

Muránska planina jedno z najvýznamnejších útočísk aj pre hlucháňa tetrova.

Odporúčané
V národných parkoch by mal skončiť výrub stromov. Ochranári ho vďaka novele zákona budú môcť zablokovať V národných parkoch by mal skončiť výrub stromov. Ochranári ho vďaka novele zákona budú môcť zablokovať 29. mája 2019, 16:53
Domov
Zdieľať
Diskusia