Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. februára 2020, 19:05
Čas čítania 0:53
Viktor Kniš

Slovák odhalil dezinformačné weby so 600-tisíc followermi, už sú zrušené. Šírili zdravotnícke nezmysly a extrémistickú propagandu

NEWS DEZINFORMÁCIE
Uložiť Uložené

Slovák Victor Breiner z Infosecurity.sk odkryl sieť dezinformačných stránok, za ktorými stojí jedna osoba. Šírili nepravdy a politickú propagandu.

Slovenský portál Infosecurity.sk, za ktorým stojí analytik Victor Breiner, odhalil sieť dezinformačných stránok, ktoré sa zamieravajú na šírenie šarlatánskych a konšpiračných správ o zdraví bez vedeckých podkladov a zdrojov. Lákajú na senzačné recepty na chudnutie, zverejňujú nepodložené správy o rakovine a škodlivosti niektorých potravín. 

 Celú sieť vlastní a prevádzkuje Báječná firma s.r.o., na čele ktorej stojí Marek Polacký z Dolných Vesteníc. Muž prevádzkuje množstvo webov a k nim prislúchajúcich facebookových stránok s dohromady viac ako 600-tisíc sledovateľmi: „Polacký prevádzkuje sieť aspoň ďalších dvanástich webov, pätnástich facebookových stránok. Šesť z nich sa nachádza na zozname konšpirátori.sk, nakoľko väčšina zdieľa potenciálne nebezpečné zdravotné a jedna politicky relevantné dezinformácie. Na zoznam by sa ich však kvalifikovalo viacej,“ informuje Breiner.

Odporúčané
Kotlebovci mali vo svojich novinách šíriť nepravdy. Ľudia sa teraz skladajú na ich žalobu Kotlebovci mali vo svojich novinách šíriť nepravdy. Ľudia sa teraz skladajú na ich žalobu 7. novembra 2019, 15:15

Okrem toho Polacký stojí aj za pseudospravodajským portálom, ktorý využíval na šírenie extrémistickej kotlebovskej propagandy. Analytikovi Infosecurity sa podarilo odhaliť Polackého aktivity prostredníctvom mailových adries, na ktoré boli zaregistrované jednotlivé domény. 

Dnes na Facebooku Infosecurity Victor Breiner informoval, že všetky tieto weby sú v súčasnosti nefunkčné. S najväčšou pravdepodobnosťou preto, že sa rozhodol stiahnuť ich samotný prevádzkovateľ. 

„Kvalitne informovaná verejnosť je jedným zo základných pilierov dobre fungujúcej demokratickej spoločnosti. Budeme sa naďalej usilovať, našou malou troškou prispievať,“ píše autor iniciatívy Bernier a vyzýva ľudí, že síce môže pokračovať v svojej kvalitnej a nepochybne nevyhnutnej práci, ale len v prípade, že bude mať dostatočnú finančnú podporu. Viac informácii zverejnil na oficiálnej stránke

 

Domov
Zdieľať
Diskusia