Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. januára 2020, 19:42
Čas čítania 0:48
Matej Krajčovič

Vedci konečne našli miesto dopadu jedného z najväčších meteoritov, ktoré kedy trafili našu Zem

TECH VESMÍR
Uložiť Uložené

Má sa nachádzať na území dnešného Laosu.

Pred približne 800-tisíc rokmi našu Zem trafil jeden z vôbec najväčších meteoritov. Podľa CNN teraz vedci zrejme našli miesto jeho dopadu. 

Má ležať v náhornej plošine Bolaven v Laose, kdesi medzi 910 kilometrami kubickými lávy a popola miestnych lávových polí. To by dávalo zmysel už len preto, že takýto veľký objekt určite vypálil pomerne veľkú ranu do zemského povrchu. 

Vedci konečne našli miesto dopadu jedného z najväčších meteoritov, ktoré kedy trafili našu Zem
Zdroj: Unsplash.com

Jeho šírka bola podľa zistení Národnej akadémie vied USA minimálne 2 kilometre. Trosky potom zasypali veľké územia v Ázii, Austrálii a na Antarktíde. 

Kľúčom k týmto zisteniam mal byť nález malých tektitov, teda natavených kamienkov z prírodného skla. Tie sa mali vytvoriť zo zemského povrchu vymršteného do atmosféry a roztaveného pri jeho návrate naspäť. 

Odporúčané
Atmosféru nad Českom a Poľskom prerazil meteor. Ohnivý pád zachytila šoférova kamera Atmosféru nad Českom a Poľskom prerazil meteor. Ohnivý pád zachytila šoférova kamera 6. januára 2020, 22:05

Tektity staré 750-tisíc až 35,5 miliónov rokov, pochádzajúce z iných nárazov meteoritov, už boli nájdené takmer všade na planéte.

Vedci obyčajne po dôkladnom skúmaní dokážu nájsť aj presné miesto na Zemi, odkiaľ boli po náraze vymrštené.

Tento konkrétny meteorit bol veľmi dlho záhadou a k územiu dnešného Laosu sa miesto jeho dopadu podarilo spresniť až teraz. „Bolo veľa, veľa pokusov nájsť ho a veľa nápovied, ktoré sa pohybovali od severnej Kambodže, centrálneho Laosu, dokonca až po Čínu, východné Thajsko a mimopobrežný Vietnam,“ povedal profesor Kerry Sieh zo Zemského observatória v Singapure, ktorý sa na štúdii podieľal.  

Domov
Zdieľať
Diskusia