Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. decembra 2019, 13:49
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

50-dňové moratórium pre parlamentné voľby 2020 nebude platiť, rozhodol Ústavný súd

NEWS
Uložiť Uložené

Ústavný súd sa stihol vyjadriť k podnetu prezidentky Čaputovej.

Podľa rozhodnutia Ústavného súdu nebude pre parlamentné voľby 2020 platiť 50-dňové moratórium. V platnosti naďalej zostáva zákaz zverejňovania prieskumov verejnej mienky trvajúci 14 dní.

Ústavný súd tak vyhovel návrhu prezidentky Zuzany Čaputovej.  „Som presvedčená o tom, že novela je v rozpore s viacerými ústavou garantovanými právami,“ vyjadrila sa k danej veci prezidentka.

Odporúčané
5 vecí, ktoré by si mal vedieť o 50-dňovom moratóriu na prieskumy. Prečo prirovnávajú Slovensko k Afrike? 5 vecí, ktoré by si mal vedieť o 50-dňovom moratóriu na prieskumy. Prečo prirovnávajú Slovensko k Afrike? 11. decembra 2019, 13:48

Napadnuté ustanovenie neprípustným spôsobom obmedzuje právo každého slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať informácie bez cenzúry a nespĺňa ústavou a dohovorom stanovené podmienky pre obmedzenie týchto práv,“ uvádzalo sa v návrhu na pozastavenie účinnosti novely, ktorý podala prezidentka Čaputová.

Plénum bude v ďalšom konaní posudzovať ústavnosť právnej normy zákazu zverejňovania volebných prieskumov 50 dní pred voľbami. Za novelu hlasovali všetci poslanci strany SMER, SNS a ĽSNS. Najbližšie parlamentné voľby sa budú konať 29. februára 2020.

Domov
Zdieľať
Diskusia